Edebiyat Fakültesi
Edebiyat Fakültesi
2025: A. Liderlik, Yönetim ve Kalite Planlama
A. LİDERLİK, YÖNETİM VE KALİTE
A.1. Liderlik ve Kalite
A.1.1. Yönetim modeli ve idari yapı
Bölümde yönetim modeli, ilgili mevzuat çerçevesinde bölüm başkanı, anabilim dalı başkanları ve çeşitli komisyonlar aracılığıyla yürütülmektedir. Karar alma süreçleri bölüm kurulu ve ilgili komisyonlar aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.
Kanıtlar:
Bölüm organizasyon şeması ekteki linkte sunulmuştur:
https://selcuk.edu.tr/birim/sayfa/6422/organizasyon-semasi-7888
Olgunluk Düzeyi
1- Birimin misyonuyla uyumlu ve stratejik hedeflerini gerçekleştirmeyi sağlayacak bir yönetim modeli ve organizasyonel yapılanması bulunmamaktadır
2- Birimin misyon ve stratejik hedeflerine ulaşmasını güvence altına alan ve süreçleriyle uyumlu yönetim modeli ve idari yapılanması belirlenmiştir.
3- Birimin yönetim modeli ve organizasyonel yapılanması birim ve alanların genelini kapsayacak şekilde faaliyet göstermektedir.
4- Birimin yönetim ve organizasyonel yapılanmasına ilişkin uygulamaları izlenmekte ve iyileştirilmektedir.
5- İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır. A.1.2. Liderlik
Bölümümüzde liderlik faaliyetleri, bölüm başkanlığı ve ilgili akademik/idari birimler aracılığıyla yürütülmektedir. Bölüm yönetimi olarak eğitim-öğretim, araştırma ve toplumsal katkı faaliyetlerinin koordinasyonu sağlanmakta ve akademik personelimizin bilimsel ve toplumsal çalışmaları desteklenmektedir. Bununla birlikte, liderlik süreçlerinin etkinliğini sistematik olarak izlemeye ve değerlendirmeye yönelik mekanizmaların sınırlı olduğu görülmektedir. Bu doğrultuda, liderlik uygulamalarının izlenmesi ve elde edilen sonuçlara göre iyileştirilmesine yönelik çalışmaların geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Kanıtlar:
Psikoloji Topluluğunun "Adli Alanda Psikolog Olmak" Konulu Etkinlik Yoğun İlgi Gördü: https://selcuk.edu.tr/birim/icerik/6422/psikoloji-toplulugunun-adli-alanda-psikolog-olmak konulu-etkinlik-yogun-ilgi-gordu-75418
Bölüm araştırma görevlimiz Dr. Erkin Sarı Necmettin Erbakan Üniversitesi Psikoloji Bölümü INSPIRE Research Lab'da atölye çalışması gerçekleştirmiştir:
https://selcuk.edu.tr/birim/icerik/6422/bolum-arastirma-gorevlimiz-dr-erkin-sari-necmettin erbakan-universitesi-psikoloji-bolumu-inspire-research-labda-atolye-calismasi gerceklestirmistir-75047
Bölümümüz öğretim üyelerinden Dr. Fatih Mehmet Aslan, "Çocuklarda Bağlanma ve Ebelik Mesleği için Püf Noktalar" başlıklı bir konuşma yapmıştır:
https://selcuk.edu.tr/birim/icerik/6422/bolumumuz-ogretim-uyelerinden-dr-fatih-mehmet-aslan cocuklarda-baglanma-ve-ebelik-meslegi-icin-puf-noktalar-baslikli-bir-konusma-yapmistir-70133
Bölümümüz öğretim üyesi Dr. Muhammed Şükrü Aydın “Danışanlarla Gelişimsel Dönem Bilgisiyle Çalışmak” konulu eğitim gerçekleştirmiştir:
https://selcuk.edu.tr/birim/icerik/6422/bolumumuz-ogretim-uyesi-dr-muhammed-sukru-aydin danisanlarla-gelisimsel-donem-bilgisiyle-calismak-konulu-egitim-gerceklestirmistir-75048
Bölümümüz öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Erkin Sarı "Çevre Dostu Davranış Pratiklerini Nasıl Yaygınlaştırabiliriz: Psikoloji Perspektifinden Bir İnceleme" başlıklı bir konuşma yapmıştır: https://selcuk.edu.tr/birim/icerik/6422/bolumumuz-ogretim-elemani-ars-gor-dr-erkin-sari-cevre dostu-davranis-pratiklerini-nasil-yayginlastirabiliriz-psikoloji-perspektifinden-bir-inceleme baslikli-bir-konusma-yapmistir-69874
Bölümümüz öğretim üyesi Doç. Dr. Gökhan Arslantürk, "Balkan Düşünce Okulu" etkinliğinde konuşma yapmıştır: https://selcuk.edu.tr/birim/icerik/6422/bolumumuz-ogretim-uyesi-doc-dr gokhan-arslanturk-balkan-dusunce-okulu-etkinliginde-konusma-yapmistir-69873
Selçuk Üniversitesi Tarihinde Bir İlk: ERASMUS Mundus Uluslararası Ortak Yüksek Lisans Proje Başvurusu Kabul Edildi: https://selcuk.edu.tr/birim/icerik/6422/selcuk-universitesi tarihinde-bir-ilk-erasmus-mundus-uluslararasi-ortak-yuksek-lisans-proje-basvurusu-kabul-edildi 69868
Bölümümüz öğretim elemanlarından Arş. Gör. Dr. Erkin Sarı Necmettin Erbakan Üniversitesi Psikoloji Topluluğu'nun düzenlediği Psikoloji Günleri kapsamında "Çevre Psikolojisi ve İyi Oluş" başlıklı bir konuşma yapmıştır: https://selcuk.edu.tr/birim/icerik/6422/bolumumuz ogretim-elemanlarindan-ars-gor-dr-erkin-sari-necmettin-erbakan-universitesi-psikoloji toplulugunun-duzenledigi-psikoloji-gunleri-kapsaminda-cevre-psikolojisi-ve-iyi-olus-baslikli bir-konusma-yapmistir-69836
Bölümüz öğrencileri ve öğretim üyelerinin geliştirdiği altı proje TÜBİTAK 2209-A programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı: https://selcuk.edu.tr/birim/icerik/6422/bolumuz ogrencileri-ve-ogretim-uyelerinin-gelistirdigi-alti-proje-tubitak-2209-a-programi-kapsaminda desteklenmeye-hak-kazandi-69818
Bölüm Başkanımız Dr. Öğr. Üyesi Esra Çebi Konya Anadolu İmam Hatip Lisesine Dijital Dünyada Ebeveynlik eğitimi vermiştir: https://selcuk.edu.tr/birim/icerik/6422/bolum baskanimiz-dr-ogr-uy-esra-cebi-konya-anadolu-imam-hatip-lisesine-dijital-dunyada-ebeveynlik egitimi-vermistir-69790
Olgunluk Düzeyi
1- Birimde kalite güvencesi sisteminin yönetilmesi ve kalite kültürünün içselleştirilmesini destekleyen etkin bir liderlik yaklaşımı bulunmamaktadır.
2- Birimde liderlerin kalite güvencesi sisteminin yönetimi ve kültürünün içselleştirilmesi konusunda sahipliği ve motivasyonu bulunmaktadır.
3- Birimin geneline yayılmış, kalite güvencesi sistemi ve kültürünün gelişimini destekleyen etkin liderlik uygulamaları bulunmaktadır.
4- Liderlik uygulamaları ve bu uygulamaların kalite güvencesi sistemi ve kültürünün gelişimine katkısı izlenmekte ve bağlı iyileştirmeler gerçekleştirilmektedir.
5- İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır. A.1.3. Birimsel dönüşüm kapasitesi
Bölümümüzde değişim ve dönüşüm faaliyetleri, özellikle eğitim-öğretim süreçleri kapsamında yürütülmektedir. Bu doğrultuda müfredat güncellemeleri yapılmakta ve yeni dersler programa dahil edilmektedir. Uygulamaya yönelik derslerin programa eklenmesi, bölümümüzün değişen eğitim ihtiyaçlarına uyum sağlama çabasını göstermektedir.
Ancak bu dönüşüm süreçlerinin planlanması, izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik sistematik mekanizmaların geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda, dönüşüm süreçlerinin veri temelli olarak izlenmesine yönelik çalışmaların yapılması hedeflenmektedir.
Kanıtlar:
https://bologna.selcuk.edu.tr/tr/Dersler/edebiyat-psikoloji-psikoloji-lisans
Olgunluk Düzeyi
1- Birimde değişim yönetimi bulunmamaktadır.
2- Birimde değişim ihtiyacı belirlenmiştir.
3- Birimde değişim yönetimi yaklaşımı birimin geneline yayılmış ve bütüncül olarak yürütülmektedir.
4- Amaç, misyon ve hedefler doğrultusunda gerçekleştirilen değişim yönetimi uygulamaları
izlenmekte ve önlemler alınmaktadır.
5- İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır. A.1.4. İç kalite güvencesi mekanizmaları
Bölümümüzde kalite güvencesine yönelik temel süreçler tanımlanmış olup, eğitim-öğretim, araştırma ve toplumsal katkı faaliyetleri bu çerçevede yürütülmektedir. Kalite süreçleri kapsamında çeşitli uygulamalar gerçekleştirilmekle birlikte, bu süreçlerin PUKÖ döngüsü doğrultusunda sistematik biçimde izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik mekanizmaların sınırlı olduğu görülmektedir. Bu doğrultuda, kalite güvencesi süreçlerimizin daha sistematik hale getirilmesi, izleme ve geri bildirim mekanizmalarının güçlendirilmesi ve elde edilen sonuçlara dayalı iyileştirme çalışmalarının artırılması hedeflenmektedir.
Kanıtlar:
Bölümümüzün dış paydaşları ile toplantı gerçekleştirilmiştir:
https://selcuk.edu.tr/birim/icerik/6422/bolumumuzun-dis-paydaslari-ile-toplanti gerceklestirilmistir-69782
Olgunluk Düzeyi
1- Birimin tanımlanmış bir iç kalite güvencesi sistemi bulunmamaktadır.
2- Birimin iç kalite güvencesi süreç ve mekanizmaları tanımlanmıştır.
3- İç kalite güvencesi sistemi birimin geneline yayılmış, şeffaf ve bütüncül olarak yürütülmektedir.
4- İç kalite güvencesi sistemi mekanizmaları izlenmekte ve ilgili paydaşlarla birlikte iyileştirilmektedir.
5- İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır. A.1.5. Kamuoyunu bilgilendirme ve hesap verebilirlik
Bölümümüzde gerçekleştirilen faaliyetler, üniversitemizin web sayfası aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Akademik etkinlikler, duyurular ve bölüm faaliyetlerine ilişkin bilgiler düzenli olarak yayımlanmaktadır. Bu uygulamalar, bölümümüzün şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda kamuoyunu bilgilendirme yaklaşımını yansıtmaktadır. Bununla birlikte, bu süreçlerin etkinliğinin izlenmesine ve paydaş geri bildirimlerinin sistematik olarak değerlendirilmesine yönelik mekanizmaların geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Kanıtlar:
Web Koordinatörü bilgileri: https://selcuk.edu.tr/birim/personeldetay/6422/seyma.ceylan
Bölüm Sosyal Medya Hesabımız: https://www.instagram.com/selcukpsk/
Psikoloji Topluluğu Sosyal Medya Hesabımız:
https://www.instagram.com/selcukpsikolojitoplulugu/
Olgunluk Düzeyi
1- Birimde kamuoyunu bilgilendirmek ve hesap verebilirliği gerçekleştirmek üzere mekanizmalar
bulunmamaktadır.
2- Birimde şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda kamuoyunu bilgilendirmek üzere tanımlı süreçler bulunmaktadır.
3- Birim tanımlı süreçleri doğrultusunda kamuoyunu bilgilendirme ve hesap verebilirlik mekanizmalarını işletmektedir.
4- Birimin kamuoyunu bilgilendirme ve hesap verebilirlik mekanizmaları izlenmekte ve paydaş görüşleri doğrultusunda iyileştirilmektedir.
5- İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır. A.2. Misyon ve Stratejik Amaçlar
A.2.1. Misyon, vizyon ve politikalar
Bölümümüzün misyon ve vizyonu tanımlanmış olup, eğitim-öğretim, araştırma ve toplumsal katkı faaliyetlerimiz bu doğrultuda yürütülmektedir. Bölümümüzde gerçekleştirilen faaliyetlerin genel olarak misyon ve vizyon ile uyumlu olduğu değerlendirilmektedir. Ancak bu uyumun sistematik biçimde izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik uygulamaların geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda, misyon ve vizyon doğrultusunda yürütülen faaliyetlerin çıktılarının izlenmesine yönelik mekanizmaların oluşturulması planlanmaktadır.
Kanıtlar:
https://selcuk.edu.tr/birim/sayfa/6422/vizyon-misyon-ve-degerlerimiz-7887 Olgunluk Düzeyi
1- Birimde tanımlanmış misyon, vizyon ve politikalar bulunmamaktadır.
2- Birimin tanımlanmış ve birime özgü misyon, vizyon ve politikaları bulunmaktadır.
3- Birimin genelinde misyon, vizyon ve politikalarla uyumlu uygulamalar bulunmaktadır.
4- Misyon, vizyon ve politikalar doğrultusunda gerçekleştirilen uygulamalar izlenmekte ve
paydaşlarla birlikte değerlendirilerek önlemler alınmaktadır.
5- İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır. A.2.2. Stratejik amaç ve hedefler
Bölümümüzün eğitim-öğretim, araştırma ve toplumsal katkı alanlarına yönelik çeşitli hedefleri bulunmaktadır. Ancak bu hedeflerin performans göstergeleri ile ilişkilendirilmesi ve düzenli olarak izlenmesine yönelik sistematik bir yapı henüz yeterince gelişmemiştir. Bu doğrultuda, stratejik hedeflerimizin ölçülebilir göstergelerle desteklenmesi ve izleme-değerlendirme süreçlerinin güçlendirilmesi planlanmaktadır.
Olgunluk Düzeyi
1- Birimin stratejik planı bulunmamaktadır.
2- Birimin ilan edilmiş bir stratejik planı bulunmaktadır.
3- Birimin bütünsel, tüm birimleri tarafından benimsenmiş ve paydaşlarınca bilinen stratejik planı ve bu planıyla uyumlu uygulamaları vardır.
4- Birim uyguladığı stratejik planı izlemekte ve ilgili paydaşlarla birlikte değerlendirerek gelecek planlarına yansıtılmaktadır.
5- İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır. A.2.3. Performans yönetimi
Bölümümüzde akademik faaliyetler kapsamında yayın ve proje üretimi gerçekleştirilmekte ve öğretim elemanlarının akademik performansları çeşitli göstergeler aracılığıyla takip edilmektedir. Aynı zamanda bölümdeki öğretim elemanlarının YÖK Akademik sistemlerini güncel tutması beklenmektedir. Bununla birlikte, performans yönetiminin bütüncül ve sistematik bir yapı içerisinde yürütülmesine yönelik uygulamaların geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Gelecek dönemde performans göstergelerinin tanımlanması, düzenli olarak izlenmesi ve elde edilen sonuçların karar alma süreçlerine yansıtılması planlanmaktadır.
Olgunluk Düzeyi
1- Birimde performans yönetimi bulunmamaktadır.
2- Birimde performans göstergeleri ve performans yönetimi mekanizmaları tanımlanmıştır.
3- Birimin geneline yayılmış performans yönetimi uygulamaları bulunmaktadır.
4- Birimde performans göstergelerinin işlerliği ve performans yönetimi mekanizmaları izlenmekte ve izlem sonuçlarına göre iyileştirmeler gerçekleştirilmektedir.
5- İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır. A.3. Yönetim Sistemleri
A.3.1. Bilgi yönetim sistemi
Bölümümüzde eğitim-öğretim ve akademik faaliyetlere ilişkin veriler üniversitemizin bilgi sistemleri aracılığıyla takip edilmektedir. Ancak bu verilerin sistematik olarak analiz edilmesi ve kalite süreçlerinde etkin biçimde kullanılması konusunda geliştirmeye ihtiyaç bulunmaktadır. Bu kapsamda, veri temelli karar alma süreçlerinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir.
Olgunluk Düzeyi
1- Birimde bilgi yönetim sistemi bulunmamaktadır.
2- Birimde birimsel bilginin edinimi, saklanması, kullanılması, işlenmesi ve değerlendirilmesine destek olacak bilgi yönetim sistemleri oluşturulmuştur.
3- Birim genelinde temel süreçleri (eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı, kalite güvencesi) destekleyen entegre bilgi yönetim sistemi işletilmektedir.
4- Birimde entegre bilgi yönetim sistemi izlenmekte ve iyileştirilmektedir.
5- İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır. A.3.2. İnsan kaynakları yönetimi
Bölümümüzün insan kaynakları yönetimine ilişkin süreçleri, Selçuk Üniversitesi ve bağlı bulunduğumuz Edebiyat Fakültesi tarafından belirlenen mevzuat ve uygulamalar çerçevesinde yürütülmektedir. Akademik ve idari personelin atama, görevlendirme, özlük işlemleri ve hizmet içi eğitim süreçleri üniversitemizin ilgili birimleri tarafından planlanmakta ve uygulanmaktadır. Bölümümüz bu süreçlere uygulama düzeyinde dahil olmakla birlikte, insan kaynakları yönetimine ilişkin politika geliştirme ve sistematik yönetim süreçleri üniversite ve fakülte düzeyinde yürütülmektedir.
Olgunluk Düzeyi
1- Birimde insan kaynakları yönetimine ilişkin tanımlı süreçler bulunmamaktadır.
2- Birimde stratejik hedefleriyle uyumlu insan kaynakları yönetimine ilişkin tanımlı süreçler bulunmaktadır.
3- Birimin genelinde insan kaynakları yönetimi doğrultusunda uygulamalar tanımlı süreçlere uygun bir biçimde yürütülmektedir.
4- Birimde insan kaynakları yönetimi uygulamaları izlenmekte ve ilgili iç paydaşlarla değerlendirilerek iyileştirilmektedir.
5- İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır. A.3.3. Finansal kaynakların yönetimi
Bölümümüzün finansal kaynaklarının yönetimi, Selçuk Üniversitesi ve Edebiyat Fakültesi bütçe ve mali yönetim süreçleri kapsamında yürütülmektedir. Mali kaynakların planlanması, tahsisi ve kullanımı üniversitenin ilgili idari birimleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Bölümümüz, kendisine tahsis edilen kaynakları ilgili mevzuat çerçevesinde kullanmakta olup, finansal kaynakların yönetimine ilişkin karar alma ve planlama süreçleri üniversite ve fakülte düzeyinde yürütülmektedir.
Olgunluk Düzeyi
1- Birimde finansal kaynakların yönetimine ilişkin tanımlı süreçler bulunmamaktadır. 2- Birimde finansal kaynakların yönetimine ilişkin olarak stratejik hedefler ile uyumlu tanımlı süreçler bulunmaktadır.
3- Birimin genelinde finansal kaynakların yönetime ilişkin uygulamalar tanımlı süreçlere uygun biçimde yürütülmektedir.
4- Birimde finansal kaynakların yönetim süreçleri izlenmekte ve iyileştirilmektedir. 5- İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır. A.3.4. Süreç yönetimi
Bölümümüzde eğitim-öğretim, araştırma ve toplumsal katkı faaliyetlerine ilişkin süreçler yürütülmekle birlikte, bu süreçlerin genel çerçevesi Selçuk Üniversitesi ve bağlı bulunduğumuz fakülte tarafından belirlenen mevzuat ve uygulamalar doğrultusunda şekillendirilmektedir. Süreç yönetimine ilişkin temel yapı ve sistematik yaklaşım üniversite düzeyinde oluşturulmakta olup, bölümümüz bu yapı içerisinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu kapsamda, süreç yönetimine ilişkin politika geliştirme ve bütüncül sistem tasarımı üniversite ve fakülte düzeyinde yürütülmekte, bölümümüz ise uygulama düzeyinde katkı sağlamaktadır.
Olgunluk Düzeyi
1- Birimde eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemine ilişkin süreçler tanımlanmamıştır.
2- Birimde eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi süreç ve alt süreçleri tanımlanmıştır.
3- Birimin genelinde tanımlı süreçler yönetilmektedir.
4- Birimde süreç yönetimi mekanizmaları izlenmekte ve ilgili paydaşlarla değerlendirilerek
iyileştirilmektedir.
5- İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır. A.4. Paydaş Katılımı
A.4.1. İç ve dış paydaş katılımı
Bölümümüzde iç ve dış paydaşlarla etkileşim sağlanmakta ve çeşitli faaliyetler aracılığıyla iş birliği gerçekleştirilmektedir. Ancak paydaş katılımının karar alma süreçlerine sistematik olarak dahil edilmesine ve bu süreçlerin izlenmesine yönelik mekanizmaların geliştirilmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Bu doğrultuda, paydaş geri bildirimlerinin daha düzenli toplanması ve değerlendirilmesi hedeflenmektedir.
Kanıtlar:
Bölümüzde gerçekleştirdiğimiz seçim sonucunda öğrencilerimizden Zeynep Özdemirhan oy çokluğu ile Selçuk Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrenci temsilcisi olarak seçilmiştir: https://selcuk.edu.tr/birim/sayfa/6422/ogrenci-temsilcisi-12446
Bölümümüzün dış paydaşları ile toplantı gerçekleştirilmiştir:
https://selcuk.edu.tr/birim/icerik/6422/bolumumuzun-dis-paydaslari-ile-toplanti gerceklestirilmistir-69782
Olgunluk Düzeyi
1- Birimin iç kalite güvencesi sistemine paydaş katılımını sağlayacak mekanizmalar bulunmamaktadır.
2- Birimde kalite güvencesi, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı, yönetim sistemi ve uluslararasılaşma süreçlerinin PUKÖ katmanlarına paydaş katılımını sağlamak için planlamalar bulunmaktadır.
3- Tüm süreçlerdeki PUKÖ katmanlarına paydaş katılımını sağlamak üzere Birimin geneline yayılmış mekanizmalar bulunmaktadır.
4- Paydaş katılım mekanizmalarının işleyişi izlenmekte ve bağlı iyileştirmeler gerçekleştirilmektedir.
5- İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır. A.4.2. Öğrenci geri bildirimleri
Bölümümüzde öğrencilerle iletişim çeşitli kanallar aracılığıyla sağlanmakta ve öğrenci görüşleri alınmaktadır. Bununla birlikte, öğrenci geri bildirimlerinin sistematik olarak toplanması, analiz edilmesi ve sonuçlarının karar alma süreçlerine yansıtılmasına yönelik mekanizmaların geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Olgunluk Düzeyi
1- Birimde öğrenci geri bildirimlerinin alınmasına yönelik mekanizmalar bulunmamaktadır.
2- Birimde öğretim süreçlerine ilişkin olarak öğrencilerin geri bildirimlerinin (ders, dersin öğretim elemanı, program, öğrenci iş yükü* vb.) alınmasına ilişkin ilke ve kurallar oluşturulmuştur.
3- Programların genelinde öğrenci geri bildirimleri (her yarıyıl ya da her akademik yıl sonunda) alınmaktadır.
4- Tüm programlarda öğrenci geri bildirimlerinin alınmasına ilişkin uygulamalar izlenmekte ve öğrenci katılımına dayalı biçimde iyileştirilmektedir. Geri bildirim sonuçları karar alma süreçlerine yansıtılmaktadır.
5- İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır. A.4.3. Mezun ilişkileri yönetimi
Bölümümüz mezunlarına ilişkin veriler üniversitemizin mezun bilgi sistemi aracılığıyla takip edilmektedir. Ancak mezunlarımızın kariyer gelişimlerinin sistematik olarak izlenmesi ve bu verilerin program geliştirme süreçlerinde kullanılmasına yönelik uygulamaların geliştirilmesi gerekmektedir.
Kanıtlar:
https://selcuk.edu.tr/birim/kariyer_planlama_uyg_ve_ars_mrkz/5435
https://mezun.selcuk.edu.tr/
Olgunluk Düzeyi
1- Birimde mezun izleme sistemi bulunmamaktadır.
2- Programların amaç ve hedeflerine ulaşılıp ulaşılmadığının irdelenmesi amacıyla bir mezun izleme sistemine ilişkin planlama bulunmaktadır.
3- Birimdeki programların genelinde mezun izleme sistemi uygulamaları vardır.
4- Mezun izleme sistemi uygulamaları izlenmekte ve ihtiyaçlar doğrultusunda programlarda güncellemeler yapılmaktadır.
5- İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır. A.5. Uluslararasılaşma
A.5.1. Uluslararasılaşma süreçlerinin yönetimi
Bölümümüzde uluslararasılaşma faaliyetleri, Selçuk Üniversitesi ve bağlı bulunduğumuz fakülte tarafından belirlenen politika ve uygulamalar çerçevesinde yürütülmektedir. Erasmus ve diğer uluslararası değişim programları kapsamında öğrencilerimizin ve akademik personelimizin uluslararası deneyim kazanmaları teşvik edilmektedir. Bununla birlikte, uluslararasılaşma süreçlerinin bölüm düzeyinde sistematik olarak planlanması, izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik mekanizmaların geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu doğrultuda, uluslararasılaşma faaliyetlerinin daha etkin yönetilmesine yönelik çalışmalar planlanmaktadır.
Kanıtlar:
https://selcuk.edu.tr/birim/sayfa/5465/anlasmali-universiteler-mou-1703
https://selcuk.edu.tr/birim/sayfa/5465/erasmus-kurum-koordinatorlugu-12432
https://exchange.selcuk.edu.tr/KION.UI.Web.ExchangeProgram/Public/AgreementList.aspx?pId =7317&language=tr-TR
Olgunluk Düzeyi
1- Birimin uluslararasılaşma süreçlerine ilişkin yönetsel ve organizasyonel yapılanması bulunmamaktadır.
2- Birimin uluslararasılaşma süreçlerinin yönetim ve organizasyonel yapısına ilişkin planlamalar bulunmaktadır.
3- Birimde uluslararasılaşma süreçlerinin yönetimine ilişkin organizasyonel yapılanma tamamlanmış olup; şeffaf, kapsayıcı ve katılımcı biçimde işlemektedir.
4- Uluslararasılaşma süreçlerinin yönetsel ve organizasyonel yapılanması izlenmekte ve iyileştirilmektedir.
5- İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır. A.5.2. Uluslararasılaşma kaynakları
Bölümümüzde uluslararasılaşma faaliyetlerine ilişkin kaynaklar, üniversitemiz tarafından sağlanan imkânlar çerçevesinde yürütülmektedir. Uluslararası değişim programları ve akademik iş birliklerine yönelik mali ve idari destekler üniversite düzeyinde planlanmakta ve uygulanmaktadır.
Olgunluk Düzeyi
1- Birimin uluslararasılaşma faaliyetlerini sürdürebilmesi için yeterli kaynak bulunmamaktadır. 2- Birimin uluslararasılaşma faaliyetlerini sürdürebilmek için uygun nitelik ve nicelikte fiziki, teknik ve mali kaynakların oluşturulmasına yönelik planları bulunmaktadır.
3- Birimin uluslararaslaşma kaynakları birimler arası denge gözetilerek yönetilmektedir. 4- Birimde uluslararasılaşma kaynaklarının dağılımı izlenmekte ve iyileştirilmektedir. 5- İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır. A.5.3. Uluslararasılaşma performansı
Bölümümüzde uluslararasılaşma faaliyetleri kapsamında öğrenci ve akademik personelin değişim programlarına katılımı teşvik edilmektedir. Ancak uluslararasılaşma performansının sistematik olarak izlenmesi, değerlendirilmesi ve elde edilen sonuçlara göre iyileştirme yapılmasına yönelik mekanizmaların geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu doğrultuda, uluslararasılaşma faaliyetlerinin performans göstergeleri ile izlenmesi planlanmaktadır.
Olgunluk Düzeyi
1- Birimde uluslararasılaşma faaliyeti bulunmamaktadır.
2- Birimde uluslararasılaşma politikasıyla uyumlu faaliyetlere yönelik planlamalar bulunmaktadır.
3- Birimin geneline yayılmış uluslararasılaşma faaliyetleri bulunmaktadır.
4- Birimde uluslararasılaşma faaliyetleri izlenmekte ve iyileştirilmektedir.
5- İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır.