HIZLI ERİŞİM
Hakkında

Bölüm Başkanı : Doç. Dr. Özkan DEMİR

Erasmus Koordinatör : Öğr.Gör. Müge ŞENOL

Farabi Koordinatör : Öğr. Gör. Dr. Esra CEBECİ MAZLUM

Mevlana Koordinatör : Doç. Dr. Özkan DEMİR

AKTS Koordinatör : Doç. Dr. Özkan DEMİR

 

Vizyon: İnsanoğlunun hizmet, emtia, sermaye ve know-how gibi genel sınıflamaya tabi ihtiyaç duyacağı konular günümüzde artan oranlarda global, yani uluslararası pazarlardan temin edilmekle birlikte ileriki dönemlerde evrenselleşecektir. Bu bilinçle yetiştirilecek ve yetkinleştirilecek nesillerin var oldukları toplumların refah ve huzuruna çok ciddi katkıları olacaktır.

 

Misyon: Dış Ticarete dair konuları irdeleyerek eğitim ve öğretime uygun yönetmelikler, zemin, materyaller, eğitmenler, programlar, planlar, ölçütler, takipler, staj olanakları, danışmanlıklar, mezuniyet sonrası iş olanakları hususlarında araştırma, tespit ve teminler yapmak ve oluşumlar gerçekleştirmektir.

Amacı: Kamu ve özel sektör işletmelerinin dış ticaret departmanlarında ihtiyaç duyulan nitelikli ara eleman, yönetici yardımcısı veya orta kademe yönetici olarak çalışabilecek, gümrük müşavirliklerinde B karneli Gümrük Müşavir yardımcısı olarak görev alabilecek, kendi adına dış ticaret alanında işyeri açıp işletebilecek, bankaların kambiyo departmanlarında çalışabilecek ve uluslararası lojistik firmalarında operasyon yetkilisi olarak görev yapabilecek, iletişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilen, yaratıcı fikirler üretebilen ve sosyal ilişkilerde başarılı bireyler yetiştirmektir.

 

Program Dili : Eğitim dili Türkçedir.

 

Program Tanımı : Dış Ticaret Bölümü Silifke-Taşucu Meslek Yüksekokulu, 1992- 1993 Eğitim Öğretim yılında tek program olarak Turizm ve Otelcilik ön lisans programı ile açılmıştır. 1995 yılında açılan Dış Ticaret Programı ön lisans programının toplam Normal Öğretim 70 ve İkinci Öğretim 70 kişilik kontenjanı bulunmaktadır. Bu program öğrencileri mesleğe hazırlamakta ve gerekli bilgileri edinmesini sağlamaktadır Programda ders kitaplarıyla öğretilen bilgileri desteklemek ve pekiştirmek için 30 iş gününü içeren staj zorunludur. Bölümden mezun olan öğrenciler, "Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" hükümleri uyarınca örgün veya Uzaktan Eğitim Sistemi ile öğrenim yapan programlara dikey geçiş yapma olanağına sahiptir. Kabul ve Kayıt

 

Koşulları: Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve mezuniyet not ortalamasına göre sınavsız geçiş hakkını kullanarak Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince tercih ettiği programlara yerleştirilmesi, programımızın kontenjanlarının dolmaması halinde Lise programlarından Üniversite Öğrenci Seçme Sınavı neticesinde yeterli puan almış olması gerekir.

 

Önceki Öğrenmenin Tanınması: Programa Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yoluyla ya da yatay geçiş ile gelen öğrenciler, daha önce alıp başarılı oldukları derslerden Yönetim Kurulu kararı ile muaf tutulabilirler.

 

Mezuniyet Şartları: Bir öğrencinin programdan mezun olabilmesi için programda öngörülen mezuniyeti için gerekli olan dersleri almış ve başarmış olması (toplam 120 AKTS karşılığı), uygulamaları, 30 günlük zorunlu staj ve benzeri çalışmaları başarı ile tamamlaması ve mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.

 

Ölçme ve Değerlendirme Esasları: Programda değerlendirme kıstasları ana yapı itibariyle kuramsal dersler ve uygulamalı çalışmalar olarak düzenlenmiştir. Her ders için dönemlik olarak en az bir ara sınav ve final sınavı yapılır. Öğretim elemanı, dersin durumuna göre dönem içinde quiz, proje, saha çalışması v.b. öğretim faaliyetleri yaptırabilir. Öğretim Elemanları ara sınav, final sınavı, quiz, proje v.b. faaliyetlere göre başarıyı değerlendirmekte serbesttir. Her öğretim elemanı başarı değerlendirmede uygulayacağı ölçütleri dönem başında ilan eder. Öğrencinin bir dersten başarısı, o dersin final/bütünleme sınavından sonra, ders sorumlusu öğretim elemanı tarafından, ara sınav/sınavlar not ortalamasının % 40ı ile final/bütünleme sınav notunun % 60ının toplamı dikkate alınarak verilen harf notuna göre belirlenir. Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için aldığı harf notunun en az CC olması gerekir. Öğretim elemanı aşağıdaki tabloda yer alan puan aralıklarını aşağıya çekebilir, ancak, yukarıdaki yöntemle bulunacak puanın aşağıdaki tablodaki harf karşılığının altında bir harfi başarı notu olarak belirleyemez. Aynı puana sahip öğrencilere farklı harf notu verilemez. Bir öğrenciye verilen harf notu, kendisinden daha düşük puana sahip öğrencilerin harf notundan düşük olamaz.

 

Harf notları ve katsayıları aşağıda gösterilmiştir: Puanlar Notlar Katsayılar 90-100 AA 4.00 85-89 BA 3.50 75-84 BB 3.00 70-74 CB 2.50 60-69 CC 2.00 55-59 DC 1.50 50-54 DD 1.00 40-49 FD 0.50 0-39 FF 0.00 - F 0.00 AA, BA, BB, CB, CC: Başarılı DC, DD: Öğrencinin dönem/yıl ağırlıklı not ortalaması 2.00 ve üzerinde ise başarılı, şartlı geçer değilse başarısız FD, FF: Başarısız F: Devamsızlık veya uygulamalardan başarısız olması nedeniyle final sınavına girme hakkı yok. G: Geçer, Kredisiz derslerde başarılı K: Kalır, Kredisiz derslerde başarısız M: Muaf

 

İstihdam Olanakları: İthalat- ihracat veya transit ticaret yapan firmalarda, taşımacılık ve lojistik sektöründe, bankaların kambiyo departmanlarında, uluslararası fuar organizasyonu yapan işletmelerde, ilgili devlet kurumlarında, pazarlama/satış departmanlarında çalışabilmektedir.

 

Üst Derece Programlara Geçiş: Dış Ticaret ön lisans programlarını başarı ile bitiren öğrenciler, "Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" hükümleri uyarınca örgün veya Uzaktan Eğitim Sistemi ile öğrenim yapan programlara ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde fakültelerin benzer lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Bu programlar Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ekonomi, Ekonomi ve Finans, İktisat, İşletme, İşletme Bilgi Yönetimi, İşletme Enformatiği, Lojistik Yönetimi, Sermaye Piyasası, Uluslararası Finans, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Finansman, Uluslar arası Ticaret ve Lojistik.


69642
Öğrenci
390251
Mezun
3160
Akademik Personel
4365
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu