HIZLI ERİŞİM

Haberler

‘İletişimde: Mevlâna Perspektifi’ paneli düzenlendi

‘İletişimde: Mevlâna Perspektifi’ paneli düzenlendi

13.12.2024 - İletişim Fakültesi

İletişim Fakültesi ve Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü tarafından organize edilen Hz. Mevlâna’nın 751. vuslat yıldönümüne özel ‘İletişimde Mevlâna Perspektifi’ paneli akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Hz. Mevlâna, 751’inci vuslat yıl dönümünde Selçuk Üniversitesinde (SÜ) çeşitli etkinliklerle anılıyor. SÜ İletişim Fakültesi ve Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen ‘İletişimde Mevlâna Perspektifi’ paneli, Sultan Alparslan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarını Mevlâna Araştırmaları Enstitü Müdürü Prof. Dr. Nuri Şimşekler ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vedat Çakır yaptı. Panelin moderatörlüğünü ise Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tarhan üstlendi. Panelde; SÜ İletişim Fakültesi’nden Prof. Dr. Aşina Gülerarslan Özdengül, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Faik Özdengül, Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nden Doç. Dr. Huri Deniz Karcı ve NEÜ Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi’nden Doç. Dr. Ali Erkam Yarar konuşmacı olarak yer aldı. Alanında yetkin konuşmacılar, Hz. Mevlâna’nın öğretilerinden ve hikayelerinden yola çıkarak farklı alanlarda iletişime bakış açısı hakkında sunumlar yaptı.

MEVLÂNA’NIN ÖNEMİ VURGULANDI

Açılış konuşmasını yapan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vedat Çakır, “Kadim kültürümüzün öğretileri geçmişten bugüne değin gerek kitlesel gerekse bireysel iletişim alanlarında yaşanan zorluklara ışık tutuyor. Reklamcılık, gazetecilik, sinema, televizyon ve halkla ilişkiler gibi disiplinlere dair konuşurken bu alanların insanlarla bağ kurma, ikna etme, yönlendirme ve topluma rehberlik etme misyonları olduğunu unutmamak gerekir. İşte tam da bu noktada Mevlâna’nın öğretilerinin, iletişim fakültelerinde eğitim gören siz kıymetli gençler ve bu alanda çalışan profesyoneller için eşsiz bir ilham kaynağı olduğuna inanıyoruz.” diye konuştu.

Herkesin Mevlâna’dan kendi anlayışı doğrultusunda istifade edebileceğini söyleyen Prof. Dr. Şimşekler de, “Biz bilim insanları, Hz. Mevlâna’nın tüm eserlerini farklı disiplinlerden bir bakış açısıyla ele almalı ve yeni bilgiler üretmenin önemine inanmalıyız. Yeni bilgilerle Mevlana’yı anlamaya çalışmak gerekiyor.” diyerek, Hz. Mevlâna’nın sözlerinin günümüz iletişim anlayışı için de önemli dersler içerdiğini belirtti.

Sosyal Araştırmalar ve Dayanışma Vakfı bünyesinde yaklaşık beş yıl Mesnevi eğitimi alan, 2005 yılında Mesnevi odaklı ilk psikoterapi kitabı ‘Rumi ve Aşkın Terapi’yi kaleme alan ve TRT Avaz’da ‘Ne Varsa İçindedir’ adlı programının yapımcılığını üstlenen Doç. Dr. Faik Özdengül, panelin ilk konuşmasını yaptı. İnsan algısının limitli olduğunu ancak o limiti aşmanın mümkün olduğunu söyleyen Özdengül, Hz. Mevlâna’nın bizi o limitin ötesine götürecek şeyler söylediğini belirtti. Konuşmasını Hz. Mevlâna’nın yaşadıkları üzerinden örneklerle yürüten Özdengül, katılımcılara Mesnevi okumaları tavsiyesinde bulundu.

MEVLÂNA HAKKINDAKİ ARAŞTIRMALAR

Mevlâna’nın nasıl algılandığı, nasıl konumlandığı, hakkında neler bilindiği ile ilgili akademisyenlerin yaptıkları araştırmalara ilişkin bir analiz sunan Doç. Dr. Huri Deniz Karcı, alanda çalışmalar yapan üniversitelerden bahsetti. Cambridge, Michigan ve Oxford gibi üniversitelerin Mevlâna hakkındaki araştırmalarını anlatan Karcı, Türkiye’den de Üsküdar, Ankara Medipol ve Selçuk Üniversitesinde yapılan araştırmalara değindi. Literatür ve iletişim çerçevesinde Hz. Mevlâna hakkındaki çalışmalardan bahseden Karcı, bir sonraki panelin uluslararası çapta yapılması önerisini sundu.

TURİZMDE HZ. MEVLÂNA’NIN YERİ

Karcı’nın ardından Doç. Dr. Ali Erkam Yarar, ‘Şehir turizmi, şehir pazarlaması ve Mevlâna’ odaklı bir konuşma gerçekleştirdi. Yarar, Hz. Mevlâna’nın iletişim perspektifi üzerinden kurgulanan pazarlama, markalaşma faaliyetlerinde karışıklığın olduğundan bahsederken, bu açıdan bir gerileme olduğunun üzerinde durdu ve eleştirilerini dile getirdi.

METAFORİK BAKIŞ AÇISI

Mesnevi başta olmak üzere Hz. Mevlâna’nın anlatılarını anlayabilmek adına metaforlardan bahseden Prof. Dr. Aşina Gülerarslan Özdengül, 17 yıllık bir Mesnevi öğrencisi olduğunu dile getirdi. Gülerarslan, Mevlâna’nın kendisi açısından kadim medeniyetin en iyi toplum bilimcisi ve en iyi iletişim teorisyeni olduğunu vurguladı. Mesnevi’ye masal gözüyle bakılmaması gerektiğini vurgulayan Gülerarslan, Mesnevi’nin iyi bir iletişim kitabı olduğunu kaydetti.

HEDİYE TAKDİMİ

Panel, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vedat Çakır’ın panelistlere teşekkür belgesi, Mevlâna Araştırmaları Enstitü Müdürü Prof. Dr. Nuri Şimşekler’in hediye takdiminin ardından öğrenciler ve akademisyenlerin toplu fotoğraf çekimiyle sonlandı.

Medya
68561
Öğrenci
390470
Mezun
3089
Akademik Personel
4335
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu