Amacı
0-18 yaşlar arasındaki normal gelişim gösteren, engeli olan, korunmaya muhtaç, çalışan, mülteci, suçlu çocuklar ile hastanede yatan çocukların zihinsel, dil, motor, sosyal, duygusal gelişimlerini ve özbakım becerilerini değerlendirebilen, tüm gelişim ve beceri alanlarını destekleme konusunda çocuğa, aileye, eğitimciye ve topluma hizmet sunan çocuk gelişimci yetiştirmektir.
Program
Çocuk Gelişimi Bölümü, 4 yıllık eğitim veren bir lisans programıdır.
Program Dili
Programın eğitim dili Türkçedir.
İstihdam Olanakları
Çocuk Gelişimciler halihazırda sağlık, sosyal hizmetler ve eğitim alanlarında ve diğer sektörlerde aşağıda tanımlanan görevleri yapmaktadırlar: 1. Üniversitelerde önlisans, lisans ve lisansüstü eğitim kadrolarında akademik personel, 2. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında, Başbakanlık Aile Araştırma Kurumunda danışman, uzman ve Çocuk Gelişimcisi, 3. Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı birimlerde idareci, uzman, danışman ve Çocuk Gelişimcisi, 4. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünde, Araştırma Planlama Koordinasyon Kurulu Başkanlığında, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde, Halk Eğitim Merkezlerinde, Talim Terbiye Genel Kurulunda program hazırlayıcı ve denetleyici, 5. Sağlık Bakanlığı Anne Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerinde, Toplum Sağlığı Merkezlerinde ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde Çocuk Gelişimcisi, 6. Hastanelerde çocukların yattığı servislerde ve hastane okullarında program koordinatörü ve Çocuk Gelişimcisi, 7. Resmi ve özel anaokullarında kurucu, idareci, uzman ve Çocuk Gelişimcisi, 8. Resmi ve özel, özel eğitim, bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde kurucu, idareci, uzman ve Çocuk Gelişimcisi, 9. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı birimler ve gönüllü kuruluşlar bünyesindeki sosyal dezavantajlı çocuklar ve ailelerine yönelik çalışmalarda Çocuk Gelişimcisi ve danışman, 10. Adalet Bakanlığına bağlı çocuk mahkemelerinde bilirkişi ve danışman, ıslah evlerinde Çocuk Gelişimcisi, 11. UNICEF, ILO ve gönüllü kuruluşlarda proje yürütücüsü, araştırmacı ve danışman, 12. Radyo ve televizyondaki çocuk ve gençlik programlarının ve eğitim programlarının hazırlanması ve yürütülmesinde yapımcı, danışman ve uzman, 13. Çocuk tiyatrolarında ve çocuk filmlerinde yapımcı, yazar, danışman ve denetimci, 14. Çocuklara yönelik kitap, dergi, gazete gibi yayınların hazırlanmasında yazar, uzman, danışman, redaktör, editör, 15. Eğitsel oyuncak üretiminde tasarımcı, danışman ve denetimci, 16. Pedagojik formasyon eğitimi alarak Kız Meslek Liselerinde Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni ve okul öncesi öğretmeni, 17. Kızılay gibi sivil toplum örgütlerinde ve bu örgütlere bağlı ruh sağlığı merkezlerinde çocuk gelişimci olarak görev yapmaktadırlar.
Mezuniyet Şartları
Selçuk Üniversitesi Eğitim - Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtildiği gibi, öğrenciler uygulamalar dahil bütün derslerden başarılı olmalıdırlar ve öğrenciler en az 240 AKTS kredisi sağlamalıdırlar.
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adaylar, ÖSYM tarafından belirlenen puan türlerinden yeterli puan alma koşuluyla programa kayıt yaptırabileceklerdir.
Önceki Öğrenmenin Tanınması
Programa yatay ve dikey geçiş ile gelen öğrenciler, daha önce alıkları önlisans ve lisans derslerinden başarılı olduklarından Yönetim Kurulu kararı ile muaf tutulabileceklerdir.
Üst Derece Programlara Geçiş
Programı tamamlayan ve yeterli ALES ve Yabancı Dil Bilgisine sahip mezunlar çeşitli Yüksek Lisans ve Doktora programlarına başvurabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme Esasları
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Selçuk Üniversitesi Eğitim - Öğretim Yönetmeliği ve Sınav Uygulama Esaslarınca belirlenir ve öğrenciler vize, final ve gerekirse bütünleme sınavlarına tabi tutulacaklardır.