HIZLI ERİŞİM
Müfredat

Dönem ve Ders Kaydı İle Alakalı Bazı Hatırlatmalar

(1) Öğrenci her yarıyıl başında akademik takvimde gösterilen süre içinde katkı payı veya öğretim üçretini ödeyerek kaydını yeniletmek, ders kaydını yaptırmak ve danışmanına onaylatmak zorundadır. Her türlü kayıt işleminden öğrenci sorumludur.                                     

(2) Birinci sınıfa yeni kayıt yaptıran öğrenci birinci yarıyıldaki programda yer alan derslere de kaydını yaptırmış sayılır. Üniversitede bir programa kayıt hakkı kazanan ve TÖMER eğitimini başarı ile tamamlayan yabancı uyruklu öğrenciler ile bir programın hazırlık sınıfını başarı ile tamamlayarak  birinci sınıfa devam edecek olan öğrenciler ders kayıtlarını kendisi yapar ve danışmanına onaylatır.                                                              

(3) Akademik takvimde belirtilen sürelerde katkı payı veya öğrenim ücretini yatırmayan ve ders kaydını yenilemeyen öğrenci, o yarıyılda öğrencilik haklarından yararlanamaz, derslere devam edemez ve sınavlara giremez. Bu süre, 2547 sayılı Kanunda belirtilen azami öğrenim süresinden sayılır. Süresi içinde kaydını yenilemeyenlerden akademik takvimde belirtilen mazeretli geç kayıtlar için son başvuru tarihine kadar  geçerli mazeretini gösterir belge ve  geçerli mazeretini gösterir belge ve mazeretini izah eden bir dilekçe istenir. Başvuranların kaydının yenilenmesine ilgili yönetim kurulu karar verir.                 

(4) Öğrenci, kayıt yenileme süresini takip eden ve akademik takvimde belirtilen ders ekleme-bırakma  tarihlerinde danışmanının onayı ile yeni ders seçebilir veya seçtiği dersi brakabilir.    

(5) Geçerli mazereti kabul edilen öğrencilerin öğrenim süreleri; akademik takvimde belirtilen mazeretli geç kayıt süresinin sonuna kadar başvurduğu takdirde, ilgili yönetim kurulu kararı ile her eğitim-öğretim yılı için bir veya iki yarıyıl dondurulur. Öğrenci, kaydını dondurduğu süre için katkı payı veya öğrenim ücretini ödemekle yükümlü değildir. Kayıt dondurma süresi azami öğrenim süresine dâhil değildir.                                            

(6) Salgın, doğal afet, tutukluluk, hükümlülük hali ve benzeri olağandışı durumlarda kayıt yenileme ve kayıt dondurma işlemleri ile ilgili hususlar Senato tarafından belirlenir.        

(7) Ders alma ile ilgili işlemler aşağıdaki şekilde yürütülür:                                                                  

a) Öğrenci, yarıyıl başında öncelikle alt sınıflarda hiç almadığı, devamsız kaldığı veya başarısız olduğu dersleri almak kaydıyla bulunduğu yarıyıl derslerinden de alır. Başarısız olduğu zorunlu dersleri başarılı oluncaya kadar almak zorundadır. Daha önce aldığı bir seçmeli dersin tekrarında, aynı dersi almak zorunda değildir; bunun yerine aynı seçmeli gruptan başka bir dersi/dersleri alabilir. Öğrencinin transkriptinde son aldığı ve başarılı olduğu grup seçmeli dersi / dersleri yer alır ve öğrencinin başarısız olduğu ders/dersler transkriptinden kaldırılır. Öğrenci alt sınıflardan başarısız olduğu dersleri dikkate alarak, bulunduğu yarıyıldan alacağı dersleri danışmanı ile birlikte belirler. Alınacak derslere ilişkin onayı danışman verir.                   

b) Bir programda alınması gereken ve devam zorunluluğu bulunan derslerin ders programında aynı gün ve saatte bulunması durumunda, ilk önce alttan alınması gereken dersler alınır. Kalan dersler ise bir sonraki aynı yarıyılda alır.                                                                             

c) GANO’su 1,50’nin altında olan öğrenci alttan aldığı derslerin kredileri dâhil bulunduğu yarıyılda en fazla açılan AKTS kredisi kadar kredide ders alabilir. GANO’su 1,50’nin üzerinde olan öğrenciler alttan aldığı derslerin kredileri dâhil bulunduğu yarıyılda açılan 30 AKTS kredisinin %50 fazlası olan 45 AKTS kredisine kadar ders alabilir. Son sınıf öğrencilerine kredi sınırlaması uygulanmaz  

ç) Öğrenci, danışmanın olumlu görüşü ile ön lisans programlarında birinci yarıyılın sonunda, lisans programlarında ise ikinci yarıyılın sonunda tüm derslerden başarılı olması ve  GANO’sunun en az 3,00 olması şartı ile bulunduğu yarıyıl programında bulunan derslerin toplam AKTS kredisinin %20’sine (6 AKTS) kadar bir üst yarıyıldan ders alabilir

d) Öğrenci önceki eğitim-öğretim yarıyıllarında BB’den daha düşük not aldığı ders/dersleri, not yükseltmek için tekrar alabilir. Bu durumda alınan son not geçerli olur. 

e) Kayıt donduran, süreli uzaklaştırma cezası nedeniyle dönem kaybeden, ders kaydı yaptırmayan veya başarısızlık nedeniyle bulundukları yarıyıldan ders alamayan öğrenciler; öğrenimlerine kaldıkları yarıyıldan devam eder, üst yarıyıldan ders alamaz. 

f) Programdan kaldırılan ve yerine yeni bir ders konulmayan herhangi bir dersten başarısız olan öğrencinin o dersten sorumluluğu kaldırılır ve o ders transkriptinde yer almaz. Öğrenciye, programdan kaldırılan dersin yerine 30 AKTS kredisini tamamlamak üzere danışmanın uygun gördüğü  ders ilgili kurul kararı ile verilir. 

g) Bazı dersler uzaktan eğitim veya hibrit eğitim yöntemleri ile verilebilir. Uzaktan eğitm veya hibrit eğitimin esasları Senato tarafından belirlenir.

ğ) Öğrenci azlığı nedeniyle sınıf teşkil edilemediği için birinci ve ikinci öğretim programları birleştirilerek ders yapılan bölüm/programlar ile lisans tamamlama, mühendislik tamamlama, diploma denklik, çift ana dal ve yan dal programı öğrencileri dışında birinci öğretim öğrencileri ikinci öğretimden, ikinci öğretim öğrencileri birinci öğretimden ders alamaz.     

h) Öğrenciler ilgili bölüm kurulunun uygun gördüğü hallerde ilgili yönetim kurulunun kararıyla ulusal ve uluslararası öğrenci değişim programları ile öğrenimlerine başka üniversitelerde devam edebilir.                                                                                                              

ı) Öğrenciler eğitim programlarında yer aldığı takdirde yaygın seçmeli ders havuzunda bulunan kendi birimlerinin veya başka birimlerin bölüm/programlarında yer alan dersler ile Üniversitenin herhangi bir bölümünden içeriği ve AKTS kredisi uyan dersleri alabilir.               

i) Öğrenci, öğrenim süresi boyunca gönüllülük çalışmaları ders havuzundan ders/dersler seçebilir. Bu derslerin AKTS kredisine ve GANO’ya etkisi yoktur. Bu derslerin esasları Senato tarafından belirlenir.   

j) Öğrencinin, muaf olmak istediği ders/dersler için akademik takvimde belirtilen mazeretli geç kayıtların son başvuru tarihine kadar ilgli birime dilekçe ile başvurması gerekir.   

(8) Kur'ân Okuma ve Tevcid derslerini aşağıdaki şekilde ders kaydı yapmak zorundadır.

1- Kur'ân Okuma ve Tevcid - I dersinden kalanlar, Kur'ân Okuma ve Tevcid - III'ü alamazlar.

2- Kur'ân Okuma ve Tevcid - II dersinden kalanlar, Kur'ân Okuma ve Tevcid - IV'ü alamazlar.

(9) Fakültemiz bünyesinde "Pedagojik Formasyon Dersleri" verilmektedir. Pedagojik formasyon dersleri sebebiyle fakültemizde başka seçmeli ders bulunmamaktadır.                                                                       

(10) Çarpraz öğrenciler, ders seçiminde bir üst sınıftan sayılmaktadır. 

Fakültemiz müfredatında bulunan dersler aşağıdaki dosyada listelenmiştir.                                             


68093
Öğrenci
381005
Mezun
3130
Akademik Personel
4317
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu