HIZLI ERİŞİM

Hakkında

Hakkında

24 Ocak 1991 tarih ve 20765 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 3699 sayılı kanunla kurulmuştur. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 23.10.1991 tarih ve 18152 sayılı yazısıyla Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Tarihi ve Türk Sanatı Anabilim Dallarının açılmasına karar verilmiştir. Enstitümüzün amacı Türk Dünyası ile ilgili edebiyat, dil, tarih, coğrafya, folklor, sanat ve çeşitli kültürel yapılar üzerinde araştırmalar ve incelemeler yapmak, bunların sonuçlarını yayınlamak, konuyla ilgili panel, bilgi şöleni, seminer, konferans v.b. etkinlikler düzenlemektir.

Misyon

Türk Kültür ve Medeniyet Unsurlarını Yeniden Yorumlayarak Günümüze ve Geleceğe Taşımak.

Türk Dünyasının Tarihi ve Güncel Sorunlarını Gündeme Taşıyarak Kamuoyunun Dikkatini Çekmek.

Türk Dünyası İle Türkiye Arasında Sağlam Temellere Dayalı Dostluk, Kardeşlik ve İş Birliğinin Geliştirilmesine Katkıda Bulunmak.

Türk Tarih ve Kültürünün Etkileşim İçinde Bulunduğu Coğrafyalar ve Kültürler İle Bölgesel ve Küresel Güç Haline Gelmiş Ülkelerin Tecrübe Ve Birikimlerini Disiplinlerarası Bir Yaklaşımla İncelemek ve Elde Edilen Verileri Paylaşmak.

Türk Dünyasını Ortak Payda ve Hedeflerde Buluşturmaya Yönelik İş Birliği Esasına Dayalı Proje ve Araştırmalar Planlayıp Koordine Etmek.

Türk Dünyasının Meselelerini Konferans, Panel, Seminer, Çalıştay, Sempozyum Gibi Etkinlikler Düzenlemek.

Bütün Bu Hedefler Doğrultusunda Eğitim Öğretim Faaliyetlerinde Bulunmak.

Türk Kültür ve Medeniyetini Oluşturan Unsurları Araştırmak, İncelemek Ve Bugüne Taşımak

Vizyon

Türk kültürünün tarihte ve günümüzde etkili olduğu coğrafyalardaki yapıları hakkında yapılacak araştırmalara öncülük etmek.

Türk kültürünü ve etkileşim içerisinde bulunduğu diğer kültürleri incelemek ve elde edilen sonuçları paylaşmak.

Türk dünyasının birliğine yönelik oluşturulan yurtiçi ve yurtdışındaki kurumsal yapılarla iş birliği içinde bulunmak ve ortak projeler yürütmek.

Balkanlar, Avrupa, Asya vs. coğrafyalarda azınlık olarak varlığını devam ettirme mücadelesi veren Türk topluluklarının başta dil, din, tarih ve kültürlerinin devamlılığını sağlamaya yönelik bilimsel toplantılar düzenlemek ve bu doğrultuda yayınlar hazırlamak.   

Türk dünyasında en büyük ortak paydanın Türklük olduğu anlayışından hareketle bu kimliğin inşasına yönelik hedefler koymak, projeler üretmek ve bu amaçla atılan adımları desteklemek,

Türk dünyasını ilgilendiren bütün alanlarda lisansüstü eğitim-öğretim vermek, yüksek lisans ve doktora yaptırmak, araştırmacı kadrosunu geliştirmek, öğretim elemanı yetiştirmek, öğrenci ve akademisyen değişim programları gerçekleştirmek, ortak bilimsel toplantılar düzenlemek ve yayın faaliyetlerinde bulunmak.


68391
Öğrenci
390564
Mezun
3112
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu