HIZLI ERİŞİM

İşbirliği Konuları

KARİYER PLANLAMA VE TAKİBİ OFİSİ (KPTO)

Öğrenmeyi öğrenen, kendine güvenen ve sanayi sektörünü tanıyan ve bu sektördeki insanlarla iletişim kurabilen bir öğrenci profiline ulaşmak amacıyla fakültemiz öğrencilerini iş hayatına henüz okurken hazırlamaya başlamak için öğrencilerin bir firmada belirli bir süre deneyim kazanması düşünülmüştür. Bu amaçla Konya Sanayi Odası ile de iş birliği sağlanarak fakültemiz bünyesinde bir Kariyer Planlama ve Takip Ofisi (KPTO) kurulmuştur. Bu ofis 1 fakülte temsilcisi ve 3 bölüm temsilcisinden oluşan 4 kişilik akademisyen grubu ile Konya Sanayi Odasının (KSO) görevlendirdiği 2 temsilciden oluşmaktadır. KSO, iş yerinde çalışan personel içinden öğrencilerle ilgilenebilecek eğitmenlerin yetkinliğini ve iş yeri ortamının mesleğin icra edilmesi açısından uygunluğunu çeşitli yeterlilik testleri ile değerlendirdikten ve uygunluğuna karar verdikten sonra,  uygun firma listesini KPTO’ ya iletmektedir. Ayni zamanda fakültemiz öğrencilerinin mesleki ilgi alanları ile ilgili bir veri tabanı da fakültemiz tarafından hazırlanmış ve KPTO birimine verilmiştir. Fakültemizde 2. sınıfa gelen öğrenciler, KPTO’ un koordinatörlüğünde bu firmalarla görüştürülmekte ve öğrenci ile firma arasında karşılıklı anlaşma durumlarda üçlü bir sözleşme (öğrenci, fakülte ve iş yeri arasında) imzalanmaktadır. Sözleşmenin düzenlenmesi için yapılan görüşmede ücret, sigorta, çalışma takvimi gibi konular görüşülmekte ve metne dökülmektedir. Bu faaliyet çerçevesinde; öğrenci fakültedeki eğitim-öğretimi (2, 3 ve 4. sınıfta olmak üzere 3 yıl) boyunca okuldaki derslerinin haricindeki tüm zamanlarını o iş yerinde geçirmektedir. Öğrenciler seçimlik derslerini ve proje çalışmalarını bu işyerine göre belirlemek, stajlarını bu firmada yapmak ve son sınıfta 7. yarıyılda bu işyerinde 1 tam yarıyıl intern mühendis olarak çalışmakla yükümlüdürler. Sözleşme süresince, eğitimin her bir bölümünün bitiminde veya en geç yarıyıl sonunda işletme ve öğrenci arasında değerlendirme görüşmesi gerçekleştirilir. KPTO yetkilisinin de katıldığı bu görüşmede öğrenci neyi iyi yapabildiği ve daha neleri öğrenmesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olur. Bu görüşme, bir sınavdan çok, sohbet havasında ve öğrenciyi değerlendirmenin yanında onu motive etme amacıyla yapılır. Ayrıca her bölümün KPTO sorumlusu öğrencilerle ilgilenmek, öğrencilerin bu projeyle ilgili sorunları olduğunda gruplar halinde veya bireysel olarak öğrencilerle ilgilenmek, onların sorunlarını çözmeye çalışmak, gerektiğinde uzman desteği almak ve çalışmaları ile ilgili rapor hazırlama konusunda destek vermekle yükümlüdür. Öğrenciye ödenecek ücretin miktarı mesleğe göre ve bölgede geçerli emsal çerçevesinde belirlenmekle birlikte, genel itibariyle devletin öğrencilere verdiği öğrenci kredi ve bursları miktarında olabilir. Esasen başlangıçta ücret bir iş karşılığı değil öğrenciye burs niteliğinde öngörülmekte olup, işyerinin memnuniyeti ve öğrencinin performansı göz önüne alınarak zamanla artırılabilmektedir.

Fakülte öğrenim hayatının sonunda öğrenci, Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen bir bitirme sınavına girer. Sınav; KSO temsilcisi, işyeri temsilcisi ve KPTO temsilcisi öğretim elemanından oluşan bir sınav komisyonu tarafından yapılır. Bitirme sınavına eğitim süresini tamamlayan, ara değerlendirmelere katılmış olan ve raporlarını düzenli bir şekilde tutmuş olan öğrenciler katılabilir. Genel olarak yazılı, uygulamalı ve/veya sözlü bölümlerden oluşan sınavlarda, öğrencinin mesleği gereklerine uygun bir şekilde yapabilmesi için gerekli bilgi ve becerilere sahip olup olmadığının tespit edilmesi amaçlanır. Öğrenci sınavlarda başarılı olursa Konya Sanayi Odası tarafından kendisine bir sertifika verilir. Bu sertifikanın Sanayi Odası ve sanayideki isletmeler nezdinde zamanla çok itibarlı bir konuma geleceği beklenmektedir. Ayrıca öğrenciye işyerinden de referans mektubu niteliğinde eğitim karnesi verilir. Başarılı olamayan öğrencilere iki kere daha sınav hakkı verilir.

Henüz mezun vermemekle beraber öğrencilerin mezuniyetleri sonrasında da, kurulan ofisin kariyer takibine devam etmesi planlanmaktadır. Böylece hem öğretim modelinin etkileri takip edilebilecek, hem de sanayi ile devam eden ilişkiler sayesinde ihtiyaç halinde işveren ve çalışan esleştirmeleri başarılı bir üniversite sanayi işbirliği uygulaması olarak ortaya çıkacaktır. 

Bu kapsamda aşağıda linki bulunan web sitesi açılmıştır.

kpto.selcuk.edu.tr

GİRİŞİMCİLİK SAATİ

Fakültemiz öğrencilerinin kariyer planlamalarına yardımcı olması ve onları hayata hazırlaması için sürekli olarak planladığımız “GİRİŞİMCİLİK SAATİ” adını verdiğimiz etkinlik ile sanayide temayüz etmiş sanayici, iş adamlarının her hafta düzenli olarak öğrencilerimizle buluşarak onlara tecrübelerini, iş hayatını gerçek yüzü ile aktarmasını sağlamayı hedeflemekteyiz.

KONYA TEKNOKENT

KONYA TEKNOKENT (SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ)

Konya Teknokent

Konya Teknokent-Teknoloji Geliştirme Hizmetleri A.Ş., 08.08.2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla ihdas edilmiş olan Selçuk Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinin işleticiliğini yapmak üzere 4691 sayılı yasa çerçevesinde 23.07.2004 tarihinde kurulmuş olan TTK’ne tabi bir tüzel kişiliktir.  Konya Teknokent’in asli görevi Ar-Ge faaliyeti yürüten, özellikle yeni ve yüksek teknolojilerle uğrasan teknoloji firmalarına uluslararası standartlarda teknopark hizmetleri sunmaktır. Selçuk. Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Konya Teknokent),  ülkemizdeki Teknoloji Geliştirme Bölgeleri arasında Teknoloji Transfer Ofisinin etkinliği, bünyesindeki firma sayısı, öğretim üyelerinin kurduğu şirket sayısı, öğrencilerin kurduğu şirket sayısı, Teknokent’te görev alan akademisyen sayısı, üretilen üniversite-sanayi işbirliği projelerinin sayısı, bünyesinde yürütülen faaliyetlerden çıkan patent sayısı gibi farklı kriterlere göre yapılan sıralamalarda en başarılı ilk beş Teknoloji Geliştirme Bölgesi arasında yer almaktadır.   

Konya Teknokent A.Ş.’nin Ortakları: Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü, Selçuk Üniversitesi Yaşatma ve Geliştirme Vakfı, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası, Konya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğüdür. Henüz beş yıl önce kurulmuş olan Konya Teknokent, bugün bünyesinde yer alan 107 firması ile ülkemizin en hızlı gelişen teknoparklarından birisi konumuna gelmiştir. Konya Teknokent, merkezi İspanya’da olan, ülkemizdeki 11 Teknoloji Geliştirme Bölgesinin de üyesi olduğu Uluslararası Bilim Barkları Birliği IASP’ YE tam üye olan ülkemizdeki 3.Teknoloji Geliştirme Bölgesidir.

Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü, Konya Teknokent’in kendi binalarının inşa edilmesini beklemeden hemen faaliyetine başlayabilmesi amacıyla Alâeddin Keykubat Kampusündeki 5000 m2 büyüklüğündeki Elmas Bloğu Selçuk Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesine tahsis etmiş olup Konya Teknokent faaliyetlerine bu  binada başlamıştır.

Konya Teknokent, kurulusundan itibaren Konya bölgedeki girişimciler tarafından yüksek düzeyde hüsnü kabul görmüş, kısa zamanda %100 doluluk oranına ulaşmıştır. Yoğun müracaatları karşılamak üzere kendi finansal kaynaklarımızla 1 Nolu Prefabrik bina yaptırılarak devreye alınmıştır. Teknokent’e girmek üzere Konya içinden ve dışından gelen yoğun müracaatları karşılamak amacıyla Selçuk Üniversitesi Alâeddin Keykubat Kampusünün güney tarafındaki TGB-1 alanındaki Konya Teknokent Yerleşkesinin 1. Etabına ait inşaatın temeli 29 Mart 2007 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanımız Ali Coşkun’un da katıldığı bir törenle atılmıştır. Toplam 14.398 m2 kapalı alana sahip 7 bloktan oluşacak Konya Teknokent Yerleşkesinin 1. Etabındaki 6700 m2 kapalı alana sahip A1, A2 ve F Bloklardan oluşan Safir Panorama Bloğun inşaatı Sanayi ve Ticaret Bakanlığımızın bütçesinden sağlanan finansal destekle 18 ay içinde tamamlanarak 15 Eylül 2008’de kullanıma alınmıştır. Safir Panorama Bloğun resmi açılısı Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 17 Aralık 2009 tarihindeki toplu açılış programı kapsamında Sanayi ve Ticaret Bakanımız Sayın Nihat Ergün’ün de katılımıyla yapılmıştır. Safir Panorama Blok’taki ofisler kısa zamanda kiraya verilmiştir.

Konya bölgesinin özellikleri ve geleceğe yönelik hedefleri göz önüne alınarak Selçuk Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde ağırlıklı olarak Bilişim Teknolojisi, Tarımsal teknolojiler, Biyoteknoloji, Tasarım Teknolojileri, Çevre ve Enerji Teknolojileri, Savunma Sanayi alanlarında ARGE faaliyeti yürütmek isteyen kuruluşların yer almasına öncelik verilmektedir.

Konya Teknokent’te halen 100'ün üzerinde firma AR-GE çalışması yapmaktadır.


68391
Öğrenci
390564
Mezun
3112
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu