13.10.2023 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Korunma ve Tedavi Ulusal Platformu (KORTUP) 1. Dönem Değerlendirme Toplantısı, Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Platform paydaşları ve üyelerinin katıldığı toplantıda, TÜBİTAK 1004 Projesi kapsamında bakteriyel, viral ve paraziter olmak üzere 7 farklı aşının geliştirilmesi tartışıldı.
Veteriner Fakültesi Küçük Hayvan Hastanesi Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah Eken, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyfullah Haliloğlu, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Orhun Dayan, proje yürütücüleri Prof. Dr. İhsan Gürsel, Prof. Dr. Osman Erganiş, Prof. Dr. Hakan Akbulut, Prof. Dr. Ayça Sayı Yazgan, Prof. Dr. Mert Döşkaya, Prof. Dr. Mehmet İnan, Nilgün Özdural (Atabay AR-GE Direktörü), Dr. Zeynep Ahsen Koçer, Mustafa Akın (Petroyag AR-GE Direktörü), öğretim üyeleri, platform paydaşları ve üyeleri ile araştırmacılar katıldı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah Eken, toplantının açılışında yaptığı konuşmada TÜBİTAK 1004 Projesi’nin Türkiye’nin ulusal ve uluslararası çıkarları doğrultusunda rekabet gücünü artıran, uluslararası düzeyde saygın ve prestijli bir program olduğunu söyledi. Bu anlamda Korunma ve Tedavi Ulusal Platformu ile gerçekleştirilen çalışmaların da değerli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Eken, “Saygın ve seçkin bilim insanlarıyla birlikte olmaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz. Üniversitemiz son yıllarda önemli aşı çalışmaları gerçekleştiriyor. Üniversitemiz ve Korunma ve Tedavi Ulusal Platformu’nun sunacağı çalışmalar, ülkemizi dünya çapında bir yere getireceğine inanıyoruz. Yapılan çalışmalar, her ne kadar ülkemizde olsa da çalışmanın sonuçları tüm insanlığa fayda sağlayacak. Toplantıdaki istişarelerin, görüş alışverişlerin projeyi zenginleştirmesini; hayırlara vesile olmasını, insanlığa katkı sağlamasını diliyorum.” diye konuştu.
Selçuk Üniversitesi Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Erganiş, “Bugün Korunma ve Tedavi Ulusal Platformu olarak 2021 yılı Eylül ayında başladığımız TÜBİTAK çağrısı üzerine 2023 yılının mayıs ayında desteklenme aşamasına gelen projenin birinci 6 aylık diliminin değerlendirme toplantısı için bir araya geldik. Bu ilk dönemde birçok cihazımızı aldık. İnşallah bundan sonra da çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Toplantının Selçuk Üniversitesinde yapılmasından ve katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Üniversiteme ve Üniversite yönetimine destekleri için teşekkür ediyorum” dedi.
İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi Müdürü, Korunma ve Tedavi Ulusal Platformu Program Yöneticisi Prof. Dr. İhsan Gürsel, Selçuk Üniversitesi ve Prof. Dr. Osman Erganiş’in aşı bilimine önemli katkılar yaptığını söyledi. Platform olarak TÜBİTAK 1004 Projesi kapsamında bakteriyel, viral ve paraziter olmak üzere 7 farklı aşının geliştirilmesi için çalıştıklarını aktaran Gürsel, “Proje kapsamında planladıklarımızı, yapamayacaksak bile birçok yeni aşı formülasyonlarını ve yeni aşı platformlarını geliştireceğimizden çok eminim. Covid -19 sürecinde bunu yapan birçok arkadaşımız bulunuyor. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal Hoca’nın bizden istediğini biz gerçekleştirmeye çalıştık. Platformumuz, ekosistemimiz devam etmeli fikriyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Platformumuzu genişleterek -başarılar ve kaynaklar var oldukça- yeni projeler geliştirme ve büyütme olanağımız var. Benim diğer umudum, ayakta oluşan kompleks ve kronik hastalıklara karşı tedavi edici aşıları geliştirme projelerini buraya katabileceğimizi düşünüyorum. Onun için bu konuda biz iyi bir performans geliştirmeliyiz ki TÜBİTAK bize inansın, ona da bütçe ayırsın. Umarım ileride bunları da konuşacağımız, yine Selçuk Üniversitesinde yapacağımız toplantılarda bugünü hatırlarız.” ifadelerini kullandı.
Toplantı, projelere ilişkin sunumlarla devam etti.