HIZLI ERİŞİM
4. YAŞAM

Türkiye'nin gelişmiş kentlerinden biri olan Konya, doğal ve tarihsel zenginlikleriyle de önem taşır. Türkiye'nin en önemli sanayi kentlerinden birisidir. Yöresel yemekleri Etli Ekmek, Bamya Çorbası, Mevlana Böreği, Yağ Somunu, Tirit, Konya Pilavı, Sac arası ve Fırın Kebab’ıdır. Konya; Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir ve Mersin gibi birden fazla üniversiteye sahip olan illerdendir. Konya'da 3 adet devlet üniversitesi ve 2 adet vakıf üniversitesi bulunur. Konya coğrafi konumundan dolayı çevre illere rahat bir ulaşım sağlamaktadır.  Polatlı – Konya yüksek hızlı demiryolu hattının tamamlanmasıyla Ankara ve İstanbul'a Yüksek Hızlı Tren ile ulaşım sağlanabilmektedir. Hızlı tren günümüzde Konya ile Ankara arasını 1 saat 45 dakikaya indirmiştir.

Şehirde çeşitli müzeler de bulunmaktadır.

  1. Mevlana Müzesi
  2. Konya Arkeoloji Müzesi
  3. Konya Atatürk Evi Müzesi
  4. Karatay Medresesi (Çini Eserler Müzesi)
  5. Sırçalı Medrese (Mezar Anıtları Müzesi)
  6. İnce Minare (Taş-Ahşap Eserleri Müzesi)
  7. Konya Etnografya Müzesi
  8. Konya İzzet Koyunoğlu Şehir Müzesi
  9. Konya Sahibiata Müzesi
  10. Konyanüma Panorama

Ayrıca geniş park ve mesire alanları, yürüyüş yolları, bisiklet yolları ile de Konya halkının keyifli vakit geçirebileceği alanlar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Kültür Park Alaaddin Tepesi, Ecdat Parkı, Türk Yıldızları Parkı, 80 Binde Devr-i Âlem Parkı, Japon Parkı, Kelebek Tropikal Bahçesi, Konya Bilim Merkezi, Evliya Çelebi Parkı ve Meram Bağlarıdır. Detaylı bilgiye https://www.konya.bel.tr/ linkinden ulaşılabilir. Aynı zamanda Konya Belediyesinin mobil uygulamasından da faydalanılabilir.

Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Kampüsü karsısında yer alan Bosna Hersek Mahallesi okula yakın olmasından dolayı üniversitemizde eğitim alan öğrenciler için çeşitli imkânlar sunmaktadır.  Özel yurtlar, kiralık daireler, sinema, eğlence merkezleri, restoranlar, alışveriş merkezleri, camii, park ve dahası Konya şehir merkezine gitmeden tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz veya bulabileceğiniz Türkiye’nin en büyük mahallesidir.

İkamet Başvurusu

Üniversiteye kayıt işlemlerini tamamlayan öğrencilerimizin ilk olarak ilgilenmeleri gereken işlemlerin başında resmi ikamet işlemleri gelmektedir. Alınması gereken belgeden ikamet izin belgesi ya da ikamet tezkeresi şeklinde bahsedilebilmektedir. İkamet izin belgesi, bir kimlik kartı şeklinde olup İçişleri Bakanlığı’na bağlı bir kurum olan İl Göç İdaresi tarafından verilmektedir. Üniversitemize kayıt olan öğrencilerin ivedilikle ikamet izni başvurusunda bulunup kayıt tarihlerinden itibaren maksimum bir ay içerisinde ikamet izin belgelerini bağlı bulundukları birimin öğrenci işleri bürosuna teslim etmeleri gerekmektedir.

İkamet izni başvuruları aşağıdaki adresten yapılmaktadır:

https://e-ikamet.goc.gov.tr/Ikamet/Basvuru/IlkBasvuru

İkamet izni başvuruları olumlu sonuçlanan öğrencilerin ikamet belgeleri Konya İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nden postayla öğrencilere ulaştırılmaktadır. Söz konusu müdürlüğün websitesi https://konya.goc.gov.tr/ şeklinde olup konumuna aşağıdaki kodu harita uygulamasında aratmak suretiyle ulaşılabilir:

VF7Q+5R Horozluhan Osb, Selçuklu/Konya

Diğer önemli rehberler:

https://turkiyeburslari.gov.tr/tr/sayfa/mevcut-ogrenciler/yeni-ogrenci-rehberi

https://arsivadmin.selcuk.edu.tr/BirimDosyalar/Dosyalar/tomer/Uluslararas%C4%B1%20%C3%96%C4%9Frenci%20Rehberi.pdf

Önemli iletişim bilgileri:

Birim

Telefon

E-mail

Web Sitesi

Selçuk Üniversitesi Öğrenci İşleri

+90 332 223 84 13

ogrisleri@selcuk.edu.tr

https://selcuk.edu.tr/Birim/daire-baskanliklari/ogrenci_isleri/1954

Selçuk Üniversitesi Dış İlişkiler Koordinatörlüğü

+90 332 223 44 66-68

iro@selcuk.edu.tr

https://www.selcuk.edu.tr/Birim/koordinatorlukler/dis_iliskiler_koordinatorlugu-koordinatorluk/2114 

Sağlık Sigortası

Uluslararası öğrenciler Türkiye'de ikamet ettikleri süre boyunca sigortalı olmak zorundadırlar. Öğrenim süreci boyunca herhangi bir soruna maruz kalmamak ve sağlık harcamalarından dolayı borca girmemek için sağlık sigortası süreçleri dikkatli takip edilmelidir. Uluslararası öğrenciler Sağlık Sigortasının geçerlilik süresi dolduğunda, en kısa sürede, sağlık sigortasını yenilemeleri ve bunu Göç İdaresi'ne bildirmeleri gerekmektedir.

Üniversitemiz Sosyal Güvenlik Kurumunca sağlanan Genel Sağlık Sigortasını (GSS) önermekte, fakat dileyen öğrenciler özel sağlık sigortası da yaptırabilirler. Özel sağlık sigortasına sahip olmak isteyenler düzenli olarak sigorta poliçesini uzatması gerekmektedir.

GSS'ye sahip olmak için kayıt tarihinden (ilk üniversitesi kaydından) sonra 3 ay içinde yabancı kimlik numaralarını aldıktan sonra Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya ikamet edilen ilçenin Sosyal Güvenlik Merkezi'ne (SGM) müracaat etmesi gerekmektedir.

Kanun gereği, kayıt olduktan itibaren 3 ay içinde GSS'ye sahip olmak için başvurmamış öğrenciler, daha sonra bu haktan yararlanamaz. Bu sebeple öğrencilerin bu işlemi ihmal etmemeleri önemle rica olunur. Bölüm/program ve öğrenim aşaması (örneğin lisans programından yüksek lisansa geçiş) değişikliği durumunda GSS’ye başvurma hakkına yeniden sahip olunur.

Anne-babası aracılığıyla veya ikili anlaşmalar çerçevesinde Türkiye'de geçerli bir sağlık sigortasına sahip olanlar Sosyal Güvenlik Merkezi'nden bu durumu gösteren belgeyi Göç İdaresi'ne sunmak zorundadır. Bu durumdaki öğrenciler aşağıdaki adreste yer alan Sosyal Güvenlik Merkezine gitmelidirler.

http://www.konya.gov.tr/iletisim

Gerekli Belgeler:

Öğrenci Belgesi

Oturma izni kartı

Başvuru formu (bu form size ilgili merkezde verilecektir)

Başvurudan sonra ödemeyi PTT’ye yapmanız gerekmektedir (yıllık ödeme)

 Yararlı Linkler

Kültürel Varlıklarımız ve Müzeler İçin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı

Yükseköğretim Sistemi Hakkında Bilgi İçin Yükseköğretim Kurulu

Türkiye’de Eğitim Hakkında Bilgi İçin Study in Türkiye

Vize ve İkamet İşlemleri İçin Göç İdaresi Genel Müdürlüğü

Uçak Bileti İçin Türk Hava Yolları

Tren Bileti İçin TCDD TAŞIMACILIK

Seyahat Planlarınız İçin Go Türkiye

Türkiye’de Burslu Okuma Hakkında Bilgi için Türkiye Bursları (Türkiye Scholarships)

Şehirlerarası Ulaşım

Konya şehri ulaşım bakımından önemli bir konuma sahiptir. Konya’da Şehirlerarası ulaşımda ise havaalanı, tren istasyonları, otogar ve otoyollardan yararlanılmaktadır. Konya’daki Hızlı Tren ile Ankara, İstanbul gibi büyük şehirler dışında Eskişehir, Bilecik, Gebze gibi önemli şehirlere seyahat edilebilir. Karayolu ulaşımı ile Türkiye’nin her yerine gidilmektedir. Havayolu ulaşımı ile hem şehirlerarası hem uluslararası yolculuk yapma imkânı vardır.

Şehir İçi Ulaşım

Tramvay

Toplam 44 istasyona sahip olan Konya tramvay hattı tramvay hattı Alâeddin-Selçuklu Üniversitesi ile Alâeddin-Adliye arası hizmet vermektedir.

Sabah 06.00’dan gece 24.00’a kadar çalışmakta olan tramvay hizmetlerinden hafta içi ve hafta sonu da yararlanabilmek mümkündür. Ek olarak gece seferleri de bulunmaktadır. Kampüs-Otogar arası gece seferleri 00.40 ile 05.30 saatleri arası hizmet vermektedir. Tramvay hizmetlerinden yararlanabilmek için İndirimli Elkart kullanmanız özellikle tavsiye edilir.

Belediye Otobüsleri

Konya’da belediye otobüsleri ile hem şehir içi hem de ilçelere ulaşmak mümkündür. Konya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı toplu taşıma araçlarını kullanabilmek için Elkart’a sahip olmak gerekmektedir.

Özel Araç, Scooter,  Bisiklet veya Motosiklet

Konya şehir içi ulaşımda özel araç, Scooter, bisiklet veya motosiklet geçici bir süreliğine kiralanabilir. Şehrin genelinde, Scooter, özel araç, motosiklet ve bisiklet kiralama noktası bulunmaktadır. Bu noktalardan kredi kartı veya Elkart ile bisiklet kiralanabilir.

Dolmuş

Dolmuş Konya’da şehir içi ulaşımda sıklıkla tercih edilen ulaşım aracı olup, sabahın erken saatlerinde başlayıp, akşam geç saatlere kadar hizmet vermektedir.


69642
Öğrenci
390251
Mezun
3160
Akademik Personel
4365
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu