HIZLI ERİŞİM

Haberler

‘FİLİSTİN Uluslararası Afiş ve Baskı Sergisi’ açıldı

‘FİLİSTİN Uluslararası Afiş ve Baskı Sergisi’ açıldı

7.11.2023 - Güzel Sanatlar Fakültesi

Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü tarafından Selçuklu Gençlik Meclisi katkılarıyla hazırlanan “FİLİSTİN Uluslararası Afiş ve Baskı Sergisi’”, Cumhuriyetin 100. yılı etkinlikleri kapsamında tasarım ve sanatseverlerle buluştu.

Sergide Filistinlilerin sesini duyurmaya çalışan tasarımcı ve sanatçılara ait eserlerin yer aldığını ifade eden Dekan Prof. Dr. Ali Atıf Polat, sergiye fakülte öğretim elemanları dahil 11 ülkeden 48 sanatçı ve tasarımcının 74 eseriyle katkı sağladığını söyledi. Sergi, 31 Aralık 2023 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

 

“Entelektüelin faaliyetinin amacı

  insanın özgürlüğünü ve bilgisini arttırmaktır”

                                                                                             Edward W. Said

 

Sanat ve tasarım evrensel bir değer olarak, içinde bulunduğu zamandan ayrı düşünülemez. Çoğaltılabilir sanat, baskı eserler ve afiş, mesajı/söylemi kitlelere aktarmakta etkin, dahası etkili bir araçtır. Tasarımcılar, anlamlı içeriklerde, yenilikçi, ulaşılabilir sitillerde, farklı tekniklerde çalışmalar üretmektedir. Sanatçı ve tasarımcı için bu bir tür sorumluluktur. Sanatın ve tasarımın içinde bulunması gereken özgür ortamın sağlanabilmesi için baskı ve zulümle mücadele etmek gerekir. Bu sanatçının, tasarımcının içtenliği ve farkındalığına bağlıdır.  Filistin direnişi teması da bunların en anlamlılarındandır. Tasarımcılar, günümüzde işlenen savaş suçuna karşı sessiz kalmamışlar, eleştirel bir şekilde üretimlerde bulunmaya devam etmişlerdir. Bu mücadelenin tarihi boyunca da böyle olmuştur.

Filistin halkı, ulusal kimliğine ve kültürüne sahip çıkmak için bağımsızlık mücadelesi vermektedir. Filistinliler, yıllar boyunca çeşitli insan hakları ihlallerine maruz kalmışlardır. Günümüz teknolojisinin sağladığı imkânlar ile ‘yaşananlar' tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşmektedir. Filistin, artık sadece Ortadoğu’da bir bölge olmaktan çıkmış ve kitlelerin insanlık onuru için hareket etmesi gerekliliğinin adı olmuştur.

Cumhuriyetimiz’in 100. Yılında tüm dünyada yaşanan olaylar içinde, Filistin direnişi / mücadelesi, çocuklar üzerinde yıkıcı etkiye sahip olması bakımından önemlidir. Cumhuriyet için her çocuk hayata eşit başlamayı hak eder. Filistin, çocukların, güvenlik tehditleri altında, eğitim ve ekonomik zorluklarla ve insan hakları ihlalleri nedeniyle büyüyemediği yerin adıdır. Bu bağlamda sergi kapsamında Filistinlilerin seslerini duyurmaya çalışan tasarımcılar ve sanatçılar bir araya gelmişlerdir. Sergi, 11 ülkeden, 48 sanatçı ve tasarımcıya ait 74 çalışmadan  oluşmaktadır.

Sergi’ye katkı sağlayan Josh MacPee, Dan Walsh ve Catherine Baker’a ve tüm sanatçı / tasarımcılara teşekkürler.

68688
Öğrenci
390398
Mezun
3154
Akademik Personel
4354
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu