HIZLI ERİŞİM
Hakkında

Hakkında:

Selçuk Üniversitesi bünyesinde 1992 yılından itibaren Mesleki Eğitim Fakültesi adı altında “Giyim Öğretmenliği ve Hazır Giyim Öğretmenliği” programlarından öğrenci mezun etmiştir. 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Mesleki Eğitim Fakültesi kapatılmıştır. Sanat ve Tasarım Fakültesi olarak yeniden kurulmuştur. Sanat ve Tasarım Fakültesi altında kurulan Moda Tasarımı lisans programı 2013-2014 eğitim öğretim yılında ilk öğrencilerini kabul etmiştir. 2019 yılında ise Bakanlar Kurulu kararı ile fakültede isim değişikliği yapılarak Mimarlık ve Tasarım Fakültesi adını almıştır.  ÖSYM’nin yaptığı merkezi sınav sistemi ile öğrenci kabul eden “Moda Tasarımı” lisans programı eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.

Vizyon:

Moda ve hazır giyim sektörünün ihtiyaç duyduğu tasarım, kalıp ve üretim
aşamalarına hakim; edindiği bilgi ve becerileri kullanabilen özgün, yaratıcı ve üretken
tasarımcılar yetiştirerek, ulusal ve uluslararası düzeydeki kurumlarla iş birliği içinde olan
bölüm olmaktır.

Misyon:

Kuramsal bilginin ve uygulamanın birlikte yürütüldüğü gelişmiş teknolojik
donanıma sahip öğrenmeye elverişli bir ortamda özelleştirilmiş bir eğitim programı sunmak,
yeni ürün yaratabilen, sektörü iyi tanıyan yaratıcı tasarımcılar yetiştirmek, tasarım sürecinin
soyuttan somuta, fikirden ürüne kadar tüm aşamalarını organize edebilen mezunlar vermek,
ulusal ve uluslararası düzeyde moda tasarımı eğitimi veren kurumlarla işbirliği içinde olmak
ve etik değerleri güçlü mezunlar yetiştirmek bölümümüzün görevleri arasındadır.

Program Dili:

Türkçe

Program Tanımı:

Moda Tasarımı programı, öğrencilere moda endüstrisindeki tasarım sürecinin temellerini öğreten ve moda koleksiyonları yaratmak için gerekli olan bilgi, beceri ve yetenekleri kazandıran bir öğretim programıdır. Ulusal ve uluslararası moda endüstrisinin taleplerini karşılamaya dönük olarak açılan program, moda sektöründe yetiştireceği nitelikli elemanlarla tekstil sektöründeki markalaşmayı hızlandırmayı, uluslararası ihracatı artırarak sektördeki pazarın büyümesine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bu program, öğrencilere moda tasarımının temel prensiplerini, tasarım sürecinin her aşamasını ve moda sektöründe kullanılan teknikleri öğretmektedir. Ayrıca, öğrencilerin modaya yön veren tasarımcıların çalışmalarını inceleyerek, moda endüstrisindeki trendleri takip etmelerine ve kendi tasarımlarını oluşturmalarına yardımcı olmaktadır. Öğrencilerin kumaş ve malzemelerin özelliklerini anlamalarını, tasarım fikirlerini çizerek ifade etmelerini, moda koleksiyonları yaratmalarını ve bu koleksiyonları sunmalarını sağlamaktadır. Bu program, öğrencilerin kreatif yeteneklerini geliştirmelerine, sanatsal becerilerini kullanmalarına ve moda endüstrisinde kariyer yapmalarına hazırlamaktadır.

Kabul ve Kayıt Koşulları:

Programa ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme sınavı ile öğrenci kabul edilmektedir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması:

“Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” kapsamında; ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ön lisans öğrencileri programa kayıt olabilmektedirler. Yatay ve dikey geçiş yapan adayların önceki öğrenimlerinde başarmış oldukları derslerin kredi, içerik ve notları esas alınarak kabul edilen dersler eşleştirilmektedir. Programdan muaf olunan ve alması gereken dersler, bölüm intibak komisyonu tarafından belirlenmekte, belirlenen dersler fakülte yönetim kurulu tarafından onaylanmaktadır.

Mezuniyet Şartları:

Programda öğrenim gören öğrencilerin, lisans öğretimi süresince zorunlu ve seçmeli derslerin karşılığı olan en az 240 AKTS’yi tamamlamaları gerekmektedir. Ayrıca 6. yarıyıl sonunda 30 iş günü olan yaz stajlarını tamamlayıp, başarılı olmaları halinde öğrenciler mezun olabilmektedirler.

Ölçme ve Değerlendirme Esasları:

Ölçme ve değerlendirme, Selçuk Üniversitesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre yapılmaktadır. Değerlendirmede; ara sınav ve/veya ara sınav yerine geçen diğer çalışmaların başarı notuna katkısı %40, yarıyıl sonu veya yılsonu sınavından alınan notun başarı notuna katkısı %60’tır. Öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında mutlak veya bağıl değerlendirme sistemi kullanılmaktadır.

İstihdam Olanakları:

Mezun olan öğrenciler, moda sektöründe, tekstil ve giyim işletmelerinde, tasarım stüdyolarında, moda ajanslarında, moda evlerinde, kendi iş yerlerinde ve daha pek çok tekstil ve moda sektörünün farklı alanlarında; tasarım, üretim, Ür-Ge, Ar-Ge, ihracat, pazarlama, marka
yönetimi bölümlerinde; iş bulabilmektedirler. Eğitim formasyonu sertifikası alarak, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda öğretmenlik hakkını elde etmekte ayrıca bilimsel ve sanatsal alanda Yüksek Öğrenim Kurumlarında Akademik kariyer yapabilmektedirler.

Üst Derece Programlara Geçiş:

Lisans programını başarıyla tamamlayan öğrenciler üst derece programların koşullarını sağladıkları takdirde, Lisansüstü programlarda öğrenim görmek için başvurabilmektedirler.


68688
Öğrenci
390398
Mezun
3154
Akademik Personel
4354
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu