HIZLI ERİŞİM
Eğitim ve Öğretim

Selçuk Üniversitesinin alanlarında yetkin ve deneyimli akademik kadrosu, kurumsal yapısı ve ölçme/değerlendirme odaklı kalite sistemi sayesinde sürekli devinim halinde Ülkemizde ve dünyada saygın konumunu sürdürmeye ve geliştirmeye odaklı vizyonu sayesinde dünyanın her yerinden çok sayıda uluslararası lisans ve lisansüstü öğrencisine sahip olması dikkat çekicidir.

Üniversitemiz bünyesinde bulunan her program ve ders için (örgün, uzaktan, karma, açıktan) program amaçlarının ve öğrenme çıktılarının izlenmesi planlandığı şekilde gerçekleşmektedir. Bu sürecin isleyişi ve sonuçları paydaşlarla birlikte değerlendirilmekte ve ihtiyaç halinde ders müfredatları güncellenmektedir. Eğitim ve öğretim ile ilgili istatistiki göstergeler (her yarıyıl açılan dersler, öğrenci sayıları, başarı durumları, geri besleme sonuçları, ders çeşitliliği, lab uygulama, lisans/lisansüstü dengeleri, ilişki kesme sayıları/nedenleri, vb) periyodik ve sistematik şekilde izlenmekte, tartışılmakta, değerlendirilmekte, karşılaştırılmakta ve kaliteli eğitim yönündeki gelişim sürdürülmektedir. Program akreditasyonu planlaması, teşviki ve uygulaması ile birlikte; kurumun akreditasyon stratejisi belirtilmiştir. Akreditasyonun getirileri, iç kalite güvence sistemine katkısı değerlendirilmektedir. Kurumda eğitim programlarının izlenmesi ve güncellenmesi ile ilgili olarak paydaş katılımına dayalı uygulamalar gerçekleştirilmektedir.

Üniversitemiz, eğitim ve öğretim süreçlerini yönetmek üzere, organizasyonel yapılanmaya, bilgi yönetim sistemine ve uzman insan kaynağına sahiptir. Eğitim ve öğretim süreçleri üst yönetimin koordinasyonunda yürütülmektedir. Eğitim ve öğretim programlarının tasarlanması, yürütülmesi, değerlendirilmesi ve güncellenmesi kurum genelinde ilke, esaslar ile belirlenmiştir. Selçuk Üniversitesi eğitim örgütlenmesi; üniversite senatosu, fakültelerde dekan, dekan yardımcıları, yüksekokul ve meslek yüksek okullarında müdür, müdür yardımcıları, akademik kurulları, bölüm başkanlıkları, bölüm yönetim kurullarından oluşmaktadır. Bu akademik yönetim yapısının yanı sıra öğrenci işleri daire başkanlığı, fakülte ve yüksekokul sekreterlikleri, öğrenci işleri gibi idari birimler eğitim öğretim süreçlerinin işleyişinde aktif rol almakta ve akademik yönetim ile birlikte koordinasyonu sağlamaktadır. 

Selçuk Üniversitesi, tüm programlarında ölçme ve değerlendirme sistemleri öğrenci merkezli, yetkinliği öncüleyen ve nitelikli mezun yetiştirmeyi temel alan şekilde belirlenmektedir. Öğrenci kabulleri, diploma, derece ve diğer yeterliliklerin tanınması ve sertifikalandırılmasında açık kriterler belirlenmektedir. Bu kriterler önceden tanımlanmakta, ilan edilmekte ve tutarlı şekilde uygulanmaktadır. Tüm programlarda öğrencinin mezuniyetine esas teşkil edecek bütün kazanımlar dikkate alınmakta ve öğrenim kazanımlarıyla açıkça belirlenmiş ders saatleri ile öğrencilere yönelik öngörülen diğer faaliyetler için gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Programlar öğrencilerin mesleki yeterlik kazanması için gerekli zorunlu derslere ek olarak, öğrencinin mesleki ve sosyal kazanımlarını destekleyecek seçmeli dersleri içerecek şekilde planlanmaktadır.

Selçuk Üniversitesi Yerleşkesinde yer alan 8000 m2’lik alanı ile uluslararası kütüphane standartlarına uygun bir şekilde kurulan Erol Güngör Kütüphanesi eğitim-öğretim döneminde kullanıcılarına 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. Sunduğu kullanım kolaylığı ve rahat çalışma ortamının yanı sıra, giderek artan basılı ve elektronik kaynak sayısı ile de kullanım oranı her geçen gün artan Merkez Kütüphaneyi, günlük ortalama 3000-3500, yıllık ise 915.560 kişi kullanmakta ve hizmetlerinden yararlanmaktadır. 6 adet çalışma salonu, 2 adet grup çalışma salonu, 12 adet tarama kiosku, 25 bilgisayar, 279.211 basılı kitap, 57 ( 41 tam metin-16 özet) elektronik bilgi kaynağı, 54.762 adet elektronik dergi (tam metin), 46.946 adet elektronik dergi (özet), 4.9 milyon (2.6 milyon tam metin) adet elektronik tez, 59.542 elektronik kitap, 3.369 adet görsel-işitsel materyal (CD, DVD, ses kaseti, disket vb.), 3.709 (1.845 satın alma ve 1.864 bağış) adet süreli yayın, 4.734 cilt gazete arşivi (1920-1990 yıllarını kapsayan), 13.363 adet yüksek lisans ve doktora tezi, 12.274 adet yazma ve eski harfli basma eser11.787 adet yazma ve eski harfli basma eser CD bulunmaktadır.

Üniversitemizde yaygın eğitim birimi olarak SELÇUKSEM, üniversitemiz öğrencileri, mezunları ve çalışanlarının yanı sıra toplumdaki herkesin ilgi ve ihtiyaçlarına hitap edecek geniş kapsamlı kurslar düzenleyerek yaşam boyu öğrenmeye katkı sağlamaktadır. Selçuk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (SELÇUKSEM), katılımcılarına nitelikli eğitim imkânları sağlayarak onlara, meslek kazandırmayı, gelişen bilim ve teknolojiye paralel eğitim programları düzenleyerek üst düzeyde bilgi ve becerilere sahip elemanlar yetiştirmeyi, üniversitenin kamu ve özel sektörle iş birliğini geliştirilmesine katkıda bulunmayı yaşam boyu öğrenme prensibiyle kamu kurumlarında ve özel sektörde çalışmakta olan bireylerin, üniversite öğrencilerinin ve mezunlarının, kariyer gelişimine katkı sağlayarak toplam kalite ve verimliliği artırmayı, Selçuk Üniversitesini ulusal ve uluslararası platformda tanıtmayı hedeflemektedir.

Uzaktan eğitimle ilgili tüm süreçlerin performansını ölçen ve iyileştiren Selçuk Üniversitesi 2012 yılından beri faaliyetlerini sürdüren Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinin kurumsal yapısı sayesinde pandemi sonrasında da eğitim ve sertifika programlarını sürdürmeye devam etmektedir. 2021/2022 eğitim öğretim yılında pandeminin ektisinin azalması ile birlikte ülkemizde yüz yüze eğitime geçilmiş ve üniversitemizde hem fiziki şartlar kullanılarak hem de uzaktan eğitim sistemi kullanılarak eğitim öğretim gerçekleştirilmektedir.

Selçuk Üniversitesi engelli öğrencilere her konuda destek vererek, akademik ve sosyal yaşamlarını kolaylaştırmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda gerek web sayfası gerekse diğer iletişim yöntemlerini kullanarak gerek mekân, gerekse eğitim olanaklarına erişimi eşitlik, hakkaniyet, çeşitlilik ve kapsayıcılık gözetilerek sağlanmaktadır. Uzaktan eğitim alt yapısı ve web sayfası bu grupların ihtiyacı dikkate alınarak oluşturulmuştur. Üniversite yerleşkelerinde ihtiyaçlar doğrultusunda engelsiz üniversite uygulamaları bulunmaktadır. Bu grupların eğitim olanaklarına erişimi çeşitli yollarla izlenmekte ve geribildirimleri doğrultusunda iyileştirilmektedir.

Özetle;

“Girişimci ve yenilikçi yaklaşımla geleceğin yetkin ve erdemli bireylerini yetiştirmek" misyonuna sahip olan Selçuk Üniversitesi ülkenin ve bölgenin güncel ihtiyaçları doğrultusunda nitelikli insan kaynağı sağlamak amacıyla sayısal, sözel farklı bilim ve sanat dallarında faaliyet gösteren bir çok programın olduğu, bölgenin en çok öğrencisine sahip en büyük üniversitesidir. 2022 yılında da ihtiyaçlar doğrultusunda üniversitede lisans ve lisansüstü düzeyde yeni programlar açılmış, mevcut programların müfredatlarında ise güncellemeler yapılarak program çeşitliliği ve müfredat içeriği zenginleştirilmiştir. Üniversite bünyesinde ön lisans, lisans, lisansüstü olarak farklı düzeylerde eğitim öğretim faaliyetleri yürütülmektedir. Üniversitemiz Dünya'da ve ülkede ortaya çıkan olağanüstü koşullar karşısında eğitim süreçlerini sıkıntısız sürdürebilmek için örgün, uzaktan ve hibrit uygulamalara büyük bir esneklikle uyum sağlamış ve gerekli durumlarda iyileştirmeler yaparak süreci başarı ile tamamlamıştır.

Selçuk Üniversitesi’nde, tüm programlarda ölçme ve değerlendirme sistemleri, öğrenci merkezli, yetkinliği öncüleyen ve nitelikli mezun yetiştirmeyi temel alacak şekilde belirlenmektedir. Öğrenci kabulleri, diploma, derece ve diğer yeterliliklerin tanınması ve sertifikalandırılmasında önceden tanımlanan ve ilan edilen kriterler uygulanmaktadır. Selçuk Üniversitesi’nin bünyesinde yer alan mevcut program tasarımı ve onayı için gerekli süreçler tanımlanmış, program tasarımı ve onayı süreçlerinin yönetsel ve organizasyonel yapısı oluşturulmuş ve program amaç ve çıktılarının TYYÇ ile uyumu sağlanmıştır. Selçuk Üniversitesi’nin tüm birimlerinde objektif değerlendirmeyi güvence altına almak için; programlara kayıtlı öğrencilerin öğrencilik ve mezun olmaya yönelik olarak yürütülen tüm süreçler yönetmelikler, yönergeler ve Senato Kararları ile güvence altına alınmıştır.


68184
Öğrenci
390480
Mezun
3098
Akademik Personel
4335
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu