HIZLI ERİŞİM

Raporlar

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

MANTARCILIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ

FAALİYET RAPORU

Merkezimiz, doğal ve kültür mantarları ile ilgili her türlü çalışma alanlarıyla ilgilenmektedir.

Merkezimiz kuruluşundan günümüze kadar sistematik ve mantar üretimi ile ilgili çalışmalarına devam etmiştir. Buna ilaveten mantarlarla ilgili kimyasal analiz çalışmaları da yapılmaya başlanmıştır. Bununla birlikte merkezimizin öncelikleri arasında yer alan Türkiye’nin mantarlarının listesini çıkarmak ve buna bağlı olarak KONYA FUNGARYUM’u oluşturulmasıyla biyolojik zenginliklerin korumaya alınması çalışmaları yer almaktadır.

Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu üyesi ve aynı zamanda Selçuk Üniversitesi Öğretim üyelerinin projeleri sayesinde KONYA FUNGARYUM’unun örnek sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu örneklerin gelecek nesillere korunaklı bir şekilde aktarılabilmesi için Fungaryum arşiv bölümünde dolaplar içerisine çekmeceli plastik kutular güncel sistematiğe göre yeniden isimlendirilmesi gereken mantar cins isimleri revize edilmiştir. Mantar örneklerinin cins seviyesinde ayrı ayrı konulduğu plastik çekmeceli kutular sayesinde her geçen gün artan örnek sayımızın saklanabilmesi için olanak sağlanmıştır.

760 türe ait 6000 mantar örneğinin kayıtlı olarak bulunduğu Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan Selçuk Üniversitesi Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Fungaryum laboratuvarı ile mantar araştırmacılarına bilimsel anlamda uygulama ve araştırma imkanı sağlamaktadır.

Merkezimizde mikoloji alanında çalışan lisansüstü öğrencilere araştırma imkanı sunulmaktadır.

Merkezimiz, "Fungaryum Laboratuvarı" yanı sıra "Misel Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı" ve "Mantar Üretim Odaları" hizmete açılmış olup, gün geçtikçe mantar üreticiliği sahasında öncü bir merkez olma yolunda ilerlemektedir. Misel araştırma ve geliştirme laboratuvarında doğadan toplanan taze mantarlardan doku kültürü yoluyla yenilebilir mantarlarla birlikte tıbbi öneme sahip mantarların da tohumluk miselleri elde edilmektedir.

Selçuk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ile birlikte merkezimizin alt yapısı sayesinde mantar yetiştiriciliği konusunda üretim yapmak isteyen vatandaşlara uygulamalı mantar yetiştiriciliği kursu verilerek başarılı kursiyerlere sertifika verilmiştir.

Merkezimiz tarafından çıkarılan bilimsel ve hakemli bir dergi olan “MANTAR DERGİSİ” 2010 yılından bu yana yayın hayatına devam etmektir. Yılda iki defa yayınlanan dergimizin ULAKBİM tarafından geliştirilen UDS sistemine geçiş sağlanmıştır. Bu sistemin kullanıcı eğitimin ile dergimizin farklı indekslerde taranması için çalışmalara başlanmıştır. Bu sayede ULAKBİM tarafından desteklenen TR dizin yaşam bilimleri veri tabanında dergimiz taranabilir hale gelmiştir. Ayrıca diğer indeksler ve veri tabanlarında dergimiz yer almaktadır.

Dünyada en pahalı mantarlar arasında yer alan ve Tuber cinsi içerisinde yer alan mantar türlerinin kültüre alınabilmesi için öncelikle birlikte mikorhiza kurdukları bitki türlerinin geliştirilebilmesi için bir sera ortamına ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla ilgili hazırlanan bir alt yapı projesi rektörlüğe sunulmuş ve kabul edilmiştir. Proje gerçekleştirilerek Trüf serası aktif olarak faaliyete geçmiş, çalışma ortamı sağlanmıştır.

Örnek Trüf bahçesinin üniversitemiz kampüsünde kurulmuş ve bakımları yapılmaktadır.

2019 yılında II. Uluslararası Avrasya Mikoloji Kongresinin üniversitemizde merkezimizce gerçekleştirilmiştir.

            Merkezimizde ayrıca mantarcılık ile ilgili her türlü danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra amaçlarımız doğrultusunda çalışmalar yapılmaya devam edilmekte, sektörel hizmetler açısından üniversitemize katkı sağlamaya devam edilmektedir.

 

Önümüzdeki beş yıl içinde merkez olarak;

*Merkezimizde misel üretim laboratuvarındaki misel kültür koleksiyonunun genişletilmesi,

*Merkezimizin yayımladığı ülkemizin tek mikoloji dergisi olan “Mantar Dergisi”nin önce ESCI başvurusu gerçekleştirilerek, daha sonra da SCI-Expanded kapsamında yayınlanır duruma getirmek için çalışmaların yapılması,

*Mantarcılık merkezinin kütüphanesinin zenginleştirilmesi,

*Merkezimizin kültür mantarcılığı konusunda Konya ve ülkemizde öncü kuruluş haline getirilmesi,

*Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezinin ülkemizin bu konuda tek ve ilk enstitüsü haline getirilmesinin elzem olduğunun gerekçeleri ile birlikte ve spesifiklikten öte sağlık, fen ve uygulamalı bilimler alanlarında hemen hemen her bilim dalını ilgilendiren çok geniş bir alana hitap eden bir enstitü olması gerektiğinin anlatılması ve kurulması için gerekli çalışmaların yapılması,

*Ülkemizin ciddi açığı olan tohumluk misel üretimi konusunda DPT, Bakanlıklar veya girişimci sanayiciler aracılığı ile üretim tesisi kurulmasına öncülük yapılması,

*Aynı zamanda kültürü yapılan tüm makrofungusların üretimlerinin yaygınlaştırılması için gerekli çalışmaların yapılması için örnek tesis kurulması,

*Türkiye de yetişen tüm makrofunguslara ait örnekleri içeren fungaryum oluşturulması,

*Ülkemizin yenen ve zehirli makrofunguslarına ait renkli, anlatımlı rehber kitaplar hazırlanması,

*Merkezimizin Trüf konusunda ülkemizde ve özellikle İç Anadolu’da hizmet edebilecek seviyeye getirilmesi, çalışmalarına ağırlık verilecektir.

Bilgilerinize arz ederim.


69642
Öğrenci
390251
Mezun
3160
Akademik Personel
4365
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu