HIZLI ERİŞİM
Hakkında

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Ali SABIR

Erasmus Koordinatör : Prof. Dr. Zeki KARA

Farabi Koordinatör : Prof. Dr. Ali SABIR

Mevlana Koordinatör : Doç. Dr. Muzaffer İPEK

AKTS Koordinatör : Prof. Dr. Ahmet EŞİTKEN

Bahçe Bitkileri Bölümünde bağcılık, meyvecilik, sebzecilik, ve süs bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı konularında lisansüstü eğitim verilmektedir. Bölümümüzde 1992 yılında Yüksek Lisans, 2008 yılında da Doktora eğitimine başlanmıştır. Bahçe Bitkileri lisansüstü eğitiminde bahçe ürünlerinin muhafazası ve pazara hazırlanması, standardizasyon, biyoteknoloji, genetik materyallerin toplanması, muhafazası ve değerlendirilmesi, tohumculuk, fidancılık, bahçe bitkileri ıslahı, örtü altı üretim teknikleri, kalite özellikleri ve kaliteyi koruma gibi konular ayrıntılı olarak işlenmektedir. Özellikle Avrupa Birliğine Entegrasyonu sürecindeki ülkemizin bu kapsamda AB ülkeleri başta olmak üzere bahçe ürünleri ihracatında ve iç pazarda öne çıkan kalite anlayışındaki değişimler lisansüstü derslerde vurgulanmakta ve yeni dersler bu kapsamda geliştirilmektedir. Bahçe ürünlerinin yetiştiriciliğinden elde edilen gelir genel olarak diğer bitkisel üretim alanlarından daha yüksek olduğundan bu konuya ilgi her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde son yıllarda seracılık, bodur meyve yetiştiriciliği ve fidancılık konularında yetişmiş elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bahçe Bitkileri Bölümünün en önemli amaçlarından biri de bu ihtiyacı karşılamaya yardımcı olmaktır.

AMAÇ
Bağ, meyve, sebze, ve süs bitkileri yetiştiricilik ve ıslahı alanlarında bilimsel araştırmalar yapmak ve nitelikli eğitim-öğretim vermek bu çerçevede yeterli tecrübeye sahip, alanındaki problemlere çözümler üretebilen ve uluslararası standartlarda hizmet verebilecek akademik etik bilinci ve sorumluluğuna sahip bireyler yetiştirmektir. 

VİZYON
Tarımsal verimlilik ihtiyacının bilincini taşıyarak, üniversite içerisinden başlayarak toplumumuza, ülkemize, mesleğimize, bilime ve insanlığa karşı sorumluluğumuzu devamlı gözden geçirmek. Gelecek için planlayıp akılcı ve sürdürülebilir yeniliklere çabuk uyum sağlamak. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin hızlı ve etkili bir şekilde müfredata ve araştırma konularına aktarılması için gerekli yöntem ve mekanizmaları oluşturmak. Eğitim ve araştırma etkinliklerinde mesleğin teknik boyutlarının olduğu kadar etik, sosyal, kültürel, çevresel ve ekonomik yönlerini de dikkate almak. Eğitim, öğretim ve araştırmalarımıza katkıda bulunmuş geleneksel niteliklerimizi korumak. Öğrencileri ziraat mühendisliği problemlerinin tanımlanması, sentezlenmesi ve çözümü için gereken bilgi, kabiliyet ve tecrübe ile donatmak. Mesleğe ve bilime katkı sağlayan çalışmalara öncü niteliğindeki araştırma etkinliklerine önem vermek. Eğitim/öğretim ve araştırma için gerekli fiziksel ortamı uluslararası düzeyde sürdürülebilirlik çerçevesinde sürekli geliştirmek ve ilerletmek. Ülkesel öncelikler göz önünde bulundurularak, bilgi birikimini aktarma ve paylaşma yoluyla hizmete sunmak. 

MİSYON
Ziraat Mühendisliği alanında üstün nitelikli lisans ve lisansüstü eğitimi vererek, yüksek potansiyele sahip öğrencilerin bölümümüzden mümkün olan en fazla bilgi ve tecrübe kazanarak mezun olmalarını sağlamak. Öncelikleri, ülkemizin tarımsal ihtiyaçlarını karşılamak ve akademik insan kaynakların değişimini ve hareketliliğini sağlamak olan, bu öncelikleri lisansüstü eğitim etkinlikleriyle birleştiren, uluslararası standartları ve açılımları da göz önünde bulunduran ileri düzeyli araştırma projelerini hayata geçirmek. Üreticilerin ve çeşitli kurumların karşılaştıkları tarımsal problemlerin çözümüne yardımcı olmak üzere edinilmiş uzman bilgi birikimini paylaşmak ve yaymak. Eğitim/öğretim, araştırma ve kamu sektörü alanlarındaki görevlerimizi yerine getirirken, hem fiziksel altyapımız hem de insan kaynaklarımız ile ilgili kalite yönetiminin kesintisiz devamını sağlamak. 

TANIM
Bahçe Bitkileri Bölümü´nde halen 9 Profesör, 2 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi, 2 Dr. Araştırma Görevlisi, 3 Araştırma Görevlisi  ve 1 öğretim görevlisi görev yapmaktadır. Bahçe Bitkileri Bölümü bağ, meyve ve sebze uygulama bahçelerine, cam seralara ve soğuk muhafaza odasına sahiptir. Ayrıca, bilimsel çalışmaların laboratuvar boyutunda doku kültürü, fizyoloji, moleküler biyoloji, sitoloji ile hasat sonrası fizyolojisi laboratuvarlarından yararlanılmaktadır. 

PROGRAM DİLİ
Program dili Türkçe'dir. 

İSTİHDAM
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı kamu kurum ve kuruluşları, Bağ, Meyve, Sebze ve Süs bitkileri yetiştiriciliği, ıslahı ve ticareti ile ilgili özel sektör kuruluşları, Kamu ve özel sektör bankaları, Soğuk muhafaza tesisleri, Bahçe ürünleri ambalaj ve paketleme tesisleri, belediyelerin imar, fen işleri, park ve bahçeler birimleri, üniversiteler. 

MEZUNİYET ŞARTLARI
Mezuniyet şartları "SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS ve LİSANS EĞİTİM - ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ"   Madde 22'de belirtilmiştir.

"SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS ve LİSANS EĞİTİM - ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ"

KABUL ŞARTLARI
Öğrenci kabul şartları "SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS ve LİSANS EĞİTİM - ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ"  Madde 5'te belirtilmiştir.

"SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS ve LİSANS EĞİTİM - ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ"

ÖLÇME DEĞERLENDİRME
Öğrencilerin başarısını ölçme ve değerlendirme şekli "SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS ve LİSANS EĞİTİM - ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ" Madde 13'de belirtilmiştir.

"SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS ve LİSANS EĞİTİM - ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ"


69499
Öğrenci
390268
Mezun
3161
Akademik Personel
4364
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu