SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ACİL YARDIM VE AFET YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA
BÖLÜM BAŞKANI
PROF.DR. Mehmet YORULMAZ
BÖLÜM AKADEMİK PERSONELİ
ÖĞR.GÖR. Furkan HABİBOĞLU
BÖLÜMÜN AMACI
Acil Yardım ve Afet Yönetimi tüm dünya ülkeleri için önemli konular arasında bulunmaktadır. Devletler yaşanan veya yaşanacak afetler için yardım ve çalışma ekiplerine ihtiyaç duyması Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümünün kurulmasında önemli bir etkendir.
Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümünün amacı, afet gerçekleşmeden önce ve sonrasında topluma ve çalışma ekiplerine gerekli bilgilendirmeler yapılmasını sağlayacak, planlamalar oluşturacak, afet anında düzeni sağlayacak kişileri yetiştirmektir.
Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrencilerde lider ruhlu, soğuk kanlı, ekip çalışmasında başarılı, planlı ve disiplinli aranan özelliklerin başında gelmektedir.
PROGRAM DİLİ
Türkçe
PROGRAM TANIMI
AYAY Bölümü 4 yıllık eğitim veren bir lisans programıdır.
KABUL VE KAYIT KOŞULLARI
AYAY Bölümü için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yürütülen TYT ve AYT sınavlarından başarılı olup, YKS SAY puan türünde yeterli puanı almak gerekmektedir.
VİZYON
Türkiye’de AYAY alanında güçlü ve yapıcı etkide bulunan, öğretim ve bilimsel araştırma ve gelişmeyi teşvik eden, günümüz gereksinimleri ve geleceğin öngörüleri doğrultusunda, lisans öğretim programlarını evrensel değerlere ve çağdaş bilgilere dayalı biçimde sürekli geliştiren, AYAY alanında saygı ve güvenle anılan bir birim olmaktır.
MİSYON
AYAY bölümü; yüksek standartlarda bilgi sağlayarak afetlerde daha güçlü bir organizasyon hedeflemektedir. Ayrıca öğrencilerin muhakeme, problem çözme yeteneklerini geliştirmeyi hedefleyerek hem sağlık hizmeti hem de akademik araştırma boyutunda en üst seviyede ayaycılar yetiştirmeyi görev edinmiştir. Böylelikle ülkemizde hem sağlık açısından teorik ve pratiklerle donanımlı hem de afetler konu bakımından donanımlı araç-gereç kullanım bilgilerine sahip bireyler yetişirilmektedir.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Fakültenin belirlemiş olduğu ölçme ve değerlendirme kriterleri geçerli olup bir yarıyıl için bir ara sınav ve bir final sınav notu zorunlu olmak koşuluyla; ödevler, araştırmalar ya da derlemeler gibi çalışmalarla ilgili dersin öğretim elemanı tarafından değerlendirmeler alınabilmektedir.
İSTİHDAM OLANAKLARI
Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü mezunları sivil toplum kuruluşları ve devlet başta olmak üzere birçok çalışma alanı bulunmaktadır.
Söz konusu iş imkanlarından devlet kurumlarında yer alan fırsatlardan yararlanabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edilecek puan belirleyici olacaktır