HIZLI ERİŞİM
Programa Özgü Ölçütler

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı için Gerekli Çıktılar

P.Ç. 1 Temel matematik ve fen bilimleri konularında asgari teknik alt yapıya sahip olma
P.Ç. 2 Ulusal ve uluslararası değerlere saygılı, bireysel sosyal sorumluluk sahibi olarak bakış açısı ve ufku geniş, yaratıcılığı ortaya çıkmış, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, araştırma yöntem ve tekniklerine hâkim, bilişim teknolojilerini kullanabilen, teknolojik yenilikleri takip edebilen ve organizasyon yeteneklerine sahip olabilme
P.Ç. 3 Gıda bileşenlerinin karakteristikleri, gıda işleme, üretim ve muhafaza yöntemleri ile ilgili konularda yeterli düzeyde bilgi sahibi olma
P.Ç. 4 Etkin bir şekilde numune alma, deney ve analiz aracığıyla veri toplama, elde ettiği verileri yorumlama ve değerlendirme becerisine sahip olma
P.Ç. 5 Kalite güvencesi ve kalite yönetim sistemleriyle ilgili temel kavramları bilir ve kalite kontrol sürecinin toplam kalite yönetimi içerisindeki önemine uygun şekilde çalışmalar yürütme
P.Ç. 6 Çalışma sahasındaki süreçlerde ortaya çıkan sorunlar için somut verilere dayalı çözüm önerileri geliştirme
P.Ç. 7 Gıda endüstrisine ilişkin güncel konuları ve eğilimleri, ulusal ve uluslararası standart ve yönetmelikleri takip ederek kendini sürekli yenileme becerisi kazanma
P.Ç. 8 Yaşam boyu öğrenme sürecinde ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde olabilecek düzeyde iletişim gücü ve yabancı dil bilgisine sahip olma
P.Ç. 9 Kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik analizleri yapabilme
P.Ç. 10 Gıda maddelerine ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelere ilişkin öngörülen kontrol ve analizleri yürüterek ilgili mevzuata uygunluğunun tespitini gerçekleştirebilme
P.Ç. 11 Gıda kalitesi, gıda güvenliği, ürün tasarım ve yeni ürün geliştirme alanlarında bireysel çalışma gerçekleştirme ve ekip çalışması içerisinde etkin bir şekilde yer alma
P.Ç. 12 Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda Atatürk milliyetçiliğine bağlı Türk Milletinin milli, ahlaki, manevi ve kültürel değerlerini benimsemiş, evrensel ve çağdaş gelişmelere açık, Türk dilinin zengin, köklü ve üretken bir dil olduğunu benimsemiş dil sevgisi ve bilincine sahip okuma zevki ve alışkanlığı olan ve mesleki anlamda ihtiyaç duyacağı yabancı dili yeteri kadar kullanabilme becerisine sahip olabilme
P.Ç. 13

Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretebilme ve AR-GE yapabilecek yetenek ve gayrete sahip olma

 

Süt ve Ürünleri Programı için Gerekli Çıktılar

P.Ç. 1 1- Süt işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olabilme
P.Ç. 2 2- Süt ve ürünleri üretim teknikleri hakkında bilgi sahibi olabilme ve bu teknikleri uygulama becerisine sahip olma
P.Ç. 3 3- Süt ürünleri üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olabilme
P.Ç. 4 4- Verileri çözümleme, deney yapma ve tasarlama becerisi
P.Ç. 5 5- Süt ve ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlayabilme
P.Ç. 6 6- Süt endüstrisinde kullanılan kalite yönetim sistemlerini uygulayabilme
P.Ç. 7 7- Laboratuvarda gıda güvenliği analizleri ve kalite-kontrol için gerekli cihazları kullanabilme ve süt ve ürünlerine özgü analiz yöntemlerini uygulayabilecek duruma gelebilme
P.Ç. 8 8- Sütten herhangi bir ürünün üretiminde sahip olduğu teknik resim bilgileri eşliğinde kullanılacak alet, ekipman ve üretim hattını tanıyabilme, alet-ekipmanda meydana gelebilecek sorunlara çözüm getirebilme
P.Ç. 9 9- Süt ve süt ürünlerinin üretimle ile ilgili yeni bilgiler edinme, verimlilik ve kalitenin yükseltilmesine yönelik yöntem ve teknolojileri uygulayabilme becerisi
P.Ç. 10 10- Bakış açısı ve ufku geniş, yaratıcılığı ortaya çıkmış, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, araştırma yöntem ve tekniklerine hakim, bilişim teknolojilerini kullanabilen, teknolojik yenilikleri takip edebilen ve organizasyon yeteneklerine sahip olabilme
P.Ç. 11 11- Süt sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretebilme ve AR-GE yapabilecek yetenek ve gayrete sahip olmak
P.Ç. 12 12- Ekonomik, fonksiyonel ve piyasada rekabet edebilir ürün üretme konusunda bilgi ve beceri kazanmak
P.Ç. 13 13- Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda Atatürk milliyetçiliğine bağlı Türk Milletinin milli, ahlaki, manevi ve kültürel değerlerini benimsemiş, evrensel ve çağdaş gelişmelere açık, Türk dilinin zengin, köklü ve üretken bir dil olduğunu benimsemiş dil sevgisi ve bilincine sahip okuma zevki ve alışkanlığı olan ve mesleki anlamda ihtiyaç duyacağı yabancı dili yeteri kadar kullanabilme becerisine sahip olabilme

 

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı için Gerekli Çıktılar

P.Ç. 1 Matematik, fen bilimleri ve temel mühendislik konularında alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
P.Ç. 2 Sanayi ve hizmet sektöründeki ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisine sahiptir.
P.Ç. 3 Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri toplayabilir, yorumlayabilir ve değerlendirebilir, sorunları tanımlayabilir, analiz edebilir, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahiptir.
P.Ç. 4 Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan güncel teknikleri, araç, gereç, cihaz ve bilişim teknolojilerini seçebilir ve etkin olarak kullanabilir.
P.Ç. 5 Teknik resim, bilgisayar destekli çizim vb. yazılımları kullanarak alanı ile ilgili sistemleri ve bileşenlerini seçebilir, temel boyutlandırma hesaplarını yapabilir, mesleki plan ve projeleri çizebilme becerisine sahiptir.
P.Ç. 6 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme bilincine sahiptir.
P.Ç. 7 Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisine sahiptir.
P.Ç. 8 Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilir, takımlarda sorumluluk alabilir veya bireysel çalışmaları başarıyla yerine getirebilir.
P.Ç. 9 Etkili iletişim kurma tekniklerine hâkim ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahiptir.
P.Ç. 10 Sosyal sorumluluk, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahiptir.
P.Ç. 11 İş güvenliği, işçi sağlığı, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahiptir.

 

Özel Güvenlik ve Koruma Programı için Gerekli Çıktılar

P.Ç. 1 Güvenlik sorunları karşısında özel güvenliğin görev ve yetkilerini saptayabilmek
P.Ç. 2 Güvenlik sorunlarına insan hakları temelinde yaklaşabilmek
P.Ç. 3 Özel güvenlik ile ilgili hukuk kaynaklarına ulaşabilmek ve bunları kullanabilmek
P.Ç. 4 Özel güvenlik ile ilgili teknoloji temelli meslekî programları kullanabilmek
P.Ç. 5 Toplumsal olguları sosyolojik ve psikolojik boyutlarıyla düşünebilmek
P.Ç. 6 Kolluk örgütlenmesinin ve kolluk faaliyetinin kapsam ve niteliğini saptayabilmek
P.Ç. 7 Meslekî özgüven sahibi olabilmek
P.Ç. 8 Meslekî faaliyetlerinde, gerektiğinde, sözlü ve yazılı etkili iletişim kurabilmek
P.Ç. 9 Toplumsal ilişkilerde empati kurabilmek ve meslekî faaliyetlerinde adalet duygusuyla davranabilmek

 

Laborant ve Veteriner Sağlık Programı için Gerekli Çıktılar

P.Ç. 1 Çağdaş dünya ve ülke koşullarına duyarlı, Atatürk ilke ve inkılâplarının bilincinde ve Atatürk milliyetçiliğine bağlı olmasını ulusal kültür ve değerlerini yaşatmasını, ülkesine, ulusuna ve insanlığa hizmet etmeyi amaç edinmesini sağlamak.
P.Ç. 2 Kuramsal bilgisini pratikle birleştirebilen tıbbi laboratuvar teknolojilerini ve materyallerini bilen, bu teknolojileri verimli ve etkili kullanmasını sağlamak.
P.Ç. 3 Mesleğinin gerektirdiklerini yerine getirebilmesini ve elde edilen sonuçları etkin bir şekilde sunabilmesini sağlamak.
P.Ç. 4 Yaşam kalitesinin arttırılmasına katkıda bulunmasını, alanında sorunları algılayarak çözüm üretebilmesini, takım çalışmasına ve sorumluluk duygusuna sahip olmasını sağlamak.
P.Ç. 5 Türk dilinin zengin, köklü ve üretken bir dil olduğunu benimsemesini, araştırma-okuma zevki ve alışkanlığı kazanmasını sağlamak.
P.Ç. 6 Mesleki anlamda ihtiyaç duyacağı yabancı dili yeteri kadar kullanabilme bilgisini sağlamak.
P.Ç. 7 Büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile ilgili öğrenmiş olduğu temel, güncel ve pratik bilgilerin uygulanmasını sağlamak.
P.Ç. 8 Hayvan refahı ve davranışları konusunda bilgiye sahip olmak.
P.Ç. 9 Hayvanlarda, hastalık-sağlık ve üretim arasındaki ilişkiyi anlamak.
P.Ç. 10 Hayvan refahı ve davranışlarının üretimle olan ilişkisini anlamak ve yorumlayabilmek.
P.Ç. 11 Halk sağlığı açısından önemli bulaşıcı hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmak.
P.Ç. 12 Hekimin istediği tedavi protokollerini uygulayabilecek yeteneğe sahip olmak.
P.Ç. 13 Laboratuvar hijyenini ve güvenliliğini doğru bir şekilde sağlamak.
P.Ç. 14 Laboratuvar donanımlarının düzenli olarak çalışmasını sağlamak ve kullanabilmek.
P.Ç. 15 Problemlerin çözümüne yardımcı olmak.
P.Ç. 16 Sahada pratik düşünerek sorun çözme becerisine sahip olmak.
P.Ç. 17 Hayvan yetiştiriciliği ve hayvan sağlığı konularına hakim olmak.
P.Ç. 18 Hayvancılıkta verimin artırılmasına yönelik fikirler sunmak ve çalışmalar yapmak.
P.Ç. 19 Hayvan sağlığı, bulaşıcı hastalıklar ve zoonozlara karşı mücadele için uygulamalarda beceriye sahip olmak.
P.Ç. 20 Mesleki sorumluluğa sahip olmak.

Yerel Yönetimler Programı için Gerekli Çıktılar

P.Ç. 1 Yönetim alanında temel düzeyde bilgilere sahiptir.
P.Ç. 2 Türkiyenin yönetim yapısını tanır.
P.Ç. 3 Yerel yönetimler alanındaki mevzuatları bilir ve değişiklikleri takip edebilir.
P.Ç. 4 Yerel yönetimlerin kent yaşamının düzenlemesine ilişkin denetim yetkileri konusunda uygulamaya dönük bilgi sahibidir.
P.Ç. 5 İlgili yasal metinleri anlar, yorumlar ve sorunlarla ilişkisini kurar.
P.Ç. 6 Toplumsal sorunları tarihsel bağlamları ile tanımlar ve neden sonuç ilişkisi kurar.
P.Ç. 7 Yerel yönetimlerin mali yapılarını yorumlar ve muhasebe kayıtlarını tutar.
P.Ç. 8 İhale, imar, planlama ve planlama süreciyle ilgili destek hizmetler sağlar.
P.Ç. 9 Bilgi teknolojilerini kullanır, belge yönetimi, arşivleme ve raporlama yapar.
P.Ç. 10 İnsan kaynakları ve halkla ilişkiler hizmetlerine destek hizmetler sağlar.
P.Ç. 11 Kentleşme, çevre ve kültürel mirasa ilişkin sorunları kavrar ve neden sonuç ilişkisi kurar.
P.Ç. 12 Karar, uygulama ve davranışlarında işletmecilik ve yönetim alanına ilişkin edindiği bilgileri kullanma becerisine sahiptir.
P.Ç. 13 Alana ilişkin bilgileri analiz etme, yorumlama ve değerlendirme becerisine sahiptir.
P.Ç. 14 Türkçe ve İngilizcenin temel yazılı anlatım kurallarını uygular.
P.Ç. 15 Kendi davranışlarının sorumluluğunu alır.
P.Ç. 16 Başkalarının fikirlerine saygı duyar ve onları dinler.
P.Ç. 17 Teorik bilgileri uygulamada karşılaştığı durumlarla ilişkilendirir.
P.Ç. 18 Kendisini geliştir ve yenilikleri takip eder.
P.Ç. 19 Çalışma arkadaşlarına yardıma yatkındır.
P.Ç. 20 Örgüt/Kurum, iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranır.
P.Ç. 21 Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.
P.Ç. 22 Değişime ve yeniliğe açıktır.

68086
Öğrenci
390907
Mezun
3117
Akademik Personel
4288
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu