HIZLI ERİŞİM

Haberler

İletişim Fakültesinden ‘Yerel Basında Dijital Çağ’ paneli

İletişim Fakültesinden ‘Yerel Basında Dijital Çağ’ paneli

18.12.2024 - İletişim Fakültesi

İletişim Fakültesi tarafından 'Yerel Basında Dijital Çağ' konulu panel düzenlendi. Panelde dijitalleşmenin basın alanındaki önemi vurgulandı.

Çatalhöyük Amfisinde düzenlenen programa, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haldun Soydal, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vedat Çakır, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bünyamin Ayhan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Oğuz Tunç, İletişim Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Meral Serarslan, Doç. Dr. Emre Osman Olkun ile öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Panelin moderatörlüğünü İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman Hakan Yılmaz ile Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Tiryaki yaparken, konuşmacılar arasında Basın İlan Kurumu Konya Şube Müdürü Mehmet Feramuz Ayan, Ekonomi Gazetesi Konya Bölge Müdürü İbrahim Çiçekçi, Merhaba Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Emre Özgül ile Hâkimiyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Taner Özay yer aldı.

Panelin açılışında konuşan Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haldun Soydal, “Günümüzde teknoloji hayatımızın her alanında olduğu gibi iletişim dünyasında da köklü değişimler yol açıyor. Özellikle dijitalleşme anlayışımızı baştan sona yeniden şekillendiriyor. Geleneksel medya araçlarının dijital programlarla bütünleştiği bu dönemde yerel basının geçirdiği dönüşüm bölgesel kalkınma ve toplumsal farkındalık açısından büyük önem arz ediyor. Dijitalleşme habere erişimi kolaylaştırmakla birlikte doğru ve tarafsız bilgiyi önemini her zamankinden daha fazla öne çıkarıyor. Bu bağlamda yerel basın hem toplumun sesi olma rolünü üstlenmekte hem de hızlı ve güvenli bilgi akışını sağlama sorumluluğunu üstleniyor.” dedi. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesinin hem akademik kadrosuyla hem de uygulama birimleriyle iletişim fakülteleri arasında fark yarattığını belirten Prof. Dr. Soydal, özellikle son dönemlerde İletişim Fakültesi öğrencilerinin farklı yarışmalarda aldığı ödüllerle öne çıktığının altını çizdi.

Panelin açılış konuşmasını yapan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vedat Çakır ise, “Bizim iletişim dediğimiz alan telekomünikasyon, enformasyon ve medya olmak üzere üç farklı alanda değerlendirmektedir. Ancak dijitalleşmeyle beraber artık sınırlar eskisi kadar net değil. Telefondan internete bağlanabiliyoruz, televizyon izleyebiliyoruz. Bunlar bizim için önemli gelişmeler. Medya dünyasının tek bir temel sözü var ‘içerik kraldır’ basında içeriğin yeri ve önemi büyüktür.” diye konuştu.

DİJİTAL ÇAĞDA HIZ ÖNE ÇIKIYOR

Panelde söz alan Prof. Dr. Bünyamin Ayhan, dijital çağın getirdiği hızlı değişim ve teknoloji ile birlikte basının toplumdaki öneminin giderek arttığını vurguladı. Ayhan, bilgiye erişimin hızının ve çeşitliliğinin arttığı bu dönemde, basının doğru ve güvenilir bilgi sunma rolünün hayati bir öneme sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, dijital medya platformlarının etkisiyle, basının sadece bir haber kaynağı olmanın ötesine geçerek, toplumsal bilinç ve fikirlerin şekillenmesinde kritik bir rol üstlendiğine dikkat çekti. Bu bağlamda, basının doğru bilgi üretme ve bunu etkili bir şekilde iletme sorumluluğunun daha da arttığını ifade etti.

Ekonomi Gazetesi Konya Bölge Müdürü İbrahim Çiçekçi ise dijital çağın başlangıcında teknik olarak hâkim olamadıkları hızın, günümüzde yerel basında da etkin bir şekilde kullanıldığını belirtti. Çiçekçi, dijitalleşmenin yerel gazetecilikte de önemli bir dönüşüm sağladığını ve hızın, haber üretim ve iletim süreçlerinde artık belirleyici bir faktör haline geldiğini ifade etti. Bu gelişmenin, yerel basının daha hızlı ve etkili bir şekilde haber sunabilmesine olanak tanıdığını vurgulayan Çiçekçi, dijital araçların bu süreçte önemli bir rol oynadığını da ifade etti.

DİJİTAL ÇAĞDA GAZETELER DÖNÜŞÜM YAŞIYOR

Basın İlan Kurumu Konya Şube Müdürü Mehmet Feramuz Ayan, rekabetin arttığı günümüzde gazetelerin artık sadece birer gazete olmanın ötesine geçtiğini belirtti. Ayan, basının yalnızca yazılı içerik sunmakla kalmadığını, aynı zamanda görselleştirilmiş içerikler ürettiğini vurguladı. Bu dönüşümde Basın İlan Kurumu’nun avantajlı bir konumda olduğunu ifade eden Ayan, dijital basının doğru içeriği üreten ve etkili bir şekilde sunan yapısının her zaman öne çıkacağını söyledi.

YALAN HABER DİJİTALLEŞMEYLE DAHA HIZIL YAYILIYOR

Merhaba Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Emre Özgül, medyanın dijitalleşmesiyle birlikte geçirdiği değişimi ilginç sayılabilecek haber örnekleri üzerinde anlattı. Özgül, genellikle ‘köpeğin insan ısırması’ yerine ‘insanın köpeği ısırması’ gibi alışılmadık olayların daha çok görülmeye başladığını ifade ederken, dijital medya çağında bu tür ilginç ve sıra dışı haberlerin daha hızlı bir şekilde yayıldığını, medyanın hızla evirilen dinamikleriyle birlikte bu tür içeriklerin daha geniş kitlelere ulaştığını söyledi. Dijitalleşmenin yalan haberin yayılmasına da büyük katkı verdiğini belirten Özgül, doğru bilginin ise yanlış bilgiden daha az rağbet gördüğünü de sözlerine ekledi.

Hâkimiyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Taner Özay da muhabirlerin artık daha geniş saha alanlarında çalıştığını ve özgürlük alanlarının önemli ölçüde genişlediğini belirtti. Özay, dijitalleşmenin gazetecilik üzerindeki etkilerini vurgulayarak, bu gelişmelerin haber üretim sürecini daha esnek hale getirdiğini ifade etti. Ayrıca, haberlerin internet sitesine yüklenme işlem sıralarını göstererek, dijital ortamda içerik paylaşımının ne denli hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştiğini ortaya koydu. Bu süreçlerin gazeteciliğin daha dinamik ve ulaşılabilir hale gelmesinde önemli bir rol oynadığını söyledi.

Panelistlerin, öğrencilerin sorularını yanıtlamasının ardından panel, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vedat Çakır’ın panelistlere teşekkür belgesi takdimi ve panelistlerle toplu fotoğraf çekimiyle sonlandı.

68561
Öğrenci
390470
Mezun
3089
Akademik Personel
4335
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu