HIZLI ERİŞİM

3a. Türk Yükseköğretim Sistemi

Türk Yükseköğretim Sistemi

Türk yükseköğretim sisteminde üniversiteler bünyesinde öğretim üç farklı birimde yapılır. Bunlar meslek yüksekokulları, fakülteler ve enstitülerdir. Aralarındaki farklar şunlardır:

Meslek Yüksekokulları

Bu birimlerde ön lisans düzeyinde öğretim yapılır ve öğrenim süresi iki yıldır. Buralardan mezun olanlar ön lisans diploması sahibi olurlar.

Fakülteler

Fakülteler ve fakültelere denk seviyede olan yüksekokullarda ise 4 ila 6 yıl arasında değişen öğrenim süreleri olan lisans bölümlerinde öğretim faaliyeti yapılır. Buralardan mezun olanlar lisans diploması sahibi olurlar.

Enstitüler

Lisansüstü öğretimin yapıldığı birimlerdir. İki yıllık yüksek lisans bölümleri ve dört yıllık doktora bölümleri enstitüler kapsamında yer alır.

Bazı bölümlerin ikinci öğretim adında, derslerin genellikle öğleden sonra işlendiği ve bir harç ücretine tabi olan bölümleri de bulunmaktadır.

Selçuk Üniversitesi’nde dersler haftalık olarak işlenir. Her ders için bir vize (ara sınav)  bir final sınavı olmak üzere iki adet sınav yapılır. Bazı bölüm ve derslerde sınav sayısı daha fazla ya da az olabilir. Sınavlarda verilen sayı notlarının belirlenen yüzdeler doğrultusunda (Vize %40, Final %60 gibi) hesaplamaları yapılır harf olarak not karşılığı da bulunur ve not ortalaması hesaplanırken de bu harfli notun sayısal karşılığı dikkate alınır. Genel not ortalamaları 4’lük sistem üzerinden hesaplanmaktadır.


68114
Öğrenci
380994
Mezun
3132
Akademik Personel
4320
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu