HIZLI ERİŞİM

Dersler

Dersler

Yüksek Lisans

Dersin Adı

Dersin İçeriği (Amaç ve Kapsam)

Zorunlu / Seçmeli

Moderne Deutsche Literatur I-II

Bu derste modern Alman Edebiyatından dönem, yazar ve eserleri edebi konuları toplumsal, tarihi, kültürel ve siyasi yönleriyle öğrenciye derinlemesine aktarmaktır. Bu arada çeşitli edebi dönemleri ve bu dönemin önemli edebi türlerini tanıtmak ve edebi türlerdeki değişime etki yapan faktörleri ayırt etme yeteneğini geliştirmek edebiyat tarihi ile ilgili kavramların ve edebi türlerin anlam yönünden farklılıklarını detaylı şekilde öğretmek. Ayrıca edebiyatın toplum üzerindeki etkisini analiz etme ve yorumlama yoluyla tarihsel bakış açısını ve günümüze ve günlük hayata yansımalarını geniş bir şekilde göstermektir.

Seçmeli

Literarische Textanalyse I-II

Derslerde konuşan, düşünen, tartışan, fikir üreten öğrenci yetiştirmektir ve bu arada Alman, Avusturya, İsviçre ve Türk edebiyatında önemli edebi kavramları, çeşitli edebi türleri, metinleri, dönemleri, yazarları, kültürleri karşılaştırmak ve tanıtmaktır. Sözcük dağarcığını geliştirmek, edebi türlerin birbirinden ayırt etme yeteneğini geliştirmek edebi türlerin anlam yönünden farklılıklarını ve vurgulamalarını öğretmek. Edebi metinlerin okuma, anlama ve analiz becerisini kazandırmak.

Zorunlu

Angewandte Linguistik I-II

Bu dersin amacı, Dilbilimin uygulama alanlarını ve diğer disiplinlerle ilişkilerini incelemektir. Bu bağlamda yabancı dil öğretimi, yazılı, sözlü, teknik iletişim, basın yayın dili, çeviri ve reklam dili çözümlemeleri, çok dillilik, kültürlerarası iletişim ve dil planlaması gibi konular üzerinde durulacak ve öğrenciler dilbilim alanında özgün akademik bir çalışma yapmaya hazırlanacaklardır. Ayrıca akademik çalışma ilkeleri ve bilimsel etik konuları ele alınacaktır.

Zorunlu/Seçmeli

Soziolinguistik I-II

Bu dersin amacı, toplumdilbilimin temel kavramlarını tanıtmak, dil değişkelerini incelemek ve çözümlemektir. Bu bağlamda, Türkiye ve Almanyada toplumdilbilim çalışmalarını incelemek, karşılaştırmak ve böylece özgün araştırma yapabilme becerisini kazandırmak temel amaçtır

Zorunlu

Textlinguistik I-II

Bu dersin amacı metinlerin nasıl üretildiği ve anlaşıldığını incelemek metin, Metin Bilim ve Metin Dil Bilimi tanıtmaktır. Metni özelliklerini ortaya koyan metnin konusu ve işlevini saptamaktır.

Seçmeli

Übersetzungswissenschaft I-II

Bu dersin amacı, metinleri metin diline göre sınıflandırarak, çeviri kavramını tanımlayabilmek, kaynak dili çeviri amaçlı çözümleyerek erek dilin dil düzeyini tahmin edebilmek.

Zorunlu

Postmoderne Literatur I-II

Bu dersin amacı, postmodern edebiyatın temel kavramlarını, anlatı tekniklerini ve eleştirel yaklaşımlarını inceleyerek öğrencilerin çağdaş edebi üretimi yorumlama yetkinliğini geliştirmektir. Metinlerarasılık, çoğulculuk, kimlik, pastiş, kitsch, gerçeklik, ironi ve parodi gibi postmodern unsurlar üzerinden edebi eserler analiz edilecek, bu bağlamda önemli yazarların metinleri tartışılacaktır. Ders, modernitenin eleştirisi ve postmodern anlatının sunduğu yenilikçi formlar çerçevesinde edebiyat ile medya, popüler kültür ve dijitalleşme arasındaki ilişkileri de kapsayacaktır.

Seçmeli

Sprachwissenschaft und Fremdsprachendidaktik I-II

Bu ders, dilbilim ve yabancı dil öğretimi alanlarını modern öğretim ve öğrenme yaklaşımları bağlamında ele almayı amaçlamaktadır. Öğrenciler, dilbilimsel kuramları analiz ederek çokdillilik araştırmaları, dijital ve etkileşimli öğrenme ortamları gibi konulara odaklanmaktadır. Bilişsel dilbilim, dil edinim süreçleri, teknoloji destekli öğrenme ve uyarlanabilir öğretim yöntemleri dersin temel konuları arasında yer almaktadır. Teori ve pratiği bir araya getiren ders, katılımcılara çağdaş yabancı dil öğretimi için yenilikçi didaktik yaklaşımlar geliştirme becerisi kazandırmayı hedeflemektedir. Küreselleşen ve dijitalleşen dünyada yabancı dil öğretiminin karşılaştığı yeni meydan okumalar eleştirel bir perspektifle tartışılacaktır.

Seçmeli

 

Sprache und Interkulturalitat I-II

Bu dersin amacı, öğrencileri bilimsel ve kültürel etkinliklere teşvik etmek, bu tür etkinliklere olan ilgi ve tutumlarını arttırmak, katılmalarını sağlamak, onlara yaşam boyu öğrenme ve sorgulama bilinciyle bilgiyi paylaşma ve öğrenme becerisi kazandırmaktır.

Seçmeli

 

Klassiker der modernen Literaturtheorie I-II

Bu dersin amacı, metin analizine yönelik belli başlı akımları felsefi kaynaklarını dikkate alarak incelemek ve modern edebiyat kuramları ve eleştirilerini öğrencilere tanıtmaktır. Modern Edebiyat Kuramlarına ışık tutan filozoflar ve çıkarımları felsefi bir bakış açısıyla değerlendirilecektir. Söz konusu felsefi temelli edebi kuramlar çerçevesinde belirlenen eserler irdelenecektir.

Seçmeli

 

İşçi göçü ve Alman edebiyatına etkileri I-II

Almanya İşçi Göçü'nün tarihini, sürecini, sonuçlarını edebiyata etkileri ekseninde incelemek

Seçmeli

 

 

 

 

Doktora

Dersin Adı

Dersin İçeriği (Amaç ve Kapsam)

Zorunlu / Seçmeli

Literatur und Erziehung I-II

Bu dersin amacı, edebiyat ve eğitim karşılaştırmalı olarak incelemektir. Toplumsal, tarihi, kültürel ve siyasi yönleriyle edebi eserlere yansımaları öğrenciye derinlemesine aktarmaktır.

Zorunlu

Kontrastive Linguistik I-II

Bu dersin amacı, Karşılaştırmalı Dilbilim alanını kuramsal ve uygulamalı olarak incelemektir. Bu bağlamda özellikle Türkçe-Almanca dil çiftinin karşılaştırılması hedeflenmektedir. İki farklı dil olan Türkçe ve Almancanın yapısal, sözdizimsel, anlamsal özellikleri karşılaştırılacak, benzerlik ve farklılıklar ortaya çıkarılacaktır. Eşdeğerlik ve girişim kavramları temel alınarak cümle ve metin çözümlemeleri yapılacak ve böylece öğrenciler bu alanda özgün akademik çalışma yapmaya hazırlanacaktır. Ayrıca akademik çalışma ilkeleri ve bilimsel etik konuları ele alınacaktır.

Zorunlu

Kulturelle Interpretation ders Symbole in der deutschen Literatur I-II

Bu dersin amacı, Alman edebiyatının önemli eserlerini sembol oluşumlarının kültürel alt yapısı bakımından analiz etmektir. Bu bağlamda öncelikle sembol kavramı üzerine yoğunlaşılacaktır. Teorik düzlemde gerçekleştirilecek olan bu alt yapı daha sonra kültür kavramı ile ilintilenecektir. Sembol ve kültür ilişkisi incelenecek olan eserlerde temel izlek durumundadır. İnceleme yöntemleri doğrultusunda sembol-kültür ilişkisi temel alınarak eser çözümlemeleri yapılacak ve böylece öğrencilere bu alanda özgün akademik çalışma yapma becerisi kazandırmak amaçlanmaktadır.

Seçmeli

Interkulturelle Didaktik I-II

Bu dersin amacı, dil öğretiminde kültürlerarası yaklaşımları ele alarak, küreselleşen dünyada etkili ve duyarlı bir yabancı dil eğitimi için gerekli teorik ve pratik bilgiyi sağlamaktır. Kültürlerarası iletişim, çokdillilik, kimlik, dil ideolojileri ve kültürel aktarım gibi konular, çağdaş dil öğretimi bağlamında incelenecektir. Dijitalleşme, göç ve uluslararasılaşma süreçlerinin yabancı dil eğitimi üzerindeki etkileri analiz edilerek, yenilikçi didaktik modeller geliştirilmesi hedeflenmektedir. Ders kapsamında öğrenciler, kültürlerarası duyarlılığı artıran öğretim yöntemleri tasarlayarak, farklı kültürel ve dilsel bağlamlara uyarlanabilen pedagojik stratejiler geliştirme becerisi kazanacaktır.

Seçmeli

Kulturlinguistik I-II

Kulturlinguistik II dersinin amacı, çeşitli dil ürünleri aracılığıyla uygulamalı ve karşılaştırmalı olarak kültürdilbiilmsel analiz yapma ve yorumlama yeteneği kazandırmaktır.

Seçmeli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II. Öğretim

Yüksek Lisans

Dersin Adı

Dersin İçeriği (Amaç ve Kapsam)

X

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tezsiz Yüksek Lisans

Dersin Adı

Dersin İçeriği (Amaç ve Kapsam)

X

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tezsiz

Uzaktan Öğretim

Dersin Adı

Dersin İçeriği (Amaç ve Kapsam)

X

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


66598
Öğrenci
392244
Mezun
3147
Akademik Personel
4274
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu