17.10.2023 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Etkinlik kapsamında meme kanserine yönelik erken tanı ve teşhisin önemine ilişkin “Meme Kanseri Farkındalığı” semineri gerçekleştirildi.
Sultan Alparslan Kültür Merkezinde düzenlenen seminere İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İmran Aslan, Kurumsal İletişim Koordinatörü Doç. Dr. Özlem Özgür, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Beslenme Hizmetleri Şube Müdürü Özgül Usta, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Prof. Dr. Orhan Önder Eren’in moderatörlüğünde yapılan seminer Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hande Köksal, Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Uysal ve Tıbbı Onkoloji Bilim Dalı Öğr. Gör. Dr. Serkan Yıldırım tarafından verildi.
Prof. Dr. Orhan Önder Eren, seminerin açılışında yaptığı konuşmada meme kanserinin kadınlarda ölüme neden olma oranının yüzde 2,5 olduğunu söyledi. Önemli ve yaygın bir hastalık olduğunu ifade eden Eren, “Bir halk sağlığı problemi olduğunu biliyoruz. Ölümcül olma düzeyine bakıldığında maalesef her zaman akciğer kanseriyle yarışıyor. Türkiye şartlarında diğer kanserlerin çok fazla önünde yer alıyor.” dedi.
Prof. Dr. Hande Köksal, kanserde erken tanının hayat kurtardığını belirterek “Meme kanseri, Türkiye’de yüzde 11,7 oranıyla en sık görülen kanser türleri arasında görülüyor. Bu veri, Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’nın yeni açıkladığı bir bilgi. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her 8 kadından birinde görülmektedir. Dolayısıyla meme kanseri tarama büyük önem taşıyor.” ifadesini kullandı. Köksal, sunumunda değiştirilemeyen ve değiştirilebilir risk faktörleri, tarama, belirtiler, muayene, evreler, tedavi planlaması, takip konularında açıklamalarda bulundu.
Öğr. Gör. Dr. Serkan Yıldırım, meme kanseriyle ilişkili riskler ve riski azaltıcı faktörleri anlattı. Kadınlarda kanser oluşumunu azaltıcı etkenler arasında doğum yapma, emzirme ve fiziksel aktivitelerin yer aldığını aktaran Yıldırım; yaş, cinsiyet, ırk, boy uzunluğu ve coğrafi şartların da kanser oluşumunda etkili olabileceğini dile getirdi.
Doç. Dr. Emine Uysal da meme kanserinde tarama teknikleri ve analizleri içeren sunumunda meme kanserinin tedaviye en çok cevap veren kanser türleri arasında bulunduğunu sözlerine ekledi.
Seminer, soru – cevap bölümünün ardından sona erdi.