HAKKINDA
Programın amacı, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün temel amacı ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilecek, Türk ve dünya mutfak kültürünü tanıyan ve hazırlayabilen, yiyecek-içecek sektöründe üst düzey yöneticilik yapabilen, yemek pişirebilmenin yanında mutfağın diğer disiplinlerle olan ilişkisini de analiz edebilen ve sanatsal duyarlılığa sahip, teorik ve pratik bilgi altyapısı güçlendirilmiş bireyler yetiştirmektedir. Bu doğrultuda öğrenci odaklı bir anlayışla öğrencilerimizin kişisel gelişimlerini öncelik edinmek, akademik bilgi üretimi yapmak, sürekli kendini yenileyen ve bildiklerini sektöre uygulamalarla pekiştiren eğitim kadrosuna sahip olmak, milletimizin değerlerini yeni kuşaklara aktarırken onların birer dünya vatandaşı olarak da gelişimlerini sağlayan evrensel perspektifi kazandırmak, kurum içerisinde katılımcı süreçlerin hayata geçirildiği takım çalışmasının esas alındığı biz duygusunun baskın kılındığı bir kültür oluşturmak ve yiyecek sektörünün sorunlarına analitik yaklaşımla kalıcı çözümler üretmek bölümün temel prensipleri arasında yer almaktadır.
Mezun olan öğrencilerimiz, ulusal ve uluslararası beş yıldızlı otellerin ve restoranların mutfak ekibinde veya bu işletmelerin yiyecek-içecek pazarlama ve muhasebe bölümlerinde, gıda işletmelerinin yeni ürün geliştirme bölümlerinde (ARGE), yiyecek-içecek sektörüne eğitim veren kurumlarda, hava yollarına veya kruvaziyere hizmet veren yemek şirketlerinde ve görsel-basılı yayın kuruluşlarında çalışmalarının yanı sıra kendi sanatlarıyla isim yaparak kendi işletmelerini yönetebilecek bilgi ve beceri donanımına sahip olarak da çalışmaktadırlar.
MİSYON
Ulusal ve/veya uluslararası sektör kuruluşları ve üniversitelerle iş birliği yaparak, yiyecek sektörünün ihtiyaçlarını sürekli araştıran ve derslerini bu kapsamda güncelleyen bir bölüm olarak öğrencileri, yiyecek içecek sektörüne başarılı birer yönetici ve şef olarak yetiştirmektir. Ayrıca eğitim süresince en az iki ve/veya üç yabancı dil eğitimi alan öğrencilerimize uluslararası ortamda daha fazla iş bulabilme imkanı yaratma ise bir diğer misyonumuzdur. İlgili sektörde ihtiyaç duyulan, en az bir yabancı dili iyi düzeyde bilen ve uluslararası alanda da çalışabilecek, temel gastronomi ve mutfak sanatları teorisine ve genel işletme bilgilerine hakim, yöneticilik niteliklerine, iletişim becerilerine ve sorgulayıcı düşünceye sahip, takım çalışmasına yatkın ve insani ilişkilerde başarılı bireyler yetiştirmek, öğrencileri toplumsal fayda oluşturma, etik anlayıştan ayrılmama, sosyal sorumluluk çerçevesinde uygulamalar geliştirme konularında duyarlı kılmak, sektörel gelişmeler doğrultusunda ortaya çıkan ihtiyaçlar ve taleplere yönelik projeler hazırlamak, mevcut ve potansiyel sorunların çözümüne katkıda bulunmak, yenilikleri sürekli olarak incelemek, bu konuda gerek kuramsal gerekse uygulamaya dönük akademik araştırmalar yapmak ve bu araştırmaları yapacak öğretim elemanları yetiştirmek, ulusal ve uluslararası alanlarda gastronomi ve mutfak sanatları eğitimi veren kurumlar ve işletmeler ile işbirliği yaparak, gerek öğrencilerin daha iyi yetişmesi, gerekse eğitim programlarının ve olanaklarının sürekli güncellenmesini ve geliştirilmesini sağlamaktır.
VİZYON
Yüksek lisans eğitimi süresince gıda teknolojisi, gıda mevzuatı, gıda hijyeni, saklama koşulları, gıda riskleri ve çözüm önerileri gibi gıdalarla ilgili derslere ilaveten yöneticilik, pazarlama, işletme ve turizm ile ilgili dersler verilerek öğrencilerin pratik ve teorikte mesleki bilgilerini geliştirmektir. Ayrıca bölümümüz, bilimin ışığında Türk mutfak kültürünü ve orijinal yöresel yemek tariflerini tarihe dayandırarak ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması ve yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmayı vizyon edinmiştir. Turizm ve akademi çevrelerinde yetiştirdiği bireyler, yaptığı bilimsel çalışmalar ve yenilikler ile tanınan, sahip olduğu deneyim ve uzmanlık ile sözü geçen, geleceğe bakışı ve değişim yeteneği ile liderlik eden dünya çapında bir fakülte olmayı hedeflemektedir.