15.11.2023 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Selçuk Üniversitesi ve Muhafazakar Düşünce Dergisi iş birliğinde Konya Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle düzenlenen “Vefatının 40. Yılında Erol Güngör Sempozyumu” gerçekleştirildi.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Sultan Alparslan Kültür Merkezinde düzenlenen sempozyumun açılışında Prof. Dr. Erol Güngör’ün küçük yaşlardan itibaren ilimle iç içe bir çevrede yetiştiğini söyledi. Prof. Dr. Güngör’ün edindiği klasik ilim mirasını Türkiye ve yurt dışındaki üniversitelerde tahsil ettiği modern ilimle birleştirdiğini, rasyonel bilimsel yaklaşımı ve köklerine bağlı kişiliği ile ardından gelenler için örnek bir ilim insanı portresi çizdiğini ifade eden Prof. Dr Aksoy, “Batı’da öğrenim gören ve orada geçirdiği büyük bir zamana rağmen kendi milletine, kültürüne yabancılaşma hatasına düşmeden bu alandaki yabancılaşmaya dikkat çekmiştir. Türk gençlerini, kendi medeniyetimizi ve geçtiği merhaleleri incelemeye, anlamaya teşvik etmiştir. Ancak bunu yaparken kendi medeniyetimize Batı’nın değer yargıları açısından bakmak yanlışlığına karşı da uyarmıştır. Türkiye’nin Türk – İslam değerlerinden kopuk şekilde ilerleyemeyeceğini sosyoloji, psikoloji ve tarih gibi geniş mecralarda yayılan birikimini kullanarak muhtelif şekilde ve mecralarda dile getirmiştir.” dedi.
Prof. Dr. Aksoy, Prof. Dr. Erol Güngör’ün Selçuk Üniversitesinin yeni kurulduğu bir dönemde üstlendiği rektörlük göreviyle inşa edilen temellerin atılmasında önemli rol oynadığını belirtti. Vizyonu ve bilgisini Selçuk Üniversitesinin mayasına katarak Üniversitenin bugünlere gelmesinde büyük katkılarının olduğunu anlatan Prof. Dr. Aksoy, “Kendisinin de ifade ettiği gibi ‘Batı’da üniversiteler memleket meseleleriyle değil, bu meseleleri çözecek kaliteli insan yetiştirmekle uğraşırlar.’ düsturu, bugün halen Selçuk Üniversitesinin kulağına küpe olmaya devam etmekte ve yetiştirdiği öğrenciler için hedef teşkil etmektedir. Bu anlamda Üniversitemizin bilimsel çalışmalarda sunduğu tüm emeklerde ve projelerde Selçuk Üniversitesi yönetimi, bu alandaki çalışmaları desteklemeyi kendine görev bilmektedir. Çalışmaları desteklemek için de bugüne kadar birçok yatırım, altyapı gerçekleştirmiş durumdadır.” diye konuştu.
Prof. Dr. Metin Aksoy, Üniversite olarak verilen bursları “Prof. Dr. Erol Güngör Bursu” olarak öğrencilere sunduklarını sözlerine ekledi.
AK Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Vedat Bilgin, önemli düşünür ve fikir adamlarının genellikle yaşadığı dönemlerde çok fazla anlaşılmadığını, Prof. Dr. Erol Güngör’ün ise hayattayken de ciddi okuyucu kitlesine sahip olduğunu anlattı. Günümüz sorunlarının çözüme kavuşturulmasının İslam tasavvurunun anlaşılmasından geçtiğini vurgulayan Bilgin, Prof. Dr. Güngör’ün eserlerini ve asistan olduktan sonra tanıdığı Prof. Dr. Erol Göngör’ü anekdotlarla anlattı.
Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, Güngör’ün çok derin ve müktesebat sahibi bir kişilik olmasının yanında bugünün gençliğine hem bilgi hem de amel noktasında örnek şahsiyet olduğunu aktardı. Uslu, Erol Güngör’ün toplumsal meselelere bakışı, insanın kemalatı için önerdiği konuların hayata geçirilebilecek düzeyde “yerli ve milli” bir duruş olduğunu dile getirdi.
Muhafazakar Düşünce Dergisi Kurucu Editörü Serhat Buhari Baytekin, sempozyumu Erol Güngör’ü vefatının 40. yılında anmak, nitelikli bilimsel çalışmalara katkılar sağlamak ve gençlere Erol Güngör’ü tanıtmak amacıyla düzenlediklerini kaydetti.
Açılış konuşmalarının ardından Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen’in başkanlığında “Bir Münevver Olarak Erol Güngör” başlıklı 1. oturuma geçildi. Oturumda; Prof. Dr. Yasin Aktay, Prof. Dr. Mustafa Aydın, Prof. Dr. Naci Bostancı ve Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, Prof. Dr. Erol Güngör ile ilgili konuşma gerçekleştirdi.
Sempozyum açılışına YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah Eken, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Sempozyumda “Entelektüel Fikir Hayatının İzleri”, “Sosyoloji ve Psikoloji Kavşağında Erol Güngör”, “Toplum Tasavvurunda Tarih, Kültür ve Medeniyet” ve “Siyasi ve Sosyal Fikriyatıyla Erol Güngör” konu başlıklarında oturumlar yapıldı.