HIZLI ERİŞİM

Hakkında

Parazitoloji Anabilim Dalının lisans ve lisansüstü öğrencilere sunduğu müfredatta, hayvanlarda bulunan parazitlerin taksonomisi, morfolojisi, fizyolojisi, biyolojisi, immünolojisi; parazitlerin neden olduğu hastalıkların semptomları, patogenezi, teşhis yöntemleri, tedavisi ve kontrolü ile ilgili güncel bilgiler yer almaktadır.

Beş yıl süren Veterinerlik eğitiminin ikinci yılından başlayarak 4'ü zorunlu, 3'ü seçmeli olmak üzere toplam 7 Parazitoloji dersi verilmektedir. Bunlar;

Zorunlu dersler

  1. Genel Parazitoloji
  2. Helmintoloji (Veterinerlikte öneme sahip Trematodlar, Cestodlar ve Nematodlar)
  3. Entomoloji (Veterinerlikte öneme sahip Eklembacaklılar)
  4. Protozooloji (Veterinerlikte öneme sahip Protozoonlar)

Seçmeli dersler

  1. Paraziter zoonozlar
  2. Kan protozoonları
  3. Arı hastalıkları

Lisans eğitiminin son yılında 5-10 kişiden oluşan intörn öğrenci gruplarına rotasyon halinde teorik ve pratik parazitoloji dersleri verilmektedir. Bu dönemde bilimsel çalışmalara istekli olan intörn öğrenciler araştırma projelerine de dahil edilmektedir.

Fakülte bünyesinde Parazitoloji Anabilim Dalına ait iki laboratuar bulunmaktadır. Bu laboratuarlardan biri döner sermaye kapsamında rutin parazitolojik muayeneler için kullanılırken, diğerinde Araştırma projeleri gerçekleştirilmektedir.

Anabilim Dalımız laboratuvarlarında eğitim-öğretim faaliyetleri ve rutin parazitolojik muayenelerin yanında ileri düzeyde serolojik ve moleküler teşhisler de yapılmakta, intörn öğrencilere ve lisansüstü öğrenim gören öğrencilere uygulamalar yaptırılmaktadır.

Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 1985 yılından itibaren Anabilim Dalında Lisansüstü eğitim verilmektedir. 1985-2024 yılları arasında 25 Doktora, 7 Yüksek Lisans tez çalışması tamamlanmıştır. Halen 6 doktora öğrencisi ve 2 Yüksek Lisans öğrencisi lisansüstü eğitimine devam etmektedir.

Parazitoloji Anabilim Dalı Doktora programının amacı; enfeksiyon etkenlerinin arasında parazitlerin yerinin belirlenmesi, canlılar arasındaki beraberlikler ve parazitizme geçiş, parazitlerin sistematiği, parazit-arakonak-konak ilişkisi, parazitlerin doğaya yayılışı ve adaptasyonu, parazitlerde bağışıklık ve direnç, helmintlerden, protozoon ve  artropodlardan ileri gelen enfeksiyonlarda temel teşhis yöntemleri, enfeksiyonun kliniği, patojenitesi, tedavi ve kontrolü hakkında ayrıntılı bilgi vermek hedeflenmiştir. Bu bilgiler ışığında parazitoloji alanında karşılaşılan sorunların irdelenmesi, bu sorunlara çözüm geliştirme amacıyla bağımsız araştırma yapabilme yeteneğinin kazandırılmasıdır.

Misyon: Parazitoloji Anabilim Dalı hayvan ve insanlardaki paraziter etkenler ile vektör kaynaklı hastalıkların epidemiyolojisi, ekolojisi, taksonomisi, tedavi, korunma ve kontrolü ile ilgili ileri bilimsel araştırmaların yapıldığı ve bunlarla ilgili lisans ve lisansüstü düzeyde bilgi ve eğitimlerin verildiği bir akademik yapı içindedir.

Vizyon: Parazitoloji Anabilim Dalının vizyonu, hayvan ve insan sağlığını etkileyen paraziter etkenleri, parazitlerin sebep olduğu hastalıkları, bu hastalıkların teşhis, tedavi ve kontrol yöntemlerini, epidemiyolojik ve ekolojik saha araştırmaları konularında moleküler düzeyde laboratuvar araştırmaları yapmak, elde edilen bilimsel verileri hem eğitim-öğretim hem de bilim camiasına aktarmak ve paylaşmak, uluslararası alanda rekabet edecek veteriner hekim ve parazitolog yetiştirmek, araştırmaya dayalı bilgi ve becerileri artırmak için dünya standartlarına paralel eğitim-öğretim vermek ve araştırma yapmaktır.


68688
Öğrenci
390398
Mezun
3154
Akademik Personel
4354
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu