HIZLI ERİŞİM
Hakkında - Mekatronik

Mekatronik Programı Hakkında

Hakkında

Dünyada her geçen gün önemi artan otomasyon teknolojileri ile önemi artan Elektronik ve Otomasyon bölümümüz altında Mekatronik Programında eğitim-öğretim verilmektedir. 2005 yılında kurulan Mekatronik programında elektronik, mekanik ve bilgisayar programlama alanları ile ilgili meslek dersleri ve temel derslerden oluşturulmuş bir müfredat uygulanmaktadır. Önlisans programı dahilinde eğitim süresi 2 yıldır ve 4 yarıyıldan oluşmaktadır. Dersler dönemlik işlenmektedir ve her yarıyılda 15 hafta olmak üzere toplam  60 hafta eğitim-öğretim verilmektedir. Her öğrencinin, en az 20 iş günü staj çalışması yapma zorunluluğu vardır.

Vizyon

Teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde, gelişmelere uyum sağlayabilen, elektronik, mekanik ve otomasyon alanlarında sektörün ihtiyaç duyduğu teknik elemanları yetiştiren bir bölüm olmak.

Misyon

Elektronik ve otomasyon sistemlerinin temel çalışma mantığına hakim, bu sistemleri geliştirebilen ve sürekliliğini sağlayabilen bireyler yetiştirmek.

Amaç

Elektronik, mekanik ve otomasyon alanlarındaki konulara hakim ve bu alanlarla ilgili kompleks sistemleri kullanabilen ve devamlılığını sağlayabilen, kullanılan bu sistemleri ilerleyen teknolojiye adapte edebilen teknik elemanlar yetiştirmektir.

Program Dili

Türkçe

Program Tanımı

Bölümümüz altında Mekatronik programında eğitim-öğretim verilmektedir. Mekatronik programında elektronik, mekanik ve bilgisayar programlama alanları ile ilgili meslek dersleri ve temel derslerden oluşturulmuş bir müfredat uygulanmaktadır. Önlisans programı dahilinde eğitim süresi 2 yıldır ve 4 yarıyıldan oluşmaktadır. Dersler dönemlik işlenmektedir ve her yarıyılda en az 15 hafta olmak üzere toplam 60 hafta eğitim-öğretim verilmektedir. Her öğrencinin, en az 20 iş günü staj çalışması yapma zorunluluğu vardır.

Kabul ve Kayıt Koşulları

Mekatronik Programına giriş ÖSYM tarafından yapılan TYT sınavı ile olmaktadır.

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Orta öğretimde kazanılan temel matematik, fen bilimleri ve sosyal bilgilerinin üzerine varsa mesleki alanda öğrendiği bilgiler temel kabul edilerek, Mekatronik alanı ile ilgili dersler verilmektedir. Bunun yanısıra, Üniversitemize kayıt yaptıran öğrenciler, daha önce öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarında başarmış oldukları derslerden muaf tutulmalarını talep edebilirler. Bunun için, transkriptlerini ve ders içeriklerini bir dilekçe ile kayıt olunan yılın ilk haftası içinde ilgili birimine teslim etmeleri gerekir.

Mezuniyet Şartları

Öğrenci, 2 yıl ve 4 yarıyıldan oluşan eğitim süresi sonunda, toplam 120 AKTS lik dersten başarılı olmak zorundadır. Ayrıca, her öğrencinin, en az 20 iş günü stajı başarı ile tamamlamak zorunluluğu vardır.

Ölçme ve Değerlendirme Esasları

S.Ü. Önlisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine esas olmak şartıyla, her bir dersin içeriğine uygun olarak, var ise ödev, proje ve mesleki uygulamalar da değerlendirilerek, ara sınav ve genel sınav değerlendirmesi sonucunda geçerli not almak.

İstihdam Olanakları

Mezunlarımız otomasyon sistemlerinin kullanıldığı tüm fabrika ve işletmelerde istihdam olanağı bulabilmektedir. Ayrıca CNC takım tezgahlarının programlanması ve işleyişinde, elektronik devre tasarımında, Hidrolik-Pnömatik sistemlerin kurulumu ve işleyişinde, sanayide bakım-arıza birimlerinde tekniker olarak görev yapabilmektedir.

Üst Derece Programlara Geçiş

Mezun öğrenciler, DGS sınavında başarılı oldukları takdirde örgün eğitimde ilgili lisans programına (Mekatronik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makina Mühendisliği vb ) dikey geçiş yapabilirler.


68688
Öğrenci
390398
Mezun
3154
Akademik Personel
4354
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu