Hastalıklar, testler, semptomlar, yaralanmalar ve cerrahi hakkında bilgi içeren bir e-ansiklopedidir.
Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün İstanbul şubesinin arşivine Alman Arkeoloji Enstitüsü Dijital Veri Tabanı üzerinden erişilebiliyor. Bu arşivde Türkiye’de bulunan mimari yapılar ve şehirlerle ilgili 19. yüzyılda ve 20. yüzyılın başlarında çekilen fotoğraflardan oluşan geniş bir koleksiyon var. Fotoğrafların yanı sıra, mimari plan, kroki gibi görsel belgeler de mevcut. Kaynaklar sadece Eski Çağ Anadolu uygarlıklarını değil, Bizans ve Osmanlı mimarisini de kapsıyor.
David Rumsey Harita Koleksiyonu web ortamındaki en zengin tarihi harita arşivlerinden biri. Toplam 90 bine yakın eski harita içeriyor. Hiçbir üyelik gerekmeksizin ücretsiz olarak online erişebilirsiniz
Avrupa Birliği tarafından hayata geçirilen Europeana Collections projesi Avrupa’da bulunan kütüphane, müze ve arşivlerin koleksiyonlarını web ortamına taşımayı amaçlıyor. Avrupa çapında çok sayıda kurumun dijital arşivine Europeana web sitesi üzerinden erişmek mümkün. Web sitesinde basılı kaynakların yanı sıra görsel, video ve müzik gibi farklı türde materyal bulunuyor. Toplam dijital materyal sayısı 50 milyondan fazla! Arama motoru sayesinde anahtar kelimelerle istediğiniz konuda dijital belge bulabilirsiniz.
Osmanlı Kitabeleri Projesi Osmanlı mimari eserlerinin kitabelerini bir dijital veri tabanında toplamayı amaçlıyor. Yaklaşık 2 bine yakın kitabe veri tabanına aktarılmış. Veri tabanında yer alan eserlerin büyük çoğunluğu Türkiye’de bulunuyor. Web sitesinde kitabelerin Latin harflerine transkripsiyonu da veriliyor. Aynı zamanda mimari eserlerin fotoğrafları da sitede yer alıyor. Osmanlı mimarlık tarihi ve Osmanlı şehircilik tarihi araştırmaları için çok değerli bir kaynak.
Dünyanın en geniş gazete arşivine sahip olan veritabanı, gazete koleksiyonlarının geliştirilmesi, yönetimi ve korunması hakkındaki çalışmaları içermektedir. Dünyadan çeşitli ülkelerdeki dijital gazete arşivlerine erişim sağlayabilirsiniz
Çanakkale’de Büyük Britanya güçleri içinde yer alan ANZAC birlikleri Avustralya’nın yanı sıra Yeni Zelandalı askerlerden oluşuyordu. Dolayısıyla Yeni Zelanda müze ve kütüphanelerinde bu konuyla ilgili birçok belge mevcut.
Osmanlı coğrafyasında basılmış ve 1860'da çıkarılan Tercümân-ı Ahvâl gazetesinden harf ınkılâbına (1928) kadar geçen süre zarfında basılmış (37 vilayet -147 farklı yayın) Osmanlıca mahalli gazetenin bulunduğu site:
Üniversite Kütüphanesinde bulunan Arapça el yazmalarının veritabanı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yayınlanan eserler açık erişimde.
6,000 Dünya Bankası raporlarına alıntı içermektedir. Bunlar, Proje değerlendirme raporları, Ekonomi ve Sektör Çalışmaları raporlarını kapsamaktadır. ABD Jeoloji Raporları ve diğer yayınlara USGS Web sitesinden erişilebilir.
DSAL, Güney Asya konulu bir dijital arşivdir. Kapsamında her türlü kaynak –kitap, dergi, harita... vb.- bulunmaktadır
Osmanlı padişahları, cumhurbaşkanları, bakanlar, milletvekilleri, büyükelçiler, akademisyenler, yazarlar, gazeteciler, besteciler, sinema-oyuncuları, askerler ve işadamları hakkında biyografik bilgiler içermektedir
WorldCat, dünyanın en büyük kütüphane içerik ve hizmet ağıdır. 10.000 kütüphane kataloğundan 1 milyar adet kayıt getirir.
Fransa Milli Kütüphanesi öncülüğünde Fransa, Mısır, Türkiye, Lübnan ve Filistin’den kütüphane ve araştırma kurumlarının işbirliğiyle hayata geçirilen bu proje Orta Doğu bölgesinin tarih, coğrafya ve kültürüyle ilgili belgeleri bir araya toplamayı amaçlıyor. Web sitesi 10 binden fazla belgeyi açık erişime sunuyor. Osmanlı tarihi ve Türkiye ile doğrudan ilgili olması açısından çok değerli bir dijital kütüphane.
Web üzerinden ücretsiz erişime açık ingilizce sözlük
Matematik konusunda yayınlanmış elektronik dergi, makale, monografi , konferans tutanağı, ders notları vb.türünde kaynakları içerir.
Science Gov, Amerika Birleşik Devletlerinin resmi bilimsel kuruluşlarındaki bilgi kaynaklarına erişim sağlar. Bu veritabanı, bu kuruluşlar tarafından seçilmiş herbiri kendi alanının en iyisi olan, güvenilir bilgi kaynaklarını içermektedir. Bu bilgi kaynakları makaleleri, toplantı tutanakları ve teknik raporların veritabanları ile seçilmiş bilimsel web sayfalarını içerir. Bu web sayfaları ve veri tabanları, tarama ekranında birlikte veya ayrı ayrı taranabilir. Ayrıca FirstGov for Science veritabanında eğitime yardımcı web sayfaları da bulunmaktadır.
32.000’in üstünde fizyoterapi ile ilgili randomize kontrollü çalışma, sistematik derleme, ve klinik uygulama kılavuzlarını kapsayan ücretsiz bir veri tabanıdır.
Dünyadaki en büyük ücretsiz online-kütüphanelerden biridir
Bone&Joint Publishing, kısa bir süre önce ortopedi uzmanları için tamamen ücretsiz bir platform oluşturmuştur. Ortopedi ve travmatoloji alanında çalışan herkes bu platform üzerinden ilgilendikleri alanda yayımlanan makaleleri, konferans tutanaklarını, podcastleri, videoları ve çok daha fazlasını ücretsiz olarak tarayabilmektedir. Yine ücretsiz olarak bir üyelik oluşturdukları takdirde ilgilendikleri konularda yeni içerik eklendiğinde de bildirim alabilirler.
Geniş bir Tez, Dergi ve Makale koleksiyonuyla; akademisyenler tüm içerik ihtiyaçlarını karşılamakla kalmaz, dijital içerik göndererek koleksiyonlara katkıda bulunarak büyütebilirler.