HIZLI ERİŞİM
Sık Sorulan Sorular

SÜYÖS (Selçuk Üniversitesi Yurt Dışından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Süreci) nedir?

SÜYÖS, Selçuk Üniversitesi’nde ön lisans ve lisans düzeyinde birinci ve ikinci öğretim programlarında öğrenim görmek isteyen yurt dışından veya yabancı uyruklu adaylara, belirlenen şartlar dahilinde başvurmalarına olanak sağlamaktadır.

SÜYÖS’e kimler başvurabilir ve kimler başvuramaz?

Adayların ortaöğrenimlerinin (lise) son sınıfında olmaları ya da mezun durumunda bulunmaları koşuluyla;

 1) Yabancı uyruklu olanların, (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla [Elçilik okulları, MOBİS sisteminde yer alan Milletlerarası özel öğretim kurumları ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen proje çerçevesinde ülkemize getirilen yabancı uyruklular hariç]]

 2) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ile Türk vatandaşlığını kaybedenlere talepleri halinde verilen mavi kart sahibi olduklarını belgeleyenlerin (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla) (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” hükmü bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu’nu incelemelerinde yarar bulunmaktadır).

 3) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile TC vatandaşlığına geçenlerin / bu durumdaki çift uyrukluların (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla)

 4) TC uyruklu olup ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin [lise] tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil)

 5) KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini (lise) tamamlayan GCEAL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacakların, başvuruları kabul edilecektir.

Adaylardan;

1) T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin (lise) tamamını Türkiye’de veya KKTC’de tamamlayanların

2) KKTC uyruklu olanların, (ortaöğreniminin (lise) tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar veya olacaklar hariç)

 3) a fıkrasının 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyrukluların, (a fıkrasının 4 numaralı bendindeki şartları sağlayanlar hariç),

 4) Uyruğundan birisi KKTC olan çift uyrukluların, (ortaöğreniminin (lise) tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya olacaklar hariç)

 5) Türkiye’deki büyükelçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye’de bulunan yabancı liselerde öğrenimlerini gören T.C. uyruklu olan veya a fıkrasının 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyrukluların,

 6)Türkiye’deki ortaöğretim kurumlarına 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından itibaren kayıt yaptıracak KKTC vatandaşları ve TC vatandaşlığından çıkanlar/Mavi Kartlılar ile yabancı uyrukluların (elçilik okulları ve MOBİS sisteminde yer alan Milletlerarası özel öğretim kurumları ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen proje çerçevesinde ülkemize getirilen yabancı uyruklular hariç)

başvuruları kabul edilmez

SÜYÖS başvurularında hangi sınav ve diploma türleri kabul edilmektedir?

TR-YÖS, Uluslararası Sınav Puanı, Lise Diploma Puanı SÜYÖS başvurularında kabul edilebilmektedir.

SÜYÖS başvuruları nasıl yapılır?

Başvurular S.Ü. Yurt Dışından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Koordinatörlüğü (https://www.selcuk.edu.tr/Birim/suyos) web sitesinden başvuru tarihleri süresince yapılmaktadır.

SÜYÖS başvuru ücreti alınacak mı?

Başvuru ücretleri ilgili detaylar her yıl başvuru kılavuzunda belirtilmektedir.

Üniversiteye kabul edilen adaylara kabul mektubu gönderilecek mi?

Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adaylar Aday işlemleri sisteminden bilgileriyle giriş yaparak Yerleştirme Belgelerini alabilirler. Ayrıca adrese belge gönderilmeyecektir.

Selçuk Üniversitesi’nin yabancı uyruklu öğrenci kontenjan dağılımları nasıldır?

Kontenjanlarımız YÖK’ten onay alındıktan sonra web sayfamızda ilan edilmektedir.

Adayların bölümlere yerleşmesi nasıl gerçekleşir? Selçuk Üniversitesi’ne başvurabilmek için SÜYÖS dışında herhangi bir alternatif var mıdır?

Yerleştirmelerde; öncelikli olarak TR-YÖS Puanı esas alınır. TR-YÖS puanından sonra Maarif Okulları ve yurtdışındaki Türk Liseleri diplomaları (MEB Okulları), Uluslararası öğrenci kabulünde geçerli Uluslararası Sınav Puanları önceliğe sahiptir. Sonrasında diğer diploma puanları dikkate alınacaktır.

Kayıt başvurusunda bulunurken hangi belgeler istenir?

  1.  Lise diplomasının aslı ve Türkçeye çevrilmiş onaylı nüshası
  2. Diploma denklik belgesi, (İl Milli Eğitim Müdürlükleri veya Türk Dış Temsilciliklerden alınır)
  3. Pasaport aslı ve fotokopisi 
  4. Türk Dış Temsilciliklerinden alınacak Öğrenim Vizesinin noter tasdikli kopyası veya fotokopisi, (öğrenim vizesinin aslı fotokopisi ile birlikte getirildiği takdirde ilgili birimce onaylanır)
  5.  İkamet İzni Belgesi
  6. T.C. uyruklu adayların T.C. Kimlik No beyanı veya Nüfus Cüzdanı fotokopisi,
  7.  T.C. uyruklu erkek adayların Askerlik Durum Beyanı,
  8.  Doğumla yabancı uyruklu olup daha sonra T.C. vatandaşlığına geçen çift uyruklulardan Vukuatlı Nüfus Kayıt örneği,
  9. T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede         tamamlayanlardan  (ortaöğreniminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki Türk  okullarında tamamlayanlar dahil) transkript (karne), i)
  10. Fotoğraf (6 adet)
  11. Varsa, Yabancı Dil Yeterlik Belgesi,
  12. Varsa, Türkçe Yeterlik Belgesi,
  13. TR-YÖS Sonuç Belgesi, Uluslararası Sınav Puanları ve Lise Diploma Puanı
  14. Transkript ve onaylı Türkçe çevirisi

68688
Öğrenci
390398
Mezun
3154
Akademik Personel
4354
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu