HIZLI ERİŞİM
Akreditasyon

Akreditasyon nedir?


Akreditasyon, uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen çalışmaların ve dolayısıyla bu çalışmalar sonucunda düzenledikleri uygunluk teyit belgelerinin (deney ve muayene raporları, kalibrasyon sertifikaları, yönetim sistemi belgeleri, ürün belgelendirme belgeleri, personel belgelendirme belgeleri v.b.) güvenilirliğini ve geçerliliğini desteklemek amacıyla oluşturulmuş bir kalite altyapısıdır.

ECZAKDER

Eczacılık Fakültesi Dekanları Konseyi’nce, Yüksek Öğretim Kurumlarında Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönetmeliği çerçevesinde, Eylül 2011’de bağımsız bir kurul olarak oluşturulan Ulusal Eczacılık Eğitimi Akreditasyon Kurulu’nun (ECZAK) tüzel kişilik kazanması amacıyla Mayıs 2014’te ECZAKDER kurulmuş; Aralık 2014’te Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmıştır. ECZAKDER, Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından değerlendirilerek 26 Aralık 2025 tarihine kadar 5 yıllığına yeniden tescil edilmiştir.

 ECZAKDER, eczacılık eğitimi programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaparak Türkiye'de eczacılık eğitiminin uluslararası alanda rekabet edebilir düzeyde kalitesinin yükseltilmesini hedeflemekte ve gelişimine katkı sağlamayı öngörmektedir. ECZAKDER, yapısı içindeki kurul, çeşitli komisyon ve çalışma gruplarıyla kendisini sürekli iyileştirmeyi hedef edinmiş bir kuruluştur. 

Akreditasyon başvuruları Ocak 2014 itibariyle kabul edilmiş ve Haziran 2024 itibariyle 14 eczacılık fakültesine tam akreditasyon, 8'ine ise koşullu akreditasyon verilmiştir.

Program Öğretim Amaçları

Evrensel bilim ve teknoloji hedefleri doğrultusunda toplum sağlığına katkıda bulunacak bilgiler üreten, etik değerlere bağlı kalarak bilim dünyasının yeniliklerine ayak uydurabilen, kurumsal aidiyet duygusu gelişmiş, meslek içi eğitimi benimsemiş, ilaç araştırma ve geliştirme süreçlerinin her aşamasında etkin görev ve sorumluluklar üstlenebilecek nitelikte eczacılar yetiştirmektir.

Program Çıktıları

1. Eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir.

2. İlaç hammaddeleri ve ilaç şekilleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir.

3. Eczacılık alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar.

4. İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ilgili bilgi ve donanımlarını kullanır, gözetim ve denetim görevi ile akılcı ve güvenli ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir.

5. Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda idari ve teknik olarak donanım kazanır ve kurallara uygun olarak eczane dizaynı yapar.

6. Eczacılık alanı ile ilgili bilgisayar programlarını ve ileri teknolojilerini kullanır.

7. Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir.

8. İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar.

9. Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci takip edip izler.

10. Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu ileri düzey bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır.

11. Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğini gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışını devam ettirir.

12. Eczacılık alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.

13. Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir.

14. Mesleki etkinlik ve uygulamalarını güvenli bir şekilde belgeler ve kayıt tutar.

15. İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır.

16. Yabancı dil olarak İngilizceyi, eczacılıkla ilgili yenilikleri izleyebilme ve iletişim kurabilmede kullanır.

17. Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir.

18. İlaç hammaddelerinin hazırlanmasından, ilaç şekillerinin tasarımına ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır.

19. İlaç ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar.

20. Birey olarak görev, hak ve sorumluluları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.

21. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular.


68391
Öğrenci
390564
Mezun
3112
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu