HIZLI ERİŞİM
GENEL BİLGİLER

Uçak Gövde ve Motor Bakım

 

                         UÇAK GÖVDE VE MOTOR BAKIMI

             Bağlı Bulunduğu Birimin Yeri: Bölüm, faaliyetlerini ve eğitimlerini Merkez Selçuklu İlçesinde bulunan Alaeddin Keykubat Kampüsü sahasındaki Sivil Havacılık Yüksekokulu binasında sürdürmektedir. Bölüm bünyesinde okul binasının yanında uçak bakım ve onarım hangarı bulunmaktadır.

Öğrenim Ücreti: Eğitim-Öğretim ücretsizdir. Okulumuzda ikinci öğretim programı bulunmamaktadır.

Eğitim-Öğretim Modeli: Bölümünde 4 yıllık örgün lisans eğitimi Pandemi koşulları nedeniyle uzaktan eğitim yoluyla verilmektedir. Öğrencilerin stajları ise yüz yüze eğitim modeliyle yapılmaktadır.

Program Akreditasyonları: Herhangi bir akreditasyon bulunmamaktadır.

Yurt ve Burs İmkanları: Alaeddin Keykubat Kampüsü içerisinde Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı 11 bin öğrenci kapasiteli erkek ve kız yurtlarının yanı sıra Üniversitemiz Vakfı’na bağlı 5 bin öğrenci kapasiteli Atatürk Öğrenci Yurtları bulunmaktadır. Ayrıca kampüs çevresinde çok sayıda özel yurt ve ev imkanı mevcuttur.

İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı uygulanmasına ilişkin koşullar

  • Üniversite yetkili kurullarının kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile ve öğretim dili tamamen Türkçe olan ön lisans, lisans veya lisansüstü programlara kayıt yaptıran öğrencilere yönelik isteğe bağlı olarak yabancı dil hazırlık sınıfı eğitimi verilebilir.
  • İsteğe bağlı hazırlık sınıflarına devam eden öğrenciler, Senatoca belirlenen akademik takvimde yer alan mazeretli geç kayıtların son başvuru tarihinden sonra o yıl için hazırlık eğitiminden vazgeçemezler.

 

İsteğe bağlı hazırlık eğitiminde başarı/başarısızlık

 

  • İsteğe bağlı almış oldukları hazırlık eğitiminden başarısız olan öğrenciler yeni ders yılı başında açılan yabancı dil yeterlik sınavına girerler. Başarılı olan öğrenciler kayıtlı oldukları yükseköğretim programına devam ederler.
  • Hazırlık sınıfında başarılı olamayan öğrencilerin ilişikleri kesilmez ve eğitimlerine bölüm ve programlarında devam ederler.
  • Hazırlık eğitimine devam etmiş ancak başarısız olmuş öğrenciler isteğe bağlı hazırlık öğrenimine ikinci yıl devam edemezler. Mezuniyetlerine kadar yapılan tüm yeterlik sınavlarına girebilirler.

 

a)Staj ve Eğitim Modeli

 

Bölümümüzde 4 yıllık lisans örgün eğitim verilmektedir. Uygulamalı eğitimler Uçak Gövde Motor Bakım hangarında, gövde, motor ve elektrik-elektronik atölyesinde yapılmaktadır.

Staj

Stajın Amacı 

Stajın amacı, öğrencilerin, öğrenim gördükleri programlar ile ilgili iş alanlarını tanımalarını ve iş yerlerindeki uygulamaları öğrenmelerini, eğitim ve öğretim yoluyla edindikleri bilgi ve becerileri uygulayarak deneyim kazanmalarını sağlamaktır.

Staj Yapılabilecek Uygun Staj Zamanları:

·Yaz dönemi, (yaz okulunda ders almayan öğrenciler için)

·Güz ve bahar dönemleri arasındaki ara dönem

Staj Yerinin Belirlenmesi:

Öğrencilerin stajlarını SHY 145 Onaylı Bakım Kuruluşlarında yapması gerekmektedir.

  • Staj yeri bulma sorumluluğu tümüyle öğrenciye aittir. Bununla birlikte; “Bölüm Staj Komisyonu” ve/veya “SHYO Staj Komisyonu”, öğrencinin istenen nitelikte staj yeri bulmasını kolaylaştırmak için kurumlar/kuruluşlar nezdinde gerekli girişimlerde bulunabilir.
  • Bölüm Staj Komisyonu ve/veya SHYO Staj Komisyonu’nun Staj Yerini Bulması:

Bölüm Staj Komisyonu ve/veya SHYO Staj Komisyonu SHGM ve/veya doğrudan havacılık firmaları ile bağlantıya geçerek tüm bölüm öğrencilerine veya belirli kontenjanda öğrenciye staj yeri bulabilir. Bu durumda başvuru tarihleri, yerleştirme kıstasları, usuller ve öğrencinin yapması gereken işlemler SHYO/UGMB Bölümü ilan panolarında ve https://www.selcuk.edu.tr/Birim/sivil_havacilik_yo-ucak_govde_ve_motor_bakimi-yo_bolum adresinde ilan edilir. İlgili duyuruların takibinden tümüyle öğrenci sorumludur.

Öğrenciler, Bölüm Staj Komisyonu tarafından uygun görülen yurt içi veya yurt dışında, kamu veya özel sektöre ait işletmelerde staj yapabilirler. Öğrenci kendi bulduğu işletmede staja başlamadan önce Bölüm Staj Komisyonunun onayını almak zorundadır. Hiçbir öğrenci kendi girişimiyle bulduğu işletmede Bölüm Staj Komisyonunun onayı olmadan staj yapamaz.

Stajın Süresi

Toplam staj süresi, 50 iş günü (25 gün 4. dönemden sonra, kalan 25 gün ise 6. dönemden sonra yapılmak koşuluyla; 3 AKTS+3 AKTS) olarak belirlenmiştir.  Staj yükümlülüğü bulunan öğrenci staj işlemlerini tamamlamadığı sürece mezun olamaz.

  • Mesleğin gerektirdiği kıyafet ve donanım malzemelerine ilişkin koşullar

Bölümümüzden mezun olan öğrenciler hat bakım ve üs bakım hizmeti veren uçak bakım kuruluşlarında istihdam edilebilmektedir. Çalışma ortamı kirli, yağlı, gürültülü vb. olabilmektedir. Çalışma koşullarına bağlı olarak gerekli koruyucu ekipmanların ve uygun kıyafetlerin giyilmesi gerekmektedir.

TABLO-4. Merkezi Yerleştirme ile Öğrenci Alan Yükseköğretim Lisans Programları Özel Koşul ve Açıklamalar

Selçuk Üniversitesi Uçak Gövde ve Motor Bakımı Bölümü: 1, 49

Bk. 1 Bir mesleğe yönelik program uygulayan lise veya dengi meslek okulu çıkışlı adayların bu programla ilgili tercihlerini belirlemeden önce Tablo-6'yı dikkatle incelemeleri gerekir.

Bk.49 UÇAK GÖVDE-MOTOR BAKIM (lisans) / UÇAK GÖVDE VE MOTOR BAKIMI (lisans) eğitimi mesleğini icra edebilmek için aranan nitelikler:

1) Havalimanı giriş kartı almasına engel oluşturacak herhangi bir Adli Sicil Kaydı veya Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak.

2) Mesleği ve/veya meslekte verilen görevi icra etmesine engel oluşturacak herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden son 6 ay içinde almış olmak şartıyla heyet raporu almak (renk körlüğü, işitme kaybı/eksikliği, görme kaybı/eksikliği vb).


69642
Öğrenci
390251
Mezun
3160
Akademik Personel
4365
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu