HIZLI ERİŞİM

Yayın Komisyonu Çalışma Esasları Yönergesi

 

T.C.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

YAYIN KOMİSYONU ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ

 

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

 

Amaç ve Kapsam

Madde 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Selçuk Üniversitesinde ve bağlı birimlerinde yapılacak tüm yayınlarla, ders aracı niteliğindeki yayınlara başvuru, içerik ve biçim bakımından bir standart getirilmesi ve bu yayınların basımı, Üniversite Yayın Komisyonunun oluşumu ve çalışması ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

 

Dayanak

Madde 2- (1) Bu Yönerge, 03.02.1984 tarihli 18301 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Üniversiteler Yayın Yönetmeliği” ve 22.10.1984 tarihli 18533 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan "Üniversitelerde Ders Aracı Olarak Kullanılan Kitaplar, Teksirler ve Yardımcı Ders Kitapları Dışındaki Yayınlarla İlgili Yönetmelik" maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

Madde 3- (1) Bu Yönergede geçen;

  1. Birim Yayın Komisyonu: Fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu ve enstitülerde kurulan yayın komisyonlarını,
  2. Ders aracı: Ders kitabı, yardımcı ders kitabı ve ders notunu,
  3. Senato: Selçuk Üniversitesi Senatosunu,
  4. Üniversite: Selçuk Üniversitesini,
  5. Yayın: Ders aracı niteliğindeki yayını,
  6. Yayın Komisyonu: Selçuk Üniversitesi Yayın Komisyonunu,
  7. Yönetim Kurulu: Selçuk Üniversitesi Yönetim Kurulunu, ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Üniversite Yayın Komisyonu, Komisyonun Görevleri ve Alt Komisyonlar

 

 

Yayın Komisyonu

Madde 4- (1) Yayın Komisyonu, Rektörün görevlendireceği kütüphaneden sorumlu Rektör Yardımcısının başkanlığında, Yönetim Kurulunun kendi üyeleri arasından seçilen iki öğretim üyesinden oluşur. Üyelerin izinli veya görevli olduğu dönemde görev yapmak üzere 2 (iki) yedek üye belirlenir. Yayın Komisyonu, üniversitenin tüm yayın etkinliklerini planlayıp düzenler ve Üniversiteler Yayın Yönetmeliği´nde kendisine verilen görevleri yerine getirir. Yayın Komisyonu kararları Yönetim Kurulunun onayı ile kesinleşir. Yayın Komisyonuna seçilen üyelerin görev süreleri, 2(iki) yıldır.

 

Alt komisyonlar

Madde 5- (1) Yayın Komisyonu, çalışma açısından öğretim elemanları ile Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı personelinin hizmetlerinden yararlanabilir. Gerek gördüğünde fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu ve enstitülerde meslek gruplarına göre alt komisyonlar kurabilir. Yayın Komisyonu tarafından oluşturulan geçici alt komisyonlar, yayınların teklifte belirtilen amacına ve bu Yönergeye uygun olarak hazırlanıp hazırlanmadığı konusunda Yayın Komisyonuna 30 iş günü içinde görüş bildirir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yayınlar, Yayın Başvurusu, Başvurunun İncelenmesi, Basım ve Satış

 

 

Yayınlar

Madde 6- (1)Yayınlar öncelik sırasına göre aşağıdaki gibi tanımlanmıştır:

Birinci Grup Yayınlar: Ders aracı olarak kullanılan kitaplar ve yardımcı ders kitaplarıdır.

  • Ders kitapları: Üniversitenin çeşitli birimlerinin eğitim-öğretim programlarında yer alan dersler için hazırlanmış yayınlardır. Bu kitapların adları, genel olarak ilişkili oldukları derslerin adlarıyla örtüşmelidir.

 

  • Yardımcı ders kitapları: Eğitim-öğretim programlarında yer alan derslerde kullanılmaya uygun, eğitim amacıyla hazırlanmış ve esas olarak literatürde mevcut bilgilerin aktarımını amaçlayan kitaplardır.
  • Yardımcı kaynak kitaplar: Bunlar belirli bir dersin ilgili olduğu bilim dalı ya da akademik alanda yapılan araştırma niteliğindeki kitaplardır.
  • e-dokümanlar (elektronik yayınlar) : Yukarıda adı geçen tüm kitap kategorilerinin elektronik ortamda hazırlanan, çoğaltılabilen ve yayınlanan sayısal ortam eserleri olarak hazırlanmış şekilleridir.

a.5. Manyetik depolama üniteleri: Basılmış kitap ve derginin her türlü elektronik ortamda okunabilmesi amacıyla CD, DVD, Flash Bellek ve benzeri şekillerde depolanmış şekli basılı kitaba ek olarak yayınlanabilir.

İkinci Grup Yayınlar: Bilimsel araştırma ve incelemeleri yansıtan dergi ya da periyodik yayınlardır.

Üçüncü Grup Yayınlar: Kongre, sempozyum, çalıştay, panel türündeki bilimsel toplantıların bildirilerini içeren yayınlardır.

ç) Dördüncü Grup Yayınlar: Toplumu ve üniversite kamuoyunu çeşitli konularda bilgilendirmek amacıyla hazırlanan akademik nitelikteki kitap, kitapçık, broşür ve benzeri yayınlardır.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Yayın Önerilerinin Hazırlanması ve Sunulması

 

 

Madde 7- (1)Birinci grup yayınlara ilişkin esaslar:

Eğitim öğretim programları esas alınmak suretiyle öğrencilerin bu gruba giren yayınlara ilişkin ihtiyacını karşılamak esastır.

Çeviri eserlerde telif yasası gereğince yazardan ya da yayın hakkına sahip kişi ve kurumdan yazılı yayım izni alınması ve bu izin belgesinin başvuru evraklarına eklenmesi c)Editörlü kitaplarda, basım ve dağıtım sırasındaki tüm ilişkiler editörlerle yürütülür.

Kitabın sorumluluğu editörlerdedir. Ancak editör veya editörlerin, kitabın bölüm yazarlarından vekalet ve yetkilerini kabul eden imzalı birer belge alması zorunludur.

 

ç)Yayın önerileri, Üniversiteler Yayın Yönetmeliği´nin 6. maddesi çerçevesinde, EK-1 de verilen Başvuru Formu doldurularak Yayın Komisyonuna iletilir. Komisyon birinci grup yayınlar çerçevesinde yayınlanmak üzere kendisine iletilen yayınların önerildikleri kategoriye (a1, a2, a3, a4 veya a5) uygunlukları ve eğitim-öğretim amacıyla kullanılıp kullanılamayacakları konusunda akademik hakem görüşü isteyebilir. Komisyon, hakemlerin değerlendirmelerini de dikkate alarak yayın önerisini ret / kabul eder veya düzeltme ister.

 

Madde 8- (1) İkinci grup yayınlara ilişkin esaslar:

Üniversite orijinli her dergi teklifi, yayın ve telif esasları Üniversitelerde Ders Aracı Olarak Kullanılan Kitaplar, Teksirler ve Yardımcı Ders Kitapları Dışındaki Yayınlarla İlgili Yönetmelik hükümlerine uygun şekilde hazırlanarak Yayın Komisyonu kararı ile Üniversite Yönetim Kuruluna sunulur.

 

 

 

Madde 9- (1)Üçüncü grup yayınlara ilişkin esaslar:

Bilimsel toplantının gerçekleştiği tarihten en geç altı ay sonra ilgili toplantının düzenleme kurulunca yayımlanması istenen tutanaklar veya bildiriler yayıma hazır olarak Dekanlık/Müdürlüğe sunulur. Dekanlık/Müdürlük yönetim kurulu kararı ile birlikte Yayın Komisyonuna

Yayın Komisyonuna gelen bildiriler ilgili birim yayın komisyonun görüşü alınarak veya alınmaksızın Yayın Komisyon tarafından incelenip basılması veya elektronik oramda yayınlanması hususunda karar

 

Madde 10- (1) Dördüncü grup yayınlara ilişkin esaslar:

a)Bu grupta, Üniversite tarafından uygun bulunan yayınlar yer alır. Bunlar, esas olarak özel yayınlar olacağından, yazar veya yazarlar yayımlanmasını istedikleri eseri doğrudan Yayın Komisyonuna sunarlar. Yayın Komisyonu, yayımlaması istenen eseri, konuyla ilgili uzman bir hakeme inceletebilir. Yayın Komisyonu, hakemin görüşüne veya kendi değerlendirmesine göre eserin yayınlanmasını kabul veya reddeder.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Basım ve Satış

 

 

Madde 11- (1) Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen bir yayının basımı ile ilgili giderler, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından karşılanır. Bütçe olanaklarının yetersiz olduğu durumlarda giderlerin bir kısmı veya tamamı yazarlar, ya da sponsorlar tarafından karşılanabilir.

Basılması kabul edilen eserler için Yayın Komisyonu ile yazar/yazarlar veya editör/editörler arasında karşılıklı yükümlülükleri içeren resmî bir sözleşme imzalanır (EK-2). Resmi sözleşme imzalanmayan, basılması uygun bulunan eserler üzerinde "Selçuk Üniversitesi Yayınları" ibaresi bulunamaz.

Yazar; baskı süresince yayın komisyonu tarafından istenecek düzeltmeleri verilen süre içerisinde yapmak zorundadır.

Giderleri ne şekilde karşılanırsa karşılansın "Selçuk Üniversitesi Yayınları" ifadesi taşıyan tüm yayınların maliyeti, öğrencilere ve dışarıya satıcılara Üniversiteler Yayın Yönetmeliğine uygun olacak şekilde satış fiyatı Yayın Komisyonunca belirlenir. Yayın Komisyonu’nun kararı Yönetim Kurulu´nun onayından sonra kesinleşir ve ilgili yazarlara

Yayın Komisyonunun önerisi ve Yönetim Kurulunun kararıyla basılması uygun görülen eserlerin yazarlarıyla bu Yönergeye ekli (EK-2) Yayın Sözleşme Formu çerçevesinde bir protokol imzalanır. Eserin basılmasından sonra, bu Yönergeye ekli (EK-3) Yayın Devir Formu ile yazarlar yayın haklarını devrederler. Basılan eserlerden 50 adedi yazarlarına ücretsiz olarak verilebilir.

 

Madde 12- (1) Baskısı tükenen ve değiştirme yapılmaksızın aynen basımı planlanan kitapların yazarı/yazarları veya editörü/editörleri tarafından tekrar basımı için Yayın Komisyonuna Dekanlık/Müdürlük aracılığıyla başvurulması gerekir.

(2) Değişiklik ve/veya ilave yapılarak tekrar basımı düşünülen yayınlar, yazar tarafından değişiklik yapıldıktan sonra, birim yayın komitesinin görüşü ile birlikte Dekanlık / Müdürlükler tarafından Yayın Komisyonuna bildirilir.

 

Madde 13- (1) Üniversite yayınlarını kitap satışı yapan kurum veya kuruluşlara Yayın Komisyonunca belirlenecek indirimlerle ve maliyetinin altında olmayacak bir fiyatla satılabilir.

 

ALTINCI BÖLÜM

 

 

Bilimsel sorumluluk ve yazım

Madde 14- (1) Yayımlanacak eserlerin bilimsel sorumluluğu yazarlara aittir. Yazarlar eserlerinin Üniversiteler Yayın Yönetmeliğine uygun olarak basılmasını kabul ettiklerine ilişkin yazılı beyanlarını Yayın Komisyonuna ulaştırmak üzere bulundukları birime teslim eder.

Türkçe eserlerin yazımında Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan Yazım Kılavuzu’nun son baskısı esas alınır.

Yabancı dil veya çeviri eserler için, alanında dil yeterliliğine sahip bir editörün onayı

istenir.

 

 

Üniversite yayınları ibaresi

Madde 15- (1) Yayın komisyon onayı olmayan eserlere “ Selçuk Üniversitesi Yayınları” ibaresi yazılamaz; İngilizce eserlere ise “ Selcuk University Publications ” ibaresi yazılamaz.

 

 

 

 

Başvurusu reddedilen yayın

Madde 16- (1) Üniversite yayını olarak bastırılması için başvurulmuş olan fakat Üniversite tarafından bastırılamayacağı Yönetim Kurulunca karara bağlanan yayınların, yazarları tarafından diğer yayınevleri kanalıyla bastırma hakları saklıdır.

(2) Yayınlanması uygun görülmeyen eserlerin birer kopyası Üniversitede tutulur, diğer kopyaları başvuru sahibine geri verilir.

 

Etik İlkeler

Madde 17- (1) Yayın Komisyonu, TÜBİTAK Araştırma Ve Yayın Etiği Kurulu´nun bir çalışmanın hazırlanma ve yayımlanma aşamasında etiğe aykırı kabul edilecek davranış tanımlarını

 

benimsemiştir. Yayın komisyonunun belirlediği ya da eserin yayınlanmasından sonra etik ihlali başvurularını değerlendirir.

 

Kurumsal Açık Akademik Arşiv

Madde 18- (1) Selçuk Üniversitesi yayınları Kurumsal Açık arşive yüklenmek üzere son kopyası PDF olarak Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığına teslim edilir

 

YEDİNCİ BÖLÜM

 

 

Hüküm Bulunmaması

Madde 19- (1) Yönerge hükümlerinde yer almayan hususlarda “Üniversiteler Yayın Yönetmeliği” hükümleri uygulanır.

 

Yürürlük

Madde 20- (1) Bu yönerge Senatoda kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

 

 

Yürütme

Madde 21- (1) Bu yönerge hükümleri Selçuk Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.

 

Başvuru Dilekçesi Örneği

Tarih

 

 

T.C.

Selçuk Üniversitesi             Fakültesi Dekanlığına / Yüksekokulu Müdürlüğüne

 

 

 

 

 

Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü imkanlarıyla yayımlanması isteğiyle teslim ettiğim, aşağıda özellikleri yazılı telif/çeviri eserimin, ÜNİVERSİTELER YAYIN YÖNETMELİĞİ esaslarına ve Selçuk Üniversitesinin Yayın Yönergesine göre; Selçuk Üniversitesi......................... Fakültesi/Yüksekokulu Yayın Komitesi ve/

veya Selçuk Üniversitesi Yayın Komisyonunun onaylaması durumunda yayınlanmasını; eserim hakkında olumsuz bir karar çıkması durumunda, Selçuk Üniversitesi’nden hiçbir hak talep etmeyeceğimi ve eserimle ilgili kesin sonuç başvuru tarihinden en geç 1 (bir) yıl içinde Üniversite Yayın Komisyondan yazılı olarak bildirilinceye kadar başka bir yayın kuruluşuna götürmeyeceğimi beyan ve taahhüt eder, gereğini saygılarımla arz ederim.

 

 

Yayın Sorumlusunun Adı-Soyadı:

İmzası:

 

 

 

 

Yazar ve/veya yazarların veya editör ve/veya editörlerin:

 

 

Adı ve Soyadı : TC Kimlik No : ORCİD NO   :

Adresi        :

Tel              :

Fax            :

E-mail        :

 

 

EK : 1

 

T.C.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI BAŞVURU FORMU

 

 

Eserin adı:

 

 

Eserin tipi:

 

(..) Ders Kitabı

 

(..)Yardımcı Kaynak Kitabı

 

(..) Yardımcı Ders Kitabı

 

(..) Diğer

 

Eserin ISBN numarası

 

 

Eserin kaçıncı baskı olduğu:

 

 

Birinci baskı dışındaki baskılarda:

 

(… ) Değişiklik var

 

(… ) Değişiklik yok

 

Var ise niteliği (sayfa miktarı, şekil, vb.) :

 

 

Eserin sayfa sayısı:

 

............ adet

 

Eserdeki grafik, şekil, gravür vb. sayısı:

 

 

Eserdeki fotoğraf sayısı:

 

Renkli.......... adet

 

Siyah/Beyaz....... adet

 

 

Eserin konusu ile birinci derecede ilgili

olduğu derslerin

 

Bölüm/Program adı:

 

 

Dersin kodu ve adı:

 

Haftada kaç saat ve kaç

yarıyıl okutulduğu:

 

Bu öğretim yılında derse

kayıtlı öğrenci sayısı:

 

Yukarıdaki sorulara bağlı olarak yazar veya editörün kitabın yıllık talep

potansiyeli ve satış süresi ile ilgili

tahminleri:

 

 

Eserin talep edilen baskı sayısı:

 

Telif ücretini (ders kitapları ve yardımcı

ders kitapları için):

 

(..) Kitap olarak istiyorum

               

 

 

 

 

TC Kimlik No

Ad-Soyadı

İmza/Tarih

 

 

 

 

 

EK: 2

 

 

T.C.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ YAYIN SÖZLEŞME FORMU

 

 

Aşağıda açık kimliği ve bilgileri yazılı olan “…………….......................” tarafından hazırlanan “………………………………………….” isimli eser, “Üniversiteler Yayın Yönetmeliği” ve “Selçuk Üniversitesi Yayın Yönergesi” çerçevesinde yayımlanmak üzere, Selçuk Üniversitesi Yayın Komisyonuna teslim edilmiştir.

Eserin bilim, dil ve her türlü sorumluluğu yazarına/editörüne aittir. Yazar/yazarlar eserin tüm haklarını Selçuk Üniversitesine devrettiğini kabul eder. Ancak eserin baskısı tükendiği ve yazarın talep etmesine rağmen Selçuk Üniversitesi tarafından yeni baskısı yapılmadığı takdirde bu sözleşme sona erer. Yazara telif karşılığı Yayın Yönergesi Madde 11 uyarınca ödenir. (Kaynak kitap, Kitap vb. dışındaki eserler için)

Eser, Üniversite Yönetim Kurulu kararındaki koşullara uygun olarak basılacaktır.

Selçuk Üniversitesi Yönetim Kurulu’nun ….. /….. /…… tarih ve............ Kararına göre

Eserin birinci baskısı …. adet basılacaktır. Yazara/editöre ücretsiz olarak telif karşılığı

…. adet kitap verilecektir.

İşbu sözleşme, bir adedi Selçuk Üniversitesi Yayın Komisyonuna, bir adedi yazar/yazarlara ve bir adedi Basımevine verilmek üzere toplam üç (3) nüsha düzenlenmiş olup

....../......./ …… tarihinde imzalanmıştır.

 

 

 

Adı Soyadı

 

 

Görev ve unvanı

 

E-mail

 

Telefon

 

İş Adresi

 

Ev Adresi

 

T.C. No

 

 

İmza

 

 

 

 

 

 

 

 

Adı Soyadı

 

 

Görev ve unvanı

 

E-mail

 

Telefon

 

İş Adresi

 

Ev Adresi

 

T.C. No

 

 

İmza

 

 

 

 

 

 

Prof. Dr. İlhan ÇİFTCİ

Rektör a.


68688
Öğrenci
390398
Mezun
3154
Akademik Personel
4354
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu