HIZLI ERİŞİM
Hakkımızda

PROGRAMIN AMACI

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün temel amacı ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilecek, Türk ve dünya mutfak kültürünü tanıyan ve hazırlayabilen, yiyecek-içecek sektöründe üst düzey yöneticilik yapabilen, yemek pişirebilmenin yanında mutfağın diğer disiplinlerle olan ilişkisini de analiz edebilen ve sanatsal duyarlılığa sahip, teorik ve pratik bilgi altyapısı güçlendirilmiş bireyler yetiştirmektedir. Bu doğrultuda öğrenci odaklı bir anlayışla öğrencilerimizin kişisel gelişimlerini öncelik edinmek, akademik bilgi üretimi yapmak, sürekli kendini yenileyen ve bildiklerini sektöre uygulamalarla pekiştiren eğitim kadrosuna sahip olmak, milletimizin değerlerini yeni kuşaklara aktarırken onların birer dünya vatandaşı olarak da gelişimlerini sağlayan evrensel perspektifi kazandırmak, kurum içerisinde katılımcı süreçlerin hayata geçirildiği takım çalışmasının esas alındığı biz duygusunun baskın kılındığı bir kültür oluşturmak ve yiyecek sektörünün sorunlarına analitik yaklaşımla kalıcı çözümler üretmek bölümün temel prensipleri arasında yer almaktadır.

VİZYON

Lisans eğitimi süresince gıda teknolojisi, gıda mevzuatı, gıda hijyeni, saklama koşulları, gıda riskleri ve çözüm önerileri gibi gıdalarla ilgili derslere ilaveten yöneticilik, pazarlama, işletme ve turizm ile ilgili dersler verilerek öğrencilerin pratik ve teorikte mesleki bilgilerini geliştirmektir. Ayrıca bölümümüz, bilimin ışığında Türk mutfak kültürünü ve orijinal yöresel yemek tariflerini tarihe dayandırarak ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması ve yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmayı vizyon edinmiştir. Turizm ve akademi çevrelerinde yetiştirdiği bireyler, yaptığı bilimsel çalışmalar ve yenilikler ile tanınan, sahip olduğu deneyim ve uzmanlık ile sözü geçen, geleceğe bakışı ve değişim yeteneği ile liderlik eden dünya çapında bir fakülte olmayı hedeflemektedir.

MİSYON

Ulusal ve/veya uluslararası sektör kuruluşları ve üniversitelerle iş birliği yaparak, yiyecek sektörünün ihtiyaçlarını sürekli araştıran ve derslerini bu kapsamda güncelleyen bir bölüm olarak öğrencileri, yiyecek içecek sektörüne başarılı birer yönetici ve şef olarak yetiştirmektir. Ayrıca eğitim süresince en az iki ve/veya üç yabancı dil eğitimi alan öğrencilerimize uluslararası ortamda daha fazla iş bulabilme imkanı yaratma ise bir diğer misyonumuzdur. İlgili sektörde ihtiyaç duyulan, en az bir yabancı dili iyi düzeyde bilen ve uluslararası alanda da çalışabilecek, temel gastronomi ve mutfak sanatları teorisine ve genel işletme bilgilerine hakim, yöneticilik niteliklerine, iletişim becerilerine ve sorgulayıcı düşünceye sahip, takım çalışmasına yatkın ve insani ilişkilerde başarılı bireyler yetiştirmek, öğrencileri toplumsal fayda oluşturma, etik anlayıştan ayrılmama, sosyal sorumluluk çerçevesinde uygulamalar geliştirme konularında duyarlı kılmak, sektörel gelişmeler doğrultusunda ortaya çıkan ihtiyaçlar ve taleplere yönelik projeler hazırlamak, mevcut ve potansiyel sorunların çözümüne katkıda bulunmak, yenilikleri sürekli olarak incelemek, bu konuda gerek kuramsal gerekse uygulamaya dönük akademik araştırmalar yapmak ve bu araştırmaları yapacak öğretim elemanları yetiştirmek, ulusal ve uluslararası alanlarda gastronomi ve mutfak sanatları eğitimi veren kurumlar ve işletmeler ile işbirliği yaparak, gerek öğrencilerin daha iyi yetişmesi, gerekse eğitim programlarının ve olanaklarının sürekli güncellenmesini ve geliştirilmesini sağlamaktır.

PROGRAMIN TANIMI

4 yıllık lisans programımız, toplamda 8 yarıyıllık derslerden oluşmakta, her yarıyılda bir ara sınav, bir final ve bir bütünleme sınavı uygulanmaktadır. 2. ve 3. sınıfların yaz döneminde 30 günlük staj ise zorunludur.

PROGRAMIN DİLİ

Türkçe

İSTİHDAM

Mezun olan öğrencilerimiz, ulusal ve uluslararası beş yıldızlı otellerin ve restoranların mutfak ekibinde veya bu işletmelerin yiyecek-içecek pazarlama ve muhasebe bölümlerinde, gıda işletmelerinin yeni ürün geliştirme bölümlerinde (ARGE), yiyecek-içecek sektörüne eğitim veren kurumlarda, hava yollarına veya kruvaziyere hizmet veren yemek şirketlerinde ve görsel-basılı yayın kuruluşlarında çalışmalarının yanısıra kendi sanatlarıyla isim yaparak kendi işletmelerini yönetebilecek bilgi ve beceri donanımına sahip olarak da çalışmaktadırlar.

MEZUNİYET ŞARTLARI

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünden lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir. Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için akademik yılsonunda yapılması gereken veya programın tamamlanmasını müteakip özel bir program sonu sınavı yoktur. Bununla birlikte, her yarıyıl içinde ara sınavlar ve yarıyıl sonunda genellikle dönemin hemen bitişini müteakip iki hafta süreli dönem sonu ve bütünleme sınavları vardır. 2. ve 3. sınıfların yaz döneminde 30 günlük staj ise zorunludur.

KABUL ŞARTLARI

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Bölümde ÖSYM tarafından belirlenen puan türü TS-2 puanıdır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde verilen dersleri alabilirler.

ÜST DERECE PROGRAMLAR

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanlarında yüksek lisans ve doktora yapabilirler. Lisans öğrenimini tamamlayan öğrencilerimiz yüksek lisans ve doktora öğrenimlerinin ardından bilim insanı ünvanıyla akademisyen olarak iş hayatlarını sürdürebilmektedir. Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilir.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME

Her öğrencinin dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamalı derslerin en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu final sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu final sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten başarısız olan bir öğrenciye, dersten başarılı olabilmesi için final sınavı yerine ikinci kez sınava girebilmesi bütünleme sınavına tabi tutulur. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.


68093
Öğrenci
381005
Mezun
3130
Akademik Personel
4317
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu