HIZLI ERİŞİM
Hakkında

Amacı

Karşılaştırmalı Edebiyatın temel amacı birkaç dilin edebiyatı, dili ve kültürüyle anda ilgilenen akademisyenler ve öğrencileri birkaç dile sahip ve o dillerin kültür ve edebiyatlarında eleştirel yaklaşım yöntemiyle yetiştirmektir. Diğer bir önemli işlevi ise, birden çok dil bilen kişiler olarak Türk dil, kültür ve edebiyatını, bilimsel çalışma ve etkinliklerle dış dünyaya tanıtmak, bu alanda farklı ülkelerde yapılan her türlü yenilik, gelişme ve yansımaları Türk ve diğer milletlere ulaştırmaktır. Öğrencilere verilecek uygulamalı eğitim ile mesleki yeterliliğe sahip karşılaştırmalı dil, kültür ve edebiyat bilimcisi olarak yetiştirilmeleri sağlanacaktır. Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü mezunlarının bir diğer kazanımı da, kendi temel alanının yanı başka birçok disiplinlerin karşılaştırmalı çalışma yöntemlerine hâkim biçimde yetişebilecek donanımın sağlanmasıdır.

Vizyon

Alman, Arap, Fransız, İngiliz ve Rus dilinde yazılmış eserlerin bilimsel ölçütler çerçevesinde incelenmesi, bu edebiyatların Türk edebiyatı ile mukayese edilerek edebiyatımıza zenginlik katılması, onu dünya edebiyatlarında ön sıralara çıkaracak başarının sağlanması, dilbilim aracılığı ile sağlıklı iletişimin kurularak dillerin art ve eşzamanlı olarak irdelenmesi.

Misyon

Bölümümüzün temel işlevi, ülkemiz edebiyat, dil ve kültür dünyasında eksiği her zaman hissedilen edebiyat, dil, kültür, sinema eleştirmenleri yetiştirmektir. Diğer bir önemli işlevi ise, birden çok dil bilen kişiler olarak Türk kültür ve edebiyatını, bilimsel çalışma ve etkinliklerle dış dünyaya tanıtmak, dış dünyada bu alanda meydana gelen her türlü gelişme ve yansımaları Türk kamuoyuna kazandırmak ve bu bilim alanında donanımlı kişiler yetiştirmektir.

Tanım

Başta A.B.D., Rusya, İngiltere, Almanya ve Fransa olmak üzere bir çok doğu ve batı ülkesinde yıllar önce kurulmuş olan Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümleri farklı dillerde yazılmış iki veya daha fazla eseri konu, düşünce ya da biçim bakımından inceleyerek, ortak, benzer ve farklı yanlarını tespit etmek, nedenleri üzerine yorumlar getirme becerisi kazandırmak.

Program Dili

Türkçe

İstihdam

Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden mezun olanlar, Dış İşleri Bakanlığı, TRT, Devlet ve Özel Arşiv Müdürlükleri, Sanayi Bakanlığı gibi kamu kuruluşlarının yanı sıra, yabancı dile hakim olduklarından dolayı başta Turizm olmak üzere özel sektörde de çalışma fırsatına sahiptir. Aynı zamanda edebiyat eleştirmeni veya çevirmen olarak çalışabilecekleri gibi programın disiplinler arası özelliğinden dolayı sanat ve basın dünyasında da iş bulma imkânına sahiptirler.

Menuniyet Şartı

Dereceyi alabilmek için akademik yılsonunda yapılması gereken veya programın tamamlanmasını izleyen özel bir dönem sonu sınavı veya yeterlilik sınav dönemi yoktur. Bununla birlikte, her yarıyıl ortasında vize, sonunda ise genellikle dönemin hemen bitişini izleyen iki hafta süreli dönem sonu (Final) sınavları vardır. Öğrencilerin hazırlayacakları Bitirme tezlerinin kabul edilmesi gerekir. Ayrıca bölümde 30 iş günü zorunlu staj uygulaması mevcuttur.

Kabul Şartları

Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü'ne kaydolmak isteyen öğrenciler, üniversitelerin akademik ve yasal düzenlemeleri çerçevesinde SSPC tarafından belirlenen süreci tamamlamak ve sınavları tamamlamak zorundadırlar. Öğrencilerin kabulü, her bir öğrencinin gereksinimleri ve başvuruları derecelerine göre değerlendirilerek benzersiz bir şekilde incelenir ve değerlendirilir. Daha fazla bilgi Üniversite Sunum Kataloğunda üniversite girişinde bulunabilir. Ayrıca bakınız Selçuk Üniversitesi Sınav Yönetmeliği Madde 5)

Önceki Öğrenim Tanımı

Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün ) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulunun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir.


68391
Öğrenci
390564
Mezun
3112
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu