HIZLI ERİŞİM

Haberler

Sektör temsilcileri ve öğrenciler SÜ’de buluştu

Sektör temsilcileri ve öğrenciler SÜ’de buluştu

30.11.2024 - İletişim Fakültesi

Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi öğrencilerinin katılımıyla ‘Anadolu Üniversiteleri Belgesel Sinema Atölyeleri’ etkinliği düzenlendi. Etkinlikte alanında uzman konuşmacılar, öğrencilerle bilgi ve tecrübelerini paylaştı.

28-29 Kasım tarihlerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Belgesel Sinemacılar Birliği ile Selçuk Üniversitesi (SÜ) ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ)’nin paydaşlığında Radyo, Televizyon ve Sinema alanında eğitim alan öğrenciler için bir konferans gerçekleştirildi. Teması; ‘Anadolu Üniversiteleri Belgesel Sinema Atölyeleri’ olan etkinlik, SÜ Sultan Alparslan Kültür Merkezi Malazgirt Salonu’nda düzenlendi. Konferansta alanında uzman olan; İstanbul Maltepe Üniversitesi (MÜ) Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı, Yönetmen ve Senarist Doç. Dr. Hakan Aytekin, Hacı Bayram Veli Üniversitesi akademisyenlerinden ve Yönetmen olan Doç. Dr. Kurtuluş Özgen ile Görüntü Yönetmeni Ozan Turgut öğrencilere bilgi ve tecrübelerini aktarırken, onlardan gelen soruları da cevaplandırdı.

ANADOLU ÜNİVERSİTELERİ SEKTÖRDE DEZAVANTAJLI KONUMDA”

Anadolu üniversitelerinin bu sektörde dezavantajlı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Hakan Aytekin, bu üniversitelerin sektörle doğrudan bağlantıları olmadığını, festivallerle, yarışmalarla bağlantı kurabildiklerini ifade etti. Anadolu üniversitelerinin bağlantılarının daha fazla olması gerektiğini düşünen Aytekin, bu noktada SÜ Uygulama Birimi olan Kısa-Ca Film Atölyesi’nin umut verici olduğuna da dikkat çekti.

KÂĞIDA DÖKÜLEMEYECEK HİÇBİR ŞEYİN PROJESİ OLAMAZ”

Belgesel sinemasının tanımını yapan Doç. Dr. Hakan Aytekin, bu alanda yapılan en önemli hatanın belgeseli sadece ‘belgeleme’ olarak görmek olduğunun altını çizdi. Belgesel sinemasının nasıl yapılacağını anlatan Doç. Dr. Aytekin, “En sıradan öykülerden bile güzel belgeseller çıkıyor.” şeklinde konuştu. ‘Kâğıda dökülemeyecek hiçbir şeyin projesi olamaz’ diyen Aytekin, belgeselin yapım aşamasında olmazsa olmazlar olarak; ‘araştırma’, ‘olgunlaştırma’, ‘empati’ ve ‘eşit uzaklık’ olduğunu sözlerine ekledi.

SİNEMA DESTEK FONLARI BULUNUYOR

Projelerin dosya haline getirilmesi ve sanatsal yönleri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Hakan Aytekin, bu konuda diğer hocalarla iş birliği içerisinde bu yönlerin giriştirilebileceğini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sinema destekleme fonlarının olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Aytekin, fonların son başvuru tarihinin 23 Aralık olduğunu belirtti.

KRİZLER GELECEĞİN TEMELİNİ OLUŞTURUYOR

Belgesel sinema fikrinin biçim-içerik ilişkisiyle nasıl filme dönüştürüleceğini anlatan Doç. Dr. Kurtuluş Özgen, öğrencilere bilgilerini paylaştı. Doç. Dr. Kurtuluş Özgen, belgesel türleri hakkında bilgi verdi. Belgeselin izleyiciyi kendi alanına çekmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Özgen, üniversitede öğrenciyken yaşanan tüm krizlerin, gelecek için bir egzersiz olduğunu kaydetti.

ÖĞRENCİLERE FİLM ÖNERİSİNDE BULUNULDU

Etkinliğin devamında öğrencilere ilham olması açısından, ‘Baraka’, ‘Bir yaz güncesi’, ‘Güneşsiz’ ve ‘Kavuk’ filmlerini izlemeleri önerildi. Konuşmacılar öğrencilerden gelen soruları cevaplandırdı. Son olarak etkinlik fotoğraf çekimiyle tamamlandı.

Medya
68561
Öğrenci
390470
Mezun
3089
Akademik Personel
4335
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu