HIZLI ERİŞİM

Hakkında

Vizyon :
Turizm bilincine sahip,  Türkiye’yi tarihi, kültürü ve coğrafyasıyla en iyi şekilde tanıyan ve tanıtan, iyi insan ilişkileri kurabilen, sosyal becerilere sahip, bilgi üretebilen, analitik düşünebilen, bilgiyi uygulamalara aktarabilen, sorun çözme, yönetim ve organizasyon bilgisi ve yeteneği gelişmiş, değer katma, geliştirme, ilim, irfan, hoşgörü, nezaket, saygı, dürüstlük, adalet gibi temel sosyal, milli ve evrensel değerlere sahip, liderlik ve temsil yeteneği olan nitelikli  araştırmacı, danışman ve yönetici adaylarını turizm sektörüne dolayısıyla topluma, ülkeye ve dünyaya kazandırmaktır.

 

Misyon :
Adaylara, ağırlıklı olarak seyahat endüstrisi ve turist rehberliği alanına dair mesleki ve akademik bilgiyi yorumlama, geliştirme ve uygulama odaklı bilgi ve beceri edindirme yoluyla bilgi üretmek ve adayların sosyal ve akademik becerilerini geliştirmektir. Bu kapsamda, adayların bilgiyi ve bu bilginin uygulanacağı alanları tartışabilecekleri ve kendilerini geliştirebilecekleri mesleki ve akademik ortamlar, uygulamalar ve imkânlar sağlanmaktadır.    

 

Amacı :
Anabilimdalının amacı, ağırlıklı olarak seyahat endüstrisi ve turist rehberliği alanına yönelik bilgi üretmek ve bu bilgiyi turizm ve seyahat sektöründe uygulamaya aktaracak nitelikli bilim insanı yetiştirmektir.

 

Program Dili :
Türkçe

 

Kabul ve Kayıt Koşulları :
Anabilimdalına başvuru için adayın Seyahat İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Öğretmenliği, Turist Rehberliği, Turizm Rehberliği, Turizm İşletmeciliği Lisans programlarından birinden mezun olması gerekmektedir. 

Lisans derecesine sahip olmak ve ilânda yazılı süre içinde ilgili enstitüye başvurmak gerekir.
Tezli yüksek lisans programlarına başvuran adaylardan yazılı bilim sınavına alınacakların sayısı, ilan edilen kontenjanın dört katı ile sınırlandırılır. Sınava alınacak adaylar, ALES puanın %50'si ile lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının %25‘inin toplamı alınarak belirlenir. ALES şartı aranmayan EAB/anasanat dallarında sınava alınacak adayların belirlenmesinde lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalaması esas alınır.
Adayların başvurduğu programın puan türünde, en az 55,00 ALES ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından eşdeğerliliği kabul edilen sınav puanına sahip olmaları gerekir. Anasanat dallarına öğrenci kabulünde ALES puanı aranmaz.
Tezli yüksek lisans programlarına başvuran adaylardan, ALES puanının %50’si, lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının %25’i, yazılı bilim sınavı veya anasanat dalı programlarında sanat-kültür sınavı notunun %25’inin toplamının alınmasıyla öğrencinin başarı puanı tespit edilir. Elde edilen puanlar en yüksekten başlanarak kontenjan dâhilinde sıralanır. Yazılı bilim sınavı notu veya anasanat dalı programlarında sanat-kültür sınavı notu 50,00’nin altında olanlar değerlendirmeye alınmaz.
EAB/anasanat dalı kurulunun önerisi, enstitü yönetim kurulunun uygun görmesi ve Senato kararı ile asgari ALES puanı ve asgari başarı notu artırılabilir veya diğer ek koşullar getirilebilir.
Lisansüstü bilim sınavlarını yapmak üzere, EAB/anasanat dalı kurulunun önerisi ile enstitü yönetim kurulunca belirlenecek üç asıl ve iki yedek üyeden meydana gelen bir jüri oluşturulur. Yazılı bilim veya sanat-kültür sınavı, oluşturulan jüri tarafından yapılır. Jüri, sınav evrak ve sonuçlarını en geç iki işgünü içerisinde enstitüye iletmek zorundadır.
Başarı notu hesaplanırken eşit toplam not sahibi olanlar arasında önceliğin belirlenmesinde, sırasıyla ALES puanı ve lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalaması göz önüne alınır.


Önceki Öğrenmenin Tanınması :
Anabilimdalına başvuru için adayın Seyahat İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Öğretmenliği, Turist Rehberliği, Turizm Rehberliği, Turizm İşletmeciliği Lisans programlarından birinden mezun olması gerekmektedir. 

 

Mezuniyet Şartları :
Tezli yüksek lisans programı, toplam 21 krediden az olmamak koşulu ile en az yedi ders, seminer, uzmanlık alan dersleri ve tez çalışmasından oluşur. Seminer, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı, bir yarıyılda uzmanlık alanı dersi, seminer dersi ve alınan diğer dersler dâhil olmak üzere 30 AKTS krediden fazla olmamak koşulu ve tez çalışması; anasanat dalı programlarında uygulama çalışması (sergi, proje, resital, konser, temsil ve benzeri) ve diğer faaliyetler olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur.

Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup program en çok altı yarıyılda tamamlanır.

 

Ölçme ve Değerlendirme Esasları :
Ölçme ve Değerlendirme, Selçuk Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır.

 

Üst Derece Programlara Geçiş :
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olduklarını (YDS) kanıtlar koşuluyla doktora programlarda öğrenim görebilirler.


68391
Öğrenci
390564
Mezun
3112
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu