HIZLI ERİŞİM
Haberler

Selçuk Üniversitesinde ‘ürtiker hastalığı’na yönelik farkındalık semineri

Selçuk Üniversitesinde ‘ürtiker hastalığı’na yönelik farkındalık semineri

2.10.2023 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülcan Saylam Kurtipek, “1 Ekim Dünya Ürtiker Günü” dolayısıyla hastalığın tanı ve tedavisine ilişkin farkındalığı arttırmaya yönelik seminer verdi.

Tıp Fakültesi Beyhekim Salonu’nda düzenlenen seminere Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Prof. Dr. Mustafa Koplay, Başhekim Yardımcıları Doç. Dr. Murat Gül, Doç. Dr. Salih Maçin, öğretim üyeleri, asistan hekimler ile öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Gülcan Saylam Kurtipek, halk arasında “kurdeşen” olarak bilinen hastalığın tanı ve tedavisine ilişkin sunum yaptı. Ürtikerin zorlu bir hastalık olduğunu belirten Kurtipek, “Tedavisi, seyri özellikle de 6 haftadan uzun süren hastalarımızda kronikleştikçe iş, sosyal ve özel hayatlarına etki ederek yaşam kalitelerini bozabilmektedir. Bu vesileyle hastalarımıza ve hekim arkadaşlarımıza ürtiker hastalığı ve seyri hakkında ekibimle beraber bilgilendirici bir etkinlik yapmayı planladık” dedi.

Toplumda sıklıkla görülebilen bir hastalık olduğunu ifade eden Kurtipek, ürtikerin kaşıntı, kızarıklık ve kabarıklıklarla karakterize edilen bir deri hastalığı olduğunu söyledi. Araştırmalarda toplumun yüzde 20 - 25’inin hayatında en az bir defa ürtiker atağı geçirebileceğinin yer aldığını aktaran Kurtipek, “Belirtilerin 24 saat içerisinde kaybolması bizim için anahtar kelimedir. Kliniklerimizde lezyonumuzu, plağımızı işaretleyip 24 saat sonra hastamızın tekrar bize başvurmasını istiyoruz. Çünkü ürtiker gibi gözüken pek çok hastalık var, bunlarla da karışabiliyor. Sadece deriyi etkilemiyor. Göz kapağı, dil, dudak gibi bölgeleri etkileyebiliyor. Bazen el ve ayaklarda derin şişliklerle de seyredebilen bir hastalık.” diye konuştu.

Kurtipek, 2 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla UCARE sertifikası alan Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Kliniği hakkında da bilgi verdi.

Seminer, UCARE Türkiye videosunun gösterimiyle sona erdi.

Medya
68688
Öğrenci
390398
Mezun
3154
Akademik Personel
4354
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu