HIZLI ERİŞİM

Vizyon ve Misyon

Toplumun sanatsal ve kültürel düzeyinin gelişmesine katkıda bulunan, kültürel ve sanatsal değerlerin korunmasına verdiği önemle öncülük eden bir eğitim programı hedeflenmiştir. Bunun yanı sıra El Sanatları ile ilgili verilen değer ve ilginin artmasına ve akademik eğilimi desteklemeye yönelik bir eğitim verilmesi de programın amaçları arasında yer almaktadır.

Tüm dünyada lisansüstü programlar, üniversitelerin gerek prestij gerekse getiri/maliyet açısından önemli bir elementi durumundadır. Bu programlar orta/uzun vadede rekabetçi konumunu sürdürebilmesi ve iş dünyasının ihtiyaçlarına uygun yönetim danışmanlığı hizmeti verebilmesi, alan eğitimi açısından lisans programlarından başlayarak yüksek lisans ve hatta doktora programlarına uzanan geniş bir ölçekte eğitim hizmeti sunabilmesine bağlıdır.

Küreselleşen dünyada sosyal, ekonomik, kültürel, teknolojik değişme ve gelişmeler hızla artmaktadır. Ekonomi de ihracata dayalı kalkınma politikasını benimseyen ülkelerin, küresel rekabette mevcut durumlarını koruyabilmeleri ve ekonomik gelişimlerini sürdürebilmeleri ihracatta öncü sektörlerinin ihtiyaç ve beklentilerini karşılamalarına bağlıdır. Bu kapsamda ülkemizdeki iç pazarda bulunan istihdamı karşılayabilecek kapasitede ve donanıma sahip bireyler yetiştirerek, bireyleri iç ve dış pazarda bulunan rakipleriyle rekabet edebilecek düzeyde eğitim alıp mezun etmek programın hedeflerinden bir diğeridir.

Programımızın en önemli hedeflerinden biri, katılımcılara rekabetin gittikçe artan oranda yaşandığı iş dünyasında, gereksinimini duydukları analitik eğitimi sunmak ve onları gerçek hayatta karşılaşabilecekleri en güncel teorik, pratik, stratejik, yönetsel ve sektörel gelişmeler karşısında hazırlıklı olmalarını sağlayacak şekilde donatmaktır. İkinci bir hedefte bu programın akademisyen yetiştirmeye yönelik bir program olmasıdır. Bu hedef doğrultusunda öğrenci mezun olduğunda hem özel sektörde hem de üniversitelerde kendine iş imkânı bulacaktır. Öğrencilerin teorik derslerde başarı sağlamasının yanında, öğrencilerden uygulama yapmaları dolayısıyla bir ürün meydana getirmeleri ve bilimsel yayın yaparak akademik olarak bu alana katkıda bulunmaları beklenmektedir. Akademik yayın yapmaları bu programdan mezun olduklarında herhangi bir kurumda akademisyen olarak çalışma imkânı bulduklarında sürece daha kolay adapte olmaları açısından önemli olacaktır. Burada amaç, öğrencinin üretim yaparak uygulamada kendini ve çizgisini göstermesini sağlamak aynı zamanda dünya üzerinde el sanatlarının gelişimi ile ilgili kritik konulara ilişkin bilgi yaratma ve bu bilgileri paylaşmadır.

Bu kapsamda El Sanatları ABD Yüksek Lisans Programının temel stratejilerinden bazıları olarak şunları görebiliriz:

* Hedef kitleyi genişletmek

*Üretim zincirinde yüksek kaliteyi yakalamak

*Uluslararası alanda tanınan ticari markalar oluşturmak

* Araştırma projeleriyle el sanatçısını desteklemek

*Öğrencilerin kendi alanlarıyla ilgili akademik çalışma ortamı ve teknik geliştirmelerini sağlamak

Bu koşullar içerisinde sektörün iç ve dış pazarda markalarını oluşturabilmesi tasarımla farklılık yaratmasına ve kendi çizgisini oluşturarak tasarımla rekabet etmesine bağlıdır. Bu durumda ilk yapılması gereken iş tasarım çalışmasıdır. Farklı özelliklere sahip tasarımlardan kaliteli ürünler elde edilmesi ve verimli bir şekilde üretilmesi ise yaratma becerisine sahip tasarımcıların yetiştirilmesi ile mümkündür. İyi bir tasarımcıdan öncelikle yaratıcılık yeteneğine sahip olması ve özgün tasarımlar yapabilmesi beklenmektedir. Öğrencinin el sanatlarının geleneksel dokusunu bozmadan hem geleneksel yapıda hem de çağdaş yorumlamalar yapabilecek akademik çalışmalar yapması için eğitim verilecektir.  Ancak renk ve malzeme bilgisi, temel sanat eğitimi, teknik resim, çağdaş sanat akımları, moda tarihi, sanat tarihi gibi kavramsal bilgilerin yanı sıra üç boyutlu ürün yapımı, üretim, süsleme ve geleneksel teknikler olan nakış, keçe, dokuma, dericilik, takı, oyuncak/bebek yapımı alanlarını içeren uygulamalı bilgiler olmadan el sanatları alanında tasarımcı çalışmaları eksik kalacaktır. Bu kapsamda el sanatları alanında faaliyet gösteren işletmeler de üst düzey bilgi ve becerilerle donatılmış nitelikli tasarımcıların varlığı gereklidir..

Küresel ekonomide sektör rekabet gücü kazanmada, markalaşmada ve el sanatı ürünleri üretebilmede ise, sentez, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerine sahip, pazarın hızla değişen gereksinimlerine cevap vermede, tekniğin mantıklı çerçevesi ve sanatın estetik boyutu arasında yaratıcılık ile ilişki kurarak ürün geliştirebilen, görsel dille sunum becerisi gelişmiş, yeni ve güncel teknolojileri kullanabilen, tasarım sürecini organize etme yetenek ve yaratıcılığına sahip uzman el sanatları tasarımcılarına ihtiyaç duymaktadır.

Programın temel amacı, hızla değişen dünyada yaşayabilir ve öğrenen organizasyonlara sahip olması gereken bireylere kapsamlı bir eğitim vermek ve alanında uzman akademisyen yetiştirmektir.


66598
Öğrenci
392244
Mezun
3147
Akademik Personel
4274
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu