2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Yaz Dönemi Staj Süreci
STAJ İŞLEMLERİ
STAJ YAPACAK ÖĞRENCİLERİMİZİN DİKKATİNE:
Bazı Kurum veya işyerleri İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Belgesi veya sertifikasını staj yapacak öğrencilere zorunlu tutmaktadır. Özellikle staj veya işyeri eğitimi yapacak öğrencilerimizin bahar döneminden önce İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Belgesi almaları; staj yapmayı planladıkları işyerinin staj başvuru şartları veya kabulünde aradıkları İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Belgesini şartını sağlamaları yönünden önemlidir. Öğrencilerimizin ilgili belgeyi alması veya sahip olduğu ilgili belgenin geçerlilik süresinin dolması nedeniyle belgenin geçersiz olması öğrencilerin kendi sorumluluğundadır.
Staj için İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Öğrenci İşleri Panosu Duyurusu için Tıklayınız
STAJ BELGELERİ ve STAJ AŞAMALARI:
STAJ BELGELERİ
Staj Belgelerini Aşağıdaki Linklerden İndirebilirsiniz
Staj Takvimi 2024 Pdf indiriniz
Staj Başvuru Formu (Matbu İmzalı) Pdf indiriniz
Staj Sosyal Güvence Beyanı Pdf indiriniz
Staj Defteri Pdf Doc indiriniz
Staj Takvimi: Staj Başvurunuzu ve işyeri stajınızı takvimdeki süreçlere göre takip ediniz.
Staj Başvuru Formu: İlgili form ile işyerine staj başvurusu yapılır, işyeri tarafından belgenin onaylanması gereklidir, işyeri bilgileri doldurulmuş ve işyeri kaşesi basılı ve imza olmalıdır. İşyerinin Yüksekokulumuza hitaben staj yapılmasını uygun gördüğünü belirtir, kendi oluşturduğu kaşeli imzalı belge de ilgili formunun yerine geçer.
Staj Sosyal Güvence Beyanı: Verdiğiniz beyana göre staj boyunca genel sağlık sigortası sağlanacak. Yanlış bilgi vermeniz durumunda hukuki, cezai işlem uygulanır.
Staj Defteri: İşyerinde staj yaparken doldurulması zorunlu defter ve belgelerdir. Staj boyunca ve staj bitiminde ilgili belgelerin, sayfaların kaşelenmesi imzalanması sağlanmalıdır. İşyeri tarafından onaylanmayan veya onaylatılmayan staj defterinin değerlendirme işlemi yapılmaz, öğrenci staj yapmamış sayılır.
Staj Mevzuatları: Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği , Selçuk Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Staj Yönergesi
STAJ AŞAMALARI
Zorunlu işyeri stajının işyeri ortamında yapılması ve tüm belgelerinin ıslak imzalı olması gereklidir.
Zorunlu işyeri stajını yapacak öğrencilerimiz; son müracaat tarihini, stajın işyerinde başlama ve bitiş tarihini, staj dosyası teslimi ve değerlendirmesi tarihi ve süreçlerini staj takvimine göre takip edeceklerdir.
Staj son müracaat tarihine kadar gerekli belgelerini sorumlu öğretim elemanına (danışmanına) teslim etmeyen öğrenciler staj başvurusu yapmadıkları için ilgili dönemde staj yapamazlar. Öncelikle staj takvimini inceleyerek son müracaat tarihini ve staj başlama ve bitiş tarihlerini belirleyiniz.
1.AŞAMA (İşyerinizi Bulunuz)
Yaz döneminde staj yapacak öğrenciler; bahar dönemi başında aşağıdaki Staj Başvuru Formunu (Matbu imzalı) doldurup, staj yapacakları kurum / kuruluşa imzalatıp onaylattıktan (kaşe ettirdikten) sonra staj takviminde belirtilen son müracaat tarihine kadar danışmanlarına teslim etmelidir. Aksi takdirde staj işlemleri başlatılmayacaktır.
-Staj Başvuru Formunun işyeri tarafından onaylanması aslında ilgili tarihler arasında sizin staj yapmanızın kabul edilmesi anlamına gelir. Bazı işyerleri yazdıkları bir yazı ile staj yapmanızın uygunluğunu belirtir. İşyeri tarafınca yazılan da staj başvuru formunun yerine geçer. Ancak ilgili yazılarda işyerinin adı, adresi ve iletişim bilgileri kaşe, imza olmak zorundadır.
-Önemli: Bazı işyerlerinin öğrencilerimizin staj müracaatlarına staj son müracaat tarihten sonra kabul onayı veya ret onayı vermelerinden dolayı öğrencilerimizin mağduriyeti söz konusu olmaktadır. Öğrencilerimizin bu durumu dikkate alarak bir başka işyeri kabul yazısını bulundurmaları mağduriyetlerini önleyecektir. Staj yapmayı planlayan öğrencilerimizin mağdur olmamaları için bahar dönemi başından itibaren staj yeri belirlemeleri önemle tavsiye edilir.
2.AŞAMA (Sosyal Güvence durumunuzu belirleyiniz)
İşyeri tarafından Staj Başvuru Formunuz onaylandı veya işyeri size işyerlerinde staj yapabileceğiniz hakkında bir yazı verdi ise staj için son müracaat tarihiden önce danışmanınıza başvurmanız gerekmektedir. Danışmanınıza başvurmadan önce Staj sosyal güvence durumu beyan formunu tam olarak doldurup imzalamanız gerekli. Yanlış bilgi vermeniz durumunda hukuki, cezai işlem uygulanır.
3.AŞAMA (Danışmanınıza belgeleriniz teslim ediniz)
Danışmanıza başvururken olması gereken evrak dizisi:
1-İşyeri tarafından onaylanmış staj başvuru formu (veya işyeri staj yapabilir yazısı)
2-Staj sosyal güvence durumu beyan formu doldurulmuş ve imzalanmış olmalıdır.
3-Kimlik fotokopisi (TC Kimlik Nolu). Beyan bilgilerinde yazım hatası veya okunma güçlüğü yaşanması durumunda kimlik bilgileri esas alınır.
Bu 3 (üç) belge staj takvimine uygun olarak son müracaat tarihinden önce danışmanınıza teslim edilmelidir.
İşyerinin uygunluğu bölümünüz tarafından onaylandıktan sonra, ilgili belgelerin danışmanınız tarafından yüksekokul staj birimine teslimi yapılır. İlgili Birim staj sosyal güvence durumu beyanınızı esas alarak SGK sistemine staj başlama ve bitiş tarihleri girişi tanımlar. Bu süreçten sonra yaptığınız bütün değişlikleri Yüksekokul Staj Birimine dilekçe ile bildirmek zorundasınız ve kendiniz süreci takip etmek zorundasınız. Değişiklik durumunda danışmanınızı bilgilendiriniz.
4.AŞAMA (İşyerinde staja başlamadan önce hazırlığınızı yapınız)
Staj takvimde belirtilen başlama ve bitiş tarihleri arasında işyerinde uygulama süreci gerçekleşir. İşyerine gitmeden önce indirdiğiniz staj defterinin çıktısını alıp çıktı sırasına göre bir telli dosya içine yerleştiriniz.
-Kapak,
-Staj Defteri Onay Sayfası (Resimli veya resim yapıştırılmış olacak, defterin onay sayfasında size ait bilgileri staj takvimine uygun olarak doldurulmuş olacak.)
-Staj rapor dosyası hazırlamada uyulacak kurallar,
-Öğrencinin işyeri devam çizelgesi (size ait bilgileri doldurunuz)
-Staj yapan öğrenci hakkında işveren raporu (2 sayfa) (size ait bilgileri doldurunuz)
-Staj raporu için boş sayfalar (20 sayfa) (yaptığınız çalışmaları edindiğiniz bilgileri rapor edeceksiniz.)
5.AŞAMA (İşyerinde stajın ilk günü, staj süreci, okulunuza dosya teslimi)
-İlk gün staj dosyanız, Kimliğiniz ve öğrenci kimliğiniz ile birlikte işyerine gidiniz. Kendinizi tanıtınız ve stajınıza başlayınız.
-İlgili staj süreci boyunca staj dosyasındaki Öğrencinin işyeri devam çizelgesini işyeri doldurulacak ve onaylanacaktır. Staj yapan öğrenci için işyeri işveren raporunu doldurup ıslak imza ve kaşe ile onaylayacaktır.
Sizin hazırladığınız el yazması ve/veya bilgisayar ortamında hazırlanan rapor sayfaları işyerinde sizden sorumlu yetkili tarafından kaşelenir imzalanır.
-Staj bitimine en az 1 hafta kala dosyanızdaki imza, onay kısımlarını gözden geçirip eksiklerin giderilmesi için önlemler alınız.
-Staj bitiminden sonra, staj takviminde belirtilen tarih ve saatde Staj dosya teslimi ve değerlendirmesi için Meslek Yüksekokulunuzda hazır bulunmanız gerekir.
-Staj dosyanızda ki onay, imza eksiklikleri teslim ve değerlendirme sürecinde stajınızı geçersiz kılar ve Mezuniyetiniz uzar.
-Staj değerlendirme sonucu başarı durumunuz, Kredisiz ders gibi Geçer/Kalır (G/K) öğrenci otomasyon sisteminde ilan edilir.
Staj için not durumunuzda veya transkripte görülen G veya 60 ile 100 puan arası not Geçtiğinizi ifade eder. İlgili notun genel ortalamaya etkisi yoktur.
Staj için not durumunuzda veya transkripte görülen K veya 59 ile 0 puan arası not Kaldığınız ifade eder.İlgili notun genel ortalamaya etkisi yoktur.
(Selçuk Üniversitesi Ön Lisans Ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Madde13/(3) gereği)
Staj için not durumunuzda veya transkripte görülen boşluk veya (-) staj başvurusu yapmadığınızı veya Stajınızı yapıp ilgili tarih ve saatde Staj Defteri teslimi ve Değerlendirmesine katılmadığınızın göstergesidir.