HIZLI ERİŞİM
Fakülte Hakkında

Tarihçe:

Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi 13.11.2009 tarih ve 27405 sayılı Resmi Gazetede Bakanlar Kurulu kararı ile endüstrinin ihtiyaç duyduğu uygulama becerisi yüksek, mühendisler yetiştirmek üzere kurulmuş olan 21 Teknoloji Fakültesinden biridir. 2010-2011 öğretim yılında Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümleri açılmıştır. 2012-2013 öğretim yılında Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Makine Mühendisliği bölümlerine öğrenci alarak lisans öğretimi başlamıştır.  2017 yılında fakültemize Biyomedikal Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği bölümleri kurulmuştur. 2020 yılında Mekatronik Mühendisliği bölümüne öğrenci alarak lisans öğretimi başlamıştır.

Fakültemiz 2009 yılında kapatılan Teknik Eğitim Fakültesi ile aynı binada hizmet vermektedir. 09.09.1997 tarihinde  kurulan Teknik Eğitim Fakültesi 1998-1999öğrenim yılında eğitim öğretime başlamış, 2003 yılına kadar Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu binasında hizmet vermiştir. 2003-2004 eğitim öğretim yılının başında yeni binasına geçmiştir.

13 Kasım 2009 tarih ve 27405 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2009/15546 sayılı Bakanlar kurulu kararı ile üniversitemiz bünyesinde bulunan, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Elektronik Öğretmenliği ve Otomotiv Öğretmenliği Bölümlerinde eğitim öğretim sağlayan Teknik Eğitim Fakültesi öğrencileri  mezun edilerek ve en geç 2015-2016 eğitim öğretim yılını geçmemek üzere kapatılmıştır.

 Genel Bakış

Teknoloji fakülteleri Türkiye'de yeni bir fakülte modelidir, ve bu kararla birlikte yirmi bir adet Teknoloji fakültesi kurulmuştur. Endüstrinin ihtiyaç duyduğu uygulama becerisi yüksek mühendisler yetiştirmek üzere kurulmuş olan Teknoloji Fakülteleri bünyesinde mühendislik bölümleri bulunmaktadır. Mühendislik müfredatı, öğrencileri “Mühendislik”  unvanını ifade edebilecekleri şekilde eğitmekte ve öğretim kadrosu da bu doğrultuda düzenlenmiştir. Diğer mühendislik fakültelerinin müfredatlarından farklı bir yapıya sahip olan Teknoloji fakültesi, öğrencilerinin uygulama becerilerini geliştirmesine ve pratik bilgilerinin artmasına yönelik bir misyon belirleyip, o doğrultuda bir çalışma sistemini benimsemektedir. Teorik dersler açısından ise diğer mühendislik bölümlerine eşdeğer bir müfredata sahip olup, uygulama becerisi ve pratik bilgi edinme amacına sahip olan mühendislik müfredatına sahip olan Teknoloji fakültesinde öğrenciler yaz dönemlerinde yetmiş iki (72) günlük endüstri stajı ve ayrıca bir yarıyıl da (8. Yarıyıl) işletmede mesleki eğitim görmektedirler. Mühendislik Teknoloji Fakültesi mezunlarının diplomalarının da “… Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur.” ibaresi yer almakta ve Teknoloji Fakültesi mezunu mühendisler de Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliğine bağlı mühendis odalarına üye olabilmektedirler. Teknoloji Fakültesi mühendislik bölümleri mezunlarının, lisansüstü (Yüksek Lisans+Doktora) eğitimleri mühendislik fakültelerinde olduğu gibi düzenlenmektedir.

Selçuk Üniversitesi Aleaddin Keykubat Kampüsünde bulunan Fakültemizde öğrencilerimizin faydalanabildiği 3 adet Bilgisayar Laboratuvarı, 1 adet Sayısal Elektronik Laboratuvarı, 1 adet Analog Elektronik Laboratuvarı, 1 adet Mikroişlemci ve PLC Laboratuvarı, 1 adet Kontrol Sistemleri Laboratuvarı, 1 adet Elektrik Makineleri ve Güç Elektroniği Laboratuvarı, 1 adet Haberleşme ve Sinyal İşleme Laboratuvarı yer almaktadır.

Ayrıca Fakültemizin Konya Organize Sanayi Bölgesindeki bulunan Teknopol Binası üniversite öğrencilerinin kendilerini endüstriye hazırlamalarını kolaylaştıran bir oryantasyon merkezidir. Teknopol Selçuk AR-GE / Akredite Uygulama Merkezi (Teknopol-SAUM), Türkiye’de katma değeri ve milli geliri artırıcı projeleri hayata geçirme özelliğine sahip ilk teşebbüstür.
Bu yönüyle Fakültemiz Sanayi Bölgesi içerisinde Mühendislik eğitimi veren ülkemizdeki ilk ve tek fakültedir.

Lisans Öğrenimi:

Teknoloji Fakülteleri Endüstrinin ihtiyaç duyduğu uygulama becerisi yüksek mühendisler yetiştirmek  üzere kurulmuştur. Bu yönüyle, mühendislik eğitimi için gerekli olan teorik dersler açısından en az diğer mühendislik fakültelerinde verilen dersler verilmektedir. Müfredatta yer alan dersler uygulama ile desteklenmektedir. Diğer bir yandan öğrenciler 2 adet yaz stajlarına ilave olarak, 8 yarıyıllık mühendislik eğitiminin 8. yarıyılını sektöründe lider, örnek, yönlendirici, Ar-Ge ve eğitim altyapılarını oluşturmuş firmalarda “işletmede Mesleki Eğitim” adı altında, müfredatı planlanmış bir program ile intörn mühendis olarak geçireceklerdir. İşletmede Mesleki Eğitimin, öğrencilerin mezun olmadan sektörü, yapacakları isleri ve is ortamlarını tanımalarını sağlayacağı ayrıca, uzmanlaşacakları alanlara karar vermelerinde yardımcı olacağı düşünülmektedir. Başka bir açıdan her bölümün kontenjanının üçte biri MTOK(Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları) mezunlarından Teknoloji Fakültesini tercih etmek isteyen öğrenciler için ayrılmaktadır.  Böylece mesleki ve teknik eğitimin altyapısına da önemli ölçüde destek verilmiş olunmaktadır.

Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi  Bilgisayar Mühendisliği, Biyomedikal Mühendsiliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği ve Metalürji-Malzeme Mühendisliği bölümleriyle hizmet vermektedir. Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Makine Mühendisliği bölümleri 1. ve 2. öğretim programlarıyla açık olup, ÖSYM'nin SAYISAL puan türü ile öğrenci almaktadırlar. Bölüm müfredatları 8 yarıyıllık, ulusal ve uluslararası akreditasyonlu (ABET ve MÜDEK) mühendislik fakültelerindeki bölümlerin müfredatına eşdeğer olarak ve 240 AKTS kredilik dersler ile yapılandırılmıştır. Müfredatta bir yarıyıl işyeri eğitimi dışında iki yaz dönemine dağıtılan 60 işgünü süreli staj programı da bulunmaktadır. Öğrenciler koşulları sağladıkları durumda isterlerse ERASMUS ve MEVLANA programıyla yurtdışındaki, FARABI programıyla yurtiçindeki denk ve anlaşmalı üniversitelere 1 veya 2 yarıyıl giderek eğitimlerini SÜ dışında da sürdürebilirler.

 

68688
Öğrenci
390398
Mezun
3154
Akademik Personel
4354
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu