HIZLI ERİŞİM

Bölüm Hakkında

EBELİK BÖLÜMÜ

Ebelik bölümü, sağlık sektöründe istihdam edilmek üzere ebe yetiştiren bir bölümdür. Ebelik, sağlıkla ilgili temel derslerin yanı sıra, gebelik doğum ve doğum sonu dönem, yenidoğan ve kadın sağlığı ile ilgili bilgilerin kazanıldığı profesyonel bir sağlık disiplinidir. Ebelik bölümünün amacı, mesleğini en iyi şekilde uygulayan nitelikli ve kaliteli ebeler yetiştirmektir.

Akademik Kadro

Bölümde; 1 Profesör, 4 Doçent, 3 Doktor öğretim üyesi olmak üzere 8 öğretim üyesi bulunmaktadır. Öğr. Gör. kadrosunda 1, Arş. Gör. kadrosunda 3 olmak üzere toplamda 4 öğretim elemanı görev yapmaktadır. Ebelik Bölümü öncelikli alan kapsamında bir bölüm olup bu alandan araştırma görevlisi alabilmektedir. Detaylı bilgiye https://www.selcuk.edu.tr/Birim/Bolum/saglik_bilimleri_fakultesi-ebelik/15520/Person/Akademik  adresinden ulaşabilirsiniz.

Laboratuvar Olanakları

Fakülte bünyesinde Temel Klinik Beceri Laboratuvarlarının yanı sıra Selçuk Ecza Simülasyon Ünitesi de yer almaktadır. Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu Vakfı’nın bağışı ile S.Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi Selçuk Ecza Simülasyon Ünitesi yaklaşık 600 m2 alanda kurulmuştur. Sağlık profesyonellerinin eğitimleri ve sağlık bilimleri alanında öğrenim gören öğrencilerin daha nitelikli yetiştirilmesi amacı ile kurulan Simülasyon Ünitemizde ülkemizde bu alanda ilk defa AR (Arttırılmış Gerçeklik) özelliğine sahip simülatör (CAE Healthcare Lucina) kullanılmıştır. Simülasyon ünitemizde CAE Healthcare Lucina simülatörün bulunduğu bir doğumhane birimi, I-simülate sistemi ile canlandırılan Yenidoğan birimi, CAE Healthcare JUNO simülatörlerin kullanıldığı iki adet genel amaçlı yetişkin hasta odaları, Temel Beceri laboratuvarı, debrifing (çözümleme) odası, depo, teknik alan vb. destek alanları bulunmaktadır. Ünitemizde simülasyon merkezi yönetim ve işletim sistemi (3D Medsim LMS) ile öğrencilerin yaptıkları her türlü uygulama ve girişimin kamera ve ses kayıtları alınabilmektedir. Bu kayıtlar debrifing odalarında çözümlenerek öğrencilerin kendilerini değerlendirme ve hatalarından öğrenmelerine fırsat verilmektedir. Ayrıca simülasyon ünitesinde teorik dersler için projektör, masa, sandalye bulunan bir sınıf mevcuttur.

 Öğrenciler, dört yıllık lisans öğrenimlerinin ilk yılından başlayarak çeşitli klinik alanlarda bilgi ve becerilerini geliştirmek üzere başta Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi olmak üzere çeşitli kurumlarda uygulamalar yapmaktadırlar. Mezun konumuna gelen ebelik öğrencisi, Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği mezuniyet kriterleri doğrultusunda klinik uygulamaları tamamlamak zorundadırlar.

SADE Ebeler Öğrenci Topluluğu

Bölüm başkanımız Prof. Dr. Sema YILMAZ ve Dr. Öğr. Üyesi Mine YILMAZ KOÇAK’ın önderliğinde 30 Mart 2022 tarihinde resmi olarak kurulan topluluk; ebelik mesleğini tanıtmak, ebe öğrencilerin sosyal ve akademik hayatına katkıda bulunmak ve gelişim için daha fazlasını isteyen ebelik öğrencileriyle ekip ruhu içerisinde içerikler üretme amacıyla kurulmuştur. Saygılı, Anlayışlı, Dürüst, Empatili ebeler olmak için yola çıkan topluluk çalışmalarına devam etmektedir.

Mezuniyet Koşulları

  • Ebelik bölümü öğrencileri aşağıdaki Mezuniyet Kriterleri’ni tamamlayarak mezun olur.
  • En az 100 prenatal izlem,
  • 40 normal spontan doğum yaptırma,
  • Bir ya da iki makat doğuma yardım etme veya gözlem,
  • 40 riskli gebe izlemi,
  • En az 100 normal loğusa izlemi,
  • En az 100 normal yenidoğan (bebek) izlemi,
  • 50 riskli yenidoğan (bebek) izlemi.

Mezunların İstihdam Olanakları

  • Devlet, Özel ve Üniversite Hastaneleri’nde yönetici ve klinisyen olarak çalışabilirler.
  • Aile Sağlığı ve Toplum Sağlığı Merkezleri’nde çalışabilirler,
  • Özel sağlık kabinleri açarak çalışabilirler,
  • Mezunların üst kademeye geçişi: Uzman Ebe (Yüksek Lisans, doktora),
  • Üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilirler,
  • Sağlık meslek liselerinde öğretmenlik yapabilir.

68391
Öğrenci
390564
Mezun
3112
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu