HIZLI ERİŞİM

Hakkında

            Bahça Tarımı Programı Selçuk Üniversitesi, Silifke-Taşucu Meslek Yüksekokuluna bağlı olarak 1995 yılında eğitim öğretime başlamıştır. Programın bulunduğu Silifke ve  Taşucu Anadolu’nun güneyinde Torosların kuzeyinde kapattığı Göksu Nehri’nin uzun yıllar boyunca alüviyal topraklarla oluşturduğu 80.000 da’lık Göksu Deltası üzerinde yer almaktadır. Yörede bu iklim ve toprak özelliklerinden dolayı tarım en buyuk uğraşıdır. Akdeniz ikliminin hakim olduğu yörede soğuk iklim kuşağına kuzeydeki dağların engel olması ile bir mikroklima alanı oluşmaktadır. Bunun neticesinde yörede 3 ürün alınabilmektedir.   

            Yörede Subtropik iklim meyvelerinden başta limon olmak üzere diğer turunçgiller, muz, yenidünya, Trabzon hurması, avakodo, zeytin, ılıman iklim meyvelerinden erkenci olarak kaysı, şeftali, erik, badem çeşitleri yetiştirilmektedir. Kuzeydeki yayla kesimlerde ise elma, armut, kiraz, vişne, ceviz, antepfıstığı ve bağ yetiştiriciliği çok fazla olarak yapılmaktadır.

            Çilek yetiştiriciliği geniş alanlarda yapılmakta ve frigo fide kullanılarak çok kaliteli çilek elde edilmektedir. Yeşil gübre olarak bakla yetiştiriciliği çok geniş alan toplamında yapılmaktadır. Sebzecilik yönünden ise özellikle turfanda sebzecilik gelişmiş durumdadır. Alçak ve yüksek tüneller şeklinde cam ve plastik seralarda domates, hıyar, biber, patlıcan, kavun, kabak, gül, karanfil, kasımpatı, gerbara yetiştiriciliği yapılmaktadır.Seracılık ısıtma giderleri çok düşük olduğu için ülke geneline göre çok ekonomiktir. Ayrıca erkencilik açısından örtü altında yüksek terbiye sistemleriyle bağcılık yapılmaktadır.

            Programdaki derslerin uygulamaları bu çeşitlilik içerisinde işlenmekte, yörenin bu ürün haritasından yararlanılmaktadır. Programa ait 1 adet 500 metrekarelik polikarbon sera, 1 adet 500 metrekarelik plastik sera ve 60 metrekarelik fide, fidan ve süs bitkileri köklendirme seraları bulunmaktadır. Meslek Yüksekokulunun 60 dekarlık arazisi de uygulama amaçlı olarak kullanılmaktadır. Program ayrıca birçok temel laboratuar malzemelerine ve uygulama amacı ile kullanılan mekanik aletlerin  donanımına sahiptir.Ayrıca derslerin uygulamaları için Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve diğer bölümlerden, Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü uygulama alanlarından yararlanılmaktadır.

            Bahçe Tarımı Programında bütün bu çevredeki uygulama yapılan alanlardaki ürünlerin yanısıra diğer bölge ve ülkelerde yetiştirilen ürünlerde, ele alınarak bunların ekolojik istekleri, ıslah çalışmaları, sulama metodları, gübrelenmeleri, çoğaltılmaları, budanmaları, adaptasyonları, çeşitleri, hastalık ve zararlıları, bunlarla mücadele yolları, paketlenmeleri, depolanmaları, işlenmeleri ve pazarlanmaları konularını işlenmektedir.

            Silifke ve Taşucu’nda kışın esen soğuk rüzgarlar özellikle ılıman iklim meyvelerinin soğuklama isteğini tam karşılamasını, sonuçda meyve verim ve kalitesinin arttırılmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu soğuk rüzgarlar bir çok hastalık etmeni olan fungus, bakteri ve virüslerin etkisini en aza indirmektedir.

            Çevrede Mersin Limanının uluslar arası bir liman olduğundan dolayı çok gelişmiş teknolojiye sahip yerli ve yabancı birçok gıda işletmesi, pazarlama şirketleri, soğuk hava depoları, gelişmiş kontrollü atmosferli soğuk hava depoları, paketleme evleri yörede bulunmaktadır. Bunlardan da ilgili derslerin uygulamaları için faydalanılmaktadır.    

            Silifke ve Taşucu’nun bulunduğu Göksu Deltası koruma altında olup, burada biyolojik tarım uygulamaları yapılmaktadır. Özel Çevre Koruma Kurumu ve Doğal Hayatı Koruma Derneği gibi kurum ve kuruluşlardan faydalanılarak çevre koruma ve biyolojik tarım konularına yer verilmektedir.

            Program mezunları Ziraat Teknikeri ünvanını almaktadır. Mezun olan öğrenciler, Tarım , Orman Bakanlığı teşkilatlarında, Tarım Kredi Kooperatifi teşkilatlarında, Devlet Su İşleri teşkilatlarında, Mararabirlik, Trakyabirlik gibi tarım birliklerinde, sulama birliklerinde, soğuk hava depolarında, paketleme evlerinde, Toptan ve Perakende tarım ilaçları satan işletmelerde, salça fabrikaları, kosantre işletmeleri, konserve işletmeleri gibi gıda işletmelerinde, belediyelerin park bahçeler müdürlüğünde, büyük çiftliklerde, peyzaj işletmelerinde, yaş ve kuru tarım ürünleri pazarlayan işletmelerde, Toprak Mahsuller Ofisi teşkilatlarında, mahkemelerde zirai bilirkişilikte, gümrükleme şirketlerinde çalışabilirler. Ayrıca mezunlar Tarım, Orman Bakanlığının açtığı sınavlara girerek tarım ilaçları bayisi açabilme yetkisine sahiptirler.

       


69499
Öğrenci
390268
Mezun
3161
Akademik Personel
4364
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu