HIZLI ERİŞİM
Nasreddin Hoca Till Eulenspiegel ile Buluşuyor I

Almanya Braunschweig Teknik Üniversitesi Tarih Enstitüsü Tarih ve Didaktik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Matthias Steinbach ve doktora öğrencileri Nevin Vanella ve Sedat Kayaoğlu Nasreddin Hoca araştırmaları yapmak ve Selçuk Üniversitesi Nasreddin Hoca Uygulama ve Araştırma Merkezi ile iş birliğinde bulunmak için Akşehir’e geldiler.

Alman araştırmacılar araştırmaları kapsamında 4 günlük bir araştırma programı çerçevesinde Akşehir’de ve Konya’da bulunan çeşitli el yazması eserleri, tarihi metin ve kaynakları incelediler. Araştırmacılara araştırmaları boyunca Selçuk Üniversitesi Nasreddin Hoca Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Kadir Öztaş ve Müdür Yardımcıları Öğr. Gör. Soykan Uysal ve Öğr. Gör. Tahsin Yüksel eşlik etti.

Araştırmanın ilk gününde Akşehir’i ve tarihi yerleri inceleyen ekip Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Seyyid Mahmud Hayrani Türbesi ve Nasreddin Hoca Türbesini gezerek burada bulunan eserleri incelediler. Akşehir Belediyesi tarafından kazandırılan Nasreddin Hoca Evi’nde Nasreddin Hoca fıkralarının canlandırmaları ile fotoğraflar çektiren araştırmacılar, özellikle Nasreddin Hoca’nın hocası olarak kabul edilen Seyyid Mahmud Hayrani Türbesi ve içinde bulunan Yıldırım Beyazıt Çilehanesi konusunda çok etkilendiklerini belirten ekip, Nasreddin Hoca Türbesi’ni yıllardır internet üzerinden inceledikten sonra ziyaret edebilmenin mutluluğunu da yaşadı.

Araştırmanın ikinci gününde Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde araştırmalarına devam eden ekip burada Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen eşliğinde Edebiyat Fakültesi’nde ve Selçuklu Araştırmaları Enstitüsü’nde bulunan eski eserleri ve kaynakları inceledi. Ekip sonrasında Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy tarafından kabul edildi. Burada gerçekleştirilen görüşmede Selçuk Üniversitesi ile Braunschweig Teknik üniversitesi arasında Erasmus ve araştırma iş birliklerinin geliştirilmesi konusunda mütabakata varıldı. Konya’da devam eden araştırmaları kapsamında Mevlana Müzesi’ni de gezen ekip Mevlana Müzesi ve öğretilerine hayran kaldıklarını belirtirken, Mevlana Müzesi Kütüphanesi’nde bulunan Nasreddin Hoca ile ilgili araştırmalara ilk örneklerden biri olan Bahai İzbudak’ın el yazması eseri hakkında da çalışma izinleri alınması için çalışmalara başlayacaklarını bildirdi.

Araştırmanın üçüncü gününde Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya’nın daveti ile yapılan kahvaltıda araştırmacılar basın ve Sivil Toplum temsilcileri ile bir araya gelerek araştırmaya katkıları hakkında bilgi alış verişinde bulundu. Özellikle UNESCO tarafından da 1996 yılında akredite olan Nasreddin Hoca Turizm Derneği’nin elinde bulunan büyük dijital kaynak araştırmacıların ilgisini çekti. Kahvaltı sonrasında Akşehir Müze Müdürü Sevcan Çavdar eşliğinde Batı Cephesi Karargâhı Müzesi’ni de gezen araştırmacılar Akşehir’in özellikle Selçuklu döneminden itibaren Kurtuluş Savaşı günlerine kadar stratejik ve eğitimsel öneminin harika vurgulandığını belirttiler. Sonrasında Akşehir Belediyesi desteğiyle yapımına başlanan ve artık projede son aşamaya gelinen Nasreddin Hoca Bellek Müzesi’ni gezdiren Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, akademisyenlere bellek müzesi hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Steinbach da bellek müzesi için getirdiği yabancı kaynakları Bellek Müzesi arşivi için hediye etti.

Araştırmaları süresince çeşitli kurumlar ile de iş birliğinde bulunan ekip Akşehir’den mutlu ayrıldı.

 


69642
Öğrenci
390251
Mezun
3160
Akademik Personel
4365
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu