HIZLI ERİŞİM
Sudam Yönetmelik

YÖNETMELİK

 

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DENEYSEL TIP UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Selçuk Üniversitesine bağlı olarak kurulan Deneysel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyetlerine, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyetlerine, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu : Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez : Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür : Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör : Selçuk Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite : Selçuk Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu : Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları

Merkezin amacı

MADDE 5 – (1) Merkezin amacı ve faaliyet alanları şunlardır:

a) Merkezde deney hayvanları üzerinde yürütülecek her türlü araştırma ve uygulamanın, etik kurallara uygun bir şekilde hayvan refahı ve hayvan haklarına riayet edilerek yürütülmesi için gerekli altyapıyı kurmak, geliştirmek ve çalıştırmak.

b) Bilimsel araştırmaları ve uygulamaları teşvik etmek, desteklemek, gerçekleşmesini sağlamak, resmi ve özel kuruluşların isteği üzerine kendi alanına giren konularda danışmanlık hizmeti vermek.

c) Deney hayvanı kullanılacak araştırma, test ve eğitim projelerinde görev alacak tüm elemanlara deneysel tıp araştırma ve uygulamalarına ilişkin teorik ve pratik kurslar düzenlemek, sertifikalar vermek, yeni deneysel tıp yöntemlerini ulusal ve uluslararası işbirliği içerisinde takip etmek, eğitimini vermek ve uygulamak.

ç) Veri ve bilgi dokümantasyon birimi kurmak, yayın ve yayım faaliyetinde bulunmak.

d) Konuyla ilgili yurt içindeki ve yurt dışındaki benzer merkezlerle ve ilgili diğer kurumlarla işbirliği yapmak ve kısa yada uzun süreli yurt içi ve yurt dışına eleman göndermek yada bu amaçla gönderileni kabul etmek.

e) Merkezin kuruluş amacına ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun amaç ve ilkelerine uygun diğer çalışmaları yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 6 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 7 – (1) Müdür; Tıp Fakültesinde, deneysel tıp araştırmaları konularında çalışan, uluslararası bilimsel indekslerde yayımlanmış en az üç deneysel tıp araştırması olan profesör veya doçent unvanlı öğretim üyeleri arasından üç yıl süreyle Rektör tarafından görevlendirilir. Görev süresi dolan Müdür yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdür görevde olmadığı hallerde yardımcılarından biri, yardımcılar da bulunmaz ise Yönetim Kurulu üyelerinden biri Müdüre, süresi altı ayı geçmemek üzere, vekâlet edebilir. Müdürün görevinin son bulması halinde müdür yardımcılarının da görevi sona erer.

(3) Müdür, görevlendirilmesindeki usule göre görevden alınabilir

(4) Müdür, en az biri Tıp Fakültesinden olmak üzere, uluslararası bilimsel indekslerde yayınlanmış en az üç deneysel tıp araştırması olan Üniversite öğretim üyeleri arasından iki müdür yardımcı seçer.

Müdürün görevleri

MADDE 8 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi yönetmek ve temsil etmek.

b) Yönetim Kurulu ve Danışma Kurulunu toplantıya çağırmak.

c) Yönetim Kuruluna başkalık etmek ve alınan kararları uygulamak.

ç) Merkezde yürütülen çalışmaların Merkezin işleyiş kurallarına ve deney hayvanlarında yapılan işlemlerin etik kurallara uygunluğunu takip etmek, denetlemek ve çalışanları bu konuda yönlendirmek.

d) Merkezde çalışan personelin görev paylaşımını ve çalışma düzenini belirlemek ve denetlemek.

e) Merkezin idari işlerini yürütmek.

f) Merkez faaliyetleriyle ilgili yurt içi ve yurt dışı kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak, Merkezin amacına uygun olarak Merkez organlarının belirleyeceği çerçevede yürütülecek faaliyetlerin projelendirilmesi ve bunlara ulusal ve uluslararası alanda destek ve mali kaynak sağlanması için girişimlerde bulunmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 9 – (1) Yönetim Kurulu aşağıda belirtilen toplam on bir üyeden oluşur:

a) Yönetim Kurulunda; Müdür, iki müdür yardımcısı ve Müdürün teklifi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süreyle görevlendirilen Merkezin faaliyet konularıyla ilgili alanlarda çalışan, uluslararası bilimsel indekslerde yayımlanmış en az üç deneysel tıp araştırması bulunan Tıp Fakültesi kadrolu elemanlardan dört üye ile Üniversitenin Tıp, Diş Hekimliği, Veteriner veya Sağlık Bilimleri Fakültelerinde kadrolu öğretim elemanları arasından görevlendirilen dört üye olmak üzere toplam on bir üye bulunur.

(2) Müdürün görev süresinin dolması veya herhangi bir nedenle görevinden ayrılması halinde, Yönetim Kurulu üyelerinin de görevi sona erer. Üyelik süresi herhangi bir sebeple sona eren Yönetim Kurulu üyeleri aynı usulle yeniden görevlendirilebilir.

(3) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine en az iki ayda bir kez Müdürün belirleyeceği gündemle üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin faaliyetlerine ilişkin kararlar almak ve bunları yürütmek.

b) Merkezin faaliyetleriyle ilgili esaslar ve faaliyet plan ve programlarını karara bağlamak.

c) Merkezi ilgilendiren konularda, yetkili organlarda görüşülmek üzere Rektörlüğe önerilerde bulunmak.

ç) Yıllık faaliyet programları ile yıllık faaliyet raporlarını görüşerek kabul etmek.

d) Merkez tarafından yürütülecek faaliyetlere ilişkin çalışma esaslarını, Merkez olarak sunulacak her türlü hizmetin bedelini tespit etmek, gelir ve gider dağılımı ve kullanım şekillerini ilgili mevzuata uygun olarak belirlemek.

e) Merkezin yürüteceği kurs, seminer ve benzeri faaliyetleri kararlaştırmak ve düzenlemek.

f) Müdür tarafından belirlenen diğer konuları görüşerek karara bağlamak.

Danışma Kurulu ve görevleri

MADDE 11 – (1) Danışma Kurulu: Rektörün veya Rektörün görevlendirdiği bir rektör yardımcısının başkanlığında, Tıp, Diş Hekimliği, Veteriner ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinin Dekanları ve Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ile Yönetim Kurulu Üyelerinden oluşur. Müdürün çağrısı üzerine yılda en az bir kez toplanır.

(2) Danışma Kurulunun görevi; Merkezin amaçları doğrultusunda merkezin faaliyetlerine yönelik tavsiye niteliğinde görüş, öneri ve eleştirilerini Müdüre sunmaktır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 12 – (1) Merkezin akademik, teknik, genel idari hizmetler ve yardımcı hizmetler sınıfındaki elemanları, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato kararları uygulanır.

Yürürlük

MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik yayımı 11 Kasım 2012 PAZAR tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Selçuk Üniversitesi Rektörü yürütür.


71122
Öğrenci
390104
Mezun
3180
Akademik Personel
4380
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu