HIZLI ERİŞİM
Haberler

Konya’da, Selçuklu medeniyetine yönelik çalıştay düzenlendi

Konya’da, Selçuklu medeniyetine yönelik çalıştay düzenlendi

25.02.2022 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Selçuklu Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen “Türklerin Mirası Projesi / Selçuklu Medeniyeti Tarih ve Kültür Müzesi Müşterek Fikirler Çalıştayı”na katıldı.

Selçuk Üniversitesinin paydaşlar arasında yer aldığı çalıştay, Proje Genel Koordinatörü İbrahim Dıvarcı’nın programa ilişkin sunumu ve çalıştay tanıtım filmiyle başladı.

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Dedeman Konya Otel’de düzenlenen programın açılışında belediye olarak kültürel, sanatsal, mimari ve sosyal konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Proje ortaklığından dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Selçuk Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, VakıfBank, Türk Hava Yolları ve Konya Aydınlar Ocağı’na teşekkür eden Pekyatırmacı, tarihi hafızanın muhafazası için bu tür projeleri desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Konya Valisi Vahdettin Özkan, çalıştayın önemli çıktılarının olacağına inandığını belirterek programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

“SELÇUKLU ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ, KONYA’YA ÖNEMLİ KATKILAR SUNACAK”

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Selçuklu Dönemi’nin Türk - İslam medeniyetinin gelişmesi ve yükselmesi noktasında büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Üniversite olarak Selçuklu medeniyeti ile Türk-İslam medeniyeti misyon ve motivasyonuna önem verdiklerini aktaran Prof. Dr. Aksoy, “Bu doğrultuda, göreve gelir gelmez ilk icraat olarak Selçuklu Araştırmaları Merkezimizi, Enstitü haline getirdik. Selçuklu Araştırmaları Enstitüsünün Konya’ya çok şey katacağını ve bilim insanlarının Selçuklu medeniyetinin sunduğu başarıları daha uzun vadede gelecek nesillere aktaracağının farkındaydık. Selçuklu ismini alan Selçuk Üniversitesi, bu şehrin temel dinamiklerinden birisi olarak Türk-İslam düşüncesine hizmet etmek için bugüne kadar geri durmamış; bundan sonra da bu hizmeti devam ettirecektir.” diye konuştu.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, üniversite olarak eğitim ve araştırmanın yanı sıra kültürel mirasın da nesilden nesile aktarılmasını önemsediklerini dile getirdi.  Bu bağlamda, Türklerin Mirası Projesi ve Selçuklu Medeniyeti Tarih ve Kültür Müzesinin de eğitim ve farkındalık oluşturmada katkılarının olacağına inandığını kaydeden Prof. Dr. Erdal, projeye paydaş olmaktan duydukları memnuniyeti belirtti.

“PROJE, KİTLESELLEŞMEYE VE KİTLESEL İLGİYE AÇIK”

65. Dönem Kültür ve Turizm Bakanı, Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nabi Avcı, bu tür projelerde başarının geniş kapsamlı hale gelmesiyle mümkün olabileceğini söyledi. Bu kapsamda, üniversiteler ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğrencilere ulaşmanın değerli olduğunu anlatan Prof. Dr. Avcı, projenin kitleselleşme ve kitlesel ilgiye açık düzeyde olduğunu vurguladı.

Çalıştayda, “Selçuklu Medeniyeti Müzesi, Türklerin Mirası Projesi Kapsamında Nasıl Değerlendirilmelidir?”, “Selçuklu Medeniyeti Müze İsmi Konusunda Yeni Teklifler”, “Kurulacak Müzede Türklerin Mirası Nasıl Yer Almalıdır?”, “Kurulacak Müzede Türklerin Mirası Maddi Çıktılarının Sergilenmesi Konusundaki Yaklaşımlar” konuları ele alındı.

Prof. Dr. Osman Eravşar’ın moderatörlüğünde 3 bölümde gerçekleştirilen çalıştayda, alanın uzmanları görüşlerini paylaştı.

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü: (0332) 223 82 09- 223 81 88

iletisim@selcuk.edu.tr

ÜNİVERSİTEMİZİ SOSYAL MEDYADA DA TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.

      

68688
Öğrenci
390398
Mezun
3154
Akademik Personel
4354
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu