HIZLI ERİŞİM
Hakkında

Bölüm Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Mehmet TEMİZ

Farabi Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Mehmet TEMİZ

Erasmus Kordinatörü: Öğr.Gör. Celalettin BAKIR

Mevlana Koordinatörü:

AKTS Koordinatörü: Öğr Gör. Hacı SERİN

Bologna Koordinatörü:

Vizyon:

Fosil enerji kaynaklarının hızla tükendiği göz önüne alındığında Alternatif Enerji Kaynakları programının önemi her geçen gün artmaktadır. Öncelikle Yenilenebilir enerji kaynaklarının bilimsel ve teknolojik gelişimi sürekli takip edilerek, alanında son derece iyi yetişmiş ara eleman ihtiyacını gidermek, Öğrencilerin hem teorik hemde pratik alanda kendilerini geliştirmesini sağlamak, Ön lisans sonrası lisans derecesinde eğitim görmesini sağlamak, iş güvenliği ve işçi sağlığı üzerine bilinç kazandırmak, girişimci ve ne istediğini bilen bireyler yetiştirmektir. 

Misyon:

Alternatif enerji kaynaklarının her bir dalı hakkında teknik bilgiye sahip olan, proje okumasını ve tasarımını yapabilen, görev aldığı tüm çalışmalarda iş ahlakı ve iş güvenliğini temel alan,alanı ile ilgili saha uygulamalarının tüm süreçlerine hakim, sorun çözebilen, yönetim ve organizasyon becerilerine sahip, ilgili yönetmelikler ışığında denetim ve kontrol yapabilen, kendini sürekli geliştiren sanayi ve kamu alanlarında çalışabilecek bireyler yetiştirmektir.

Amacı :

Ülkemizde gerek kamu kurumlarında gerekse özel sektörde istihdam edilecek enerji kavramının bilincinde olan, teknik açıdan donanımlı, proje okuma ve uygulama becerilerine haiz olan, kendisini sürekli geliştirmeye çalışan, araştırmacı ve sorumluluk sahibi bireyler yetiştirmektir. 

Program Dili: 

Türkçe

Program Tanımı :

Alternatif Enerji Kaynakları Programı, 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında 50 kişilik kontenjanla Karapınar Aydoğanlar Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji Bölümü bünyesinde açılmıştır. Program ülkemizde hızla gelişmekte olan Alternatif Enerji Kaynakları üzerine çalışma yapan, yatırımcı, özel sektör ve kamu alanında saha uygulamaları, proje çizim ve uygulama, bakım-onarım gibi alanlarda etkin bir şekilde görev yapabilecek donanıma sahip ara elemanlar yetiştirmektedir. Programımızda öğrencilere saha gezileri, fiili uygulama, teorik bilgi, bilgisayar destekli teknik çizim, proje okuma ve uygulama eğitimleri de verilerek mezunların gelişen pazarda temel ihtiyaç olan teknik donanımlı ara eleman ihtiyacını karşılaması amaçlanmaktadır. Bu uygulama hem hizmet kalitesi hem de yatırım bazında ülke kaynaklarının doğru ve faydalı kullanılması açısından son derece önemlidir.

Kabul ve Kayıt Koşulları :

Programa kayıt yaptırmak isteyen öğrencinin lise mezunu olması ve ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlarda program için öngörülen puanı alarak başarı göstermesi gerekmektedir. Programa TYT puan türü ile öğrenci kabul edilir. Yurtiçi veya yurtdışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci, üniversite tarafından kontenjan açıldığı takdirde yatay geçiş için başvuru yapabilir. Yatay geçiş için başvuran her bir öğrencinin şartları ilgili yönetmelik ve kabul koşulları dikkate alınarak değerlendirilir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması :

Türkiyedeki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Selçuk Üniversitesine dikey veya yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için "Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" hükümleri uygulanır. Diğer üniversitelerden gelen öğrencilerin önceki eğitimleri Yüksek Öğretim Kurulunun ilgili yönetmeliklerine göre ve İntibak Komisyonunun koordinasyonunda tanınır.

Mezuniyet Şartları :

Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir. 

Ölçme ve Değerlendirme Esasları :

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az % 80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir. Öğrencilerin aldığı notlardan oluşturulan ağırlıklı genel not ortalaması (AGNO) ardışık iki dönem 1.00 in altında olanlar bir sonraki dönemden ders alamazlar. FF notu, ilgili dersten başarısız olan öğrencilere verilir. 

İstihdam Olanakları :

Programı başarıyla tamamlayan mezunlar güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, hidrolik enerji vb diğer enerji kaynakları üzerine faaliyet gösteren tüm özel sektör firmalarında fiili olarak çalışabilirler. Ayrıca yatırımcı firmalar nezdinde tesis kurulum kontrolü, tesis kurulum sonrası bakım-onarım faaliyetlerinde de doğrudan görev alabilirler. Ayrıca enerji teknolojisine dayalı üretim yapan tesislerde istihdam edilebilirler. Ön lisans düzeyinde edindikleri bilgisayarlı teknik çizim bilgileri ile sadece bu alanda değil teknik çizim gerektiren tüm alanlarda da fiili olarak çalışabilirler. Ön lisans düzeyinde edindikleri teorik ve uygulamalı elektrik eğitimi ile birlikte özellikle özel sektörde birçok alanda görev alabilirler. Kamu kurum ve kuruluşları nezdinde birçok yatırım vb hususlar devam ettiğinden kamuda da yenilenebilir enerji kaynakları birimlerinde de görev imkanları bulunmaktadır. 

Üst Derece Programlara Geçiş :

Öğrencilerimiz Alternatif Enerji Kaynakları bölümünden mezun olduktan sonra ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları halinde fakültelerin Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Fizik bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayabilirler.


68688
Öğrenci
390398
Mezun
3154
Akademik Personel
4354
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu