HIZLI ERİŞİM
Akreditasyon nedir?

Akreditasyon, bir uygunluk değerlendirme kuruluşunun belirli bir standarda veya teknik kritere uygunluğunu tarafsız ve yetkin bir otorite tarafından resmi olarak tanıma sürecidir. Bu süreç, uluslararası kabul görmüş standartlar, sektörel gereklilikler ve uluslararası akreditasyon kuruluşlarının belirlediği ölçütler esas alınarak gerçekleştirilir.

Akreditasyon, deney ve muayene raporları, kalibrasyon sertifikaları, yönetim sistemi belgeleri, ürün belgelendirme belgeleri ve personel belgelendirme belgeleri gibi uygunluk teyit belgelerinin güvenilirliğini ve geçerliliğini desteklemek amacıyla oluşturulan bir kalite altyapısıdır. Akredite edilmiş uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca verilen belgeler, ilgili ürün veya hizmetlerin uygulanabilir gereklilikleri sağladığını teyit eder ve uluslararası ticarette teknik engellerin kaldırılmasına katkıda bulunur.

Akreditasyon hizmetlerinin küresel düzeyde kabul edilebilirliğini sağlamak için akreditasyon kuruluşları arasında güven mekanizması, Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF), Uluslararası Laboratuvar Akreditasyonu Birliği (ILAC) ve Avrupa Akreditasyon Birliği (EA) gibi örgütler aracılığıyla tesis edilen çok taraflı ve karşılıklı tanınma anlaşmaları ile desteklenmektedir.

Bu bağlamda, akreditasyon; ürün, hizmet veya sistemlerin belirli bir standarda uygunluğunu güvence altına alan, uluslararası düzeyde tanınan bir kalite yönetim sisteminin temel bileşenidir.


69084
Öğrenci
390306
Mezun
3152
Akademik Personel
4366
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu