HIZLI ERİŞİM

2c. Tanıma Belgesi& Denklik

 Tanıma Belgesi& Denklik

Tanıma Belgesi ve Denklik hakkında detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki web sitesine bakılabilir:

https://denklik.yok.gov.tr

Tanıma nedir?

Yurt dışı bir yükseköğretim kurumunun ve bu kurumun ilgili programının, akademik derece (ön lisans, lisans ve lisansüstü) vermeye yetkili olduğunun Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilmesidir.

Okul Tanıma Belgesi nedir?​

Yurt dışı bir yükseköğretim kurumunun ve bu kurumun ilgili programının akademik derece vermeye yetkili olduğunun Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edildiğini gösteren resmi yazıdır.

Okul Tanıma Belgesi nasıl alınır?

KKTC, ABD ve Hollanda dışındaki ülkelerde yer alan yükseköğretim kurumları için talep edilen Okul Tanıma Belgesi, e-Devlet kapısı üzerinden ve herhangi bir hizmet bedeli ödenmeksizin alınabilmektedir. KKTC, ABD ve Hollanda’daki yükseköğretim kurumlarının tanınıp tanınmadığına dair Okul Tanıma Belgesi almak için https://denklik.yok.gov.tr internet adresinde yer alan dilekçenin doldurularak hizmet bedelinin yatırılıp elden ya da posta yoluyla Yükseköğretim Kurulu Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığına başvuruda bulunulmalıdır.

 

Okul Tanıma Belgesi hangi durumlarda kullanılabilir?

  1. a) Yurt dışında öğrenim görmek isteyen öğrencilerin, öğrenim görmek istedikleri yükseköğretim kurumunun Yükseköğretim Kurulu tarafından akademik derece vermeye yetkili olarak kabul edilip edilmediğinin tespiti için,
  2. b) Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yaparken kullanmak için,
  3. c) Yurt dışından mezun olan ilgilinin talebine bağlı olarak başta sağlık ödemeleri olmak üzere Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, barolar, valilikler, üniversiteler gibi kurum ve kuruşlara bilgi vermek için,
  4. d) Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından alınan doktora eğitimine yönelik doktora denkliği almak üzere Üniversitelerarası Kurul Başkanlığına başvuru yapmak için,
  5. e) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki yükseköğretim kurumlarından mezun olan yabancı uyrukluların diplomasını Türkiye dışında da kullanabilmesi için kullanılabilir.

Denklik Nedir?

Yükseköğretim Kurulunca tanınan yurt dışı yükseköğretim kurumlarından ve programlarından alınan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının, ilgili eğitim düzeyindeki kazanımlar bakımından Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarınca verilen ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomaları ile eşdeğerliğinin tespit edilmesidir.

Denkliği kim verir?

Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu adına Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından verilir.

Diploma Denklik Belgesi nedir?

Denkliği talep edilen diplomanın Türk yükseköğretim sisteminde hangi akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren belgedir.

Mezuniyet Denklik Belgesi nedir?

Denkliği talep edilen mezuniyet belgesinin Türk yükseköğretim sisteminde hangi akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren belgedir.

 

Diploma Denklik Belgesi ile Mezuniyet Denklik Belgesi arasında fark var mıdır?

Her iki belge aynı işlevi görmektedir ve geçerlilik durumlarında herhangi bir fark yoktur.

Diploma Denklik Belgesi veya Mezuniyet Denklik Belgesi başvurusu için ilk olarak ne yapılması gerekir?

https://denklik.yok.gov.tr/ adresinden Tanıma ve Denklik başvurusunda gerekli olduğu belirtilen belgeler temin edildikten sonra https://denklik.yok.gov.tr/online-basvuru  Online Tanıma ve Denklik Ön Başvurusu yapılması gerekmektedir.


68114
Öğrenci
380994
Mezun
3132
Akademik Personel
4320
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu