HIZLI ERİŞİM
1. BAŞVURU

Bu kitapçık Selçuk Üniversitesi’nde öğrenim görmek isteyen ancak Türkiye, Türk yükseköğretim sistemi ve Selçuk Üniversitesi hakkındaki bilgisi sınırlı olan uluslararası aday öğrencilere rehberlik etmesi amacıyla hazırlanmıştır. Rehberde, Selçuk Üniversitesi programlarına başvurudan Konya’da konaklamaya kadar uluslararası öğrencilerin ihtiyaç duyabileceği pek çok konuya değinilmiştir.

Üniversitemiz ön lisans / lisans programlarına başvurular ile lisansüstü programlarına başvurular arasında farklar bulunmaktadır.

Nasıl Başvurulur?

Ön lisans / Lisans Programlarına Başvuru

Selçuk Üniversitesi Yurt Dışından Öğrenci Seçme Sınavı (SÜYOS)

SÜYÖS, Selçuk Üniversitesi Yurt Dışından Öğrenci Seçme Sınavı’nın kısaltması olup Selçuk Üniversitesi’nde önlisans ve lisans programlarında öğrenim görmek isteyen adayların girebilecekleri bir sınavdır. 80 sorudan oluşan sınavda Genel Yetenek, Matematik ve Geometri soruları bulunmaktadır. İngilizce ve Türkçe dillerinde yapılan sınavın süresi 120 dakikadır. SÜYÖS Türkiye’de Konya, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Van şehirlerinin dışında yurtdışında da birtakım merkezlerde yapılmaktadır. Bu merkezler; Almanya (Köln), Azerbaycan (Bakü), Belçika (Hensies), Gürcistan (Batum), Kırgızistan (Bişkek), Suudi Arabistan (Cidde, Tebük, Abha, Riyad, Dammam), Özbekistan (Taşkent), Moldova (Gagavuzya), Gine (Konakri), Tunus (Tunus), Cibuti (Cibuti), Etiyopya (Harar), Sierra Leone (Freetown), Gabon (Libreville) şeklindedir. Başvuru sayısına göre bu merkezlerden bir ya da birkaçında sınav yapılmaması kararı alınabilir.

Önlisans ve Lisans programlarına başvurmak isteyen adayların SÜYÖS’e girmeleri tavsiye edilmektedir. Zira üniversite programlarına birden fazla yerleştirme yapılmakta ve ilk yerleştirmeler SÜYÖS puanı olan adaylar arasından yapılmaktadır. SAT, Abitur gibi başka sınavlardan puanları olan adayların yerleştirmeleri ise SÜYÖS puanına sahip adayların yerleştirmeleri tamamlandıktan sonra gerçekleştirilmektedir.

Ayrıca SÜYOS başvurularında ve sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Herhangi bir dijital sınav sonucu, başvurularda kabul edilmez. Özel üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin başvurusu kabul edilmez. Sunulan sınav sonuç belgelerinde doğrulama kodu olması gerekmektedir. Bir kişinin, uluslararası öğrenci olarak sayılması ve başvuru yapabilmesi için lise eğitiminin tamamını yurt dışında tamamlaması gerekmektedir. SÜYOS aracılığıyla yapılan alımlarda, diploma notu ile kabul yapılmamaktadır. Öğrencilerin kabulünden sonraki kayıtları, ilgili fakültelerin öğrenci işleri tarafından yürütülmektedir.

SÜYÖS başvuruları https://suyosbasvuru.selcuk.edu.tr/ adresi üzerinden, SÜYÖS Başvuru Formu’nu doldurmak suretiyle online olarak yapılmaktadır. Sınav ücreti sınavın yapıldığı yere göre değişiklik göstermektedir. Ücretin ödenmesi online başvuru sırasında kredi kartı ile yapılmaktadır. SÜYÖS sınavının nerede ve ne zaman yapılacağı yukarıdaki linkten ilan edilecektir.

Sınava kayıt olunduktan sonra adayların SÜYÖS Başvuru Formu’nda belirttikleri e-postalarına bir SÜYÖS Giriş Belgesi gönderilmektedir. Bu belgedeki bilgilerin adayın pasaportundaki bilgilerle uyuşması son derece önemlidir. SÜYÖS’e girerken adayın SÜYÖS Giriş Belgesi’ni yanında bulundurması zorunludur.

Sınav sonuçları SÜYÖS Koordinatörlüğü’nün sitesinden ilan edilmekte ve adaylar sınav sonuçlarına SÜYÖS Giriş Belgesi’ndeki aday numaralarını kullanarak ulaşabilmektedirler. Sınav sonuçlarına ulaşmak için aşağıdaki linkleri kullanınız:

https://www.selcuk.edu.tr/Birim/koordinatorlukler/suyos/2128

https://suyosbasvuru.selcuk.edu.tr/tr

 Lisansüstü Programlarına Başvuru

Eğitim ve Öğretim dönemlerinde uluslararası öğrenciler Tezli Yüksek Lisans / Tezli Yüksek Lisans II. Öğretim /Doktora programlarına Selçuk Üniversitesine bağlı Enstitüler tarafından belirtilen kontenjan dâhilinde başvurabilir. Başvurular için ilgili enstitülerin web sayfası takip edilmelidir.

  1. Türkiye Bursları

Türkiye Bursları, Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası öğrencilere yönelik yürütmekte olduğu, kamu kaynaklı yükseköğrenim burs programıdır. Türkiye Burslarının öncelikli amacı, dünya genelindeki başarılı öğrencilere fırsat eşitliği sağlayarak uluslararası standartlarda burslu eğitim almalarını sağlamaktır. Bununla birlikte, Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki karşılıklı iş birliğinin geliştirmesi ve akademiden sanata, ekonomiden edebiyata, teknolojiden mimariye kadar pek çok alanda bölgesel ve küresel kalkınmaya katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

Türkiye Bursları, üniversite ve bölüm yerleştirme, aylık burs, üniversite harcı, sağlık sigortası, barınma, Türkçe dil kursu, uçak bileti ile ücretsiz akademik ve kültürel program imkânlarıyla dünyanın en kapsamlı burs programı olarak kabul görmektedir. Türkiye Bursları, uluslararası öğrencilere Türkiye'nin en prestijli üniversitelerinde eğitim ve burs imkânı sağlamaktadır. Detaylı bilgiler için aşağıdaki linkten Türkiye Bursları öğrenci rehberine ulaşabilir.

https://turkiyeburslari.gov.tr/tr/sayfa/mevcut-ogrenciler/yeni-ogrenci-rehberi


69642
Öğrenci
390251
Mezun
3160
Akademik Personel
4365
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu