HIZLI ERİŞİM
Staj Evrakları ve Süreci

2023 – 2024 Yaz Stajları Hakkında Duyurular:

  EK1, EK2 ve EK3 formları aşağıda belirtilen şekilde dikkatlice doldurularak, 3-6 Haziran tarihleri arasında bölüm sekreterliğine teslim edilmelidir.

❗  EK3 formu 10-14 Haziran tarihleri arasında staj yerlerinize teslim edilmek üzere staj koordinatöründen teslim alınmalıdır.

Formların gününde teslim edilmesi ve teslim alınması gerekmektedir !

 

Başvuru süreciniz hakkında ihtiyacınız olan bilgiler aşağıda paylaşılmıştır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZORUNLU STAJ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Değerli Endüstriyel Tasarım Öğrencileri;

Bölümümüzün müfredatında yer alan zorunlu yaz stajları; eğitim süresince edindiğiniz teorik ve pratik bilgilerinizi profesyonel çalışma ortamlarında geliştirmenizi ve endüstriyel üretim ve tasarım yöntemleri hakkında deneyim kazanmanızı amaçlamaktadır. Geleceğin tasarımcıları olarak, öğrencilik döneminizde size sunulan staj imkânlarını doğru bir biçimde değerlendirip; ilgi alanlarınıza uygun firmalara başvuru yaparak staj sürecinizi verimli bir şekilde tamamlamanızı öneririz.

Yaz stajlarınız ile ilgili süreçler bu sayfada belirtilen açıklamalar doğrultusunda gerçekleştirilecektir. Bilgileri dikkatlice inceleyerek, başvuru evraklarınızı her yıl belirlenen tarihlerde (sayfa başında duyurulmaktadır) teslim etmeyi ihmal etmeyiniz.

Staj başvurusu için gerekli olan tüm evraklar EK’ler kısmında bulabilirsiniz.

Staj Türleri

  • Üretim Stajı (30 iş günü):

 

  1. sınıfın yaz döneminde yapılır. Endüstriyel tasarım kapsamına giren ürünlerin üretildiği; mümkünse bünyesinde tasarım/Ar-Ge departmanı ve yetkili tasarımcısı bulunan firmalara ait üretim tesislerinde yapılmalıdır. Öğrencilerin çeşitli malzemelerin/ yarı mamüllerin üretim, montaj, paketleme gibi süreçlerini gözlemleyerek; imalat süreçlerinin tasarım süreçlerine olan etkileri hakkında bilgi ve deneyim kazanmalarını amaçlar.

 

  • Ofis Stajı (30 iş günü):

 

  1. Sınıfın yaz döneminde yapılır. Endüstriyel ürün/ hizmet/ sistem/ ara yüz tasarımı yapan tasarım ofisleri ve Ar-Ge merkezlerinde yapılmalıdır. Öğrencilerin tasarım geliştirme süreçlerini gözlemleyerek, bu süreçlerde faaliyet gösteren interdisipliner ekipler içerisinde deniyim kazanmalarını amaçlar.

* Stajların belirtilen dönemlerde yapılması önerilir. Yatay geçiş, dönem uzatma, tek ders sınavına kalma gibi harici durumlarda farklı dönemlerde yapılabilmektedir.

SÜREÇLER

  1. Staj yeri önerisi ve onayı:

Her staj için yukarıda belirtilen kriterlere uygun firmalar belirlenerek başvuru yapılır. Bunların dışında "Staj Kapısı" portalından kabul veren firmalar ve / veya büyük ölçekli ve tasarım süreçleri potansiyeli yüksek olan işletmelerde de staj yapılabilir.

Kabul aldığınız firma/tasarım ofisinin yukarıda belirtilen kriterlere uygunluğu ile ilgili tereddüttünüz var ise staj koordinatörüne kendiniz, niyetiniz, staj yerinin bilgileri, web adresi, staj sorumlusunun adı, uzmanlığı gibi tanımlayıcı bilgileri içeren bir mail atarak onay isteyiniz.

* Stajyer kabulleri Ocak-Nisan ayları arasında yapılmaktadır. Staj yerlerine zamanında başvuru yaparak ayarlanması öğrencilerin sorumluluğundadır. 

  1. Staj başlangıç ve bitiş tarihlerinin belirlenmesi:

Akademik takvime göre bütünlemelerin bitimi ve ile güz dönemi derslerinin başlangıcı arasında yapılmalıdır. Staj tarihleri öğrenci ve kabul alınan kuruluş yetkilisi ile ortak belirlenir. Staj süresi hesaplanırken firmanın çalışma takvimi dikkate alınmalıdır. Cumartesi çalışıyorlarsa bu staj formunda belirtilmelidir. Resmi tatiller staj süresine dâhil edilmez. Öğrenciler staj süresince izin kullanamaz. Zorunlu sağlık durumlarında işyeri sahibine ve staj koordinatörüne durum bildirilmeli ve raporlu olduğu süreyi staj süresine ekleyerek 30 günü tamamlamalıdır.

  1. Başvuru evraklarının hazırlanması:
  • EK-1: Staj onay formu. Kabul aldığınız firma yetkilisi tarafından ıslak imzalı ve kaşeli olarak onaylanmalı ve size elden/posta yoluyla teslim edilmelidir.
  • EK-2: Sigorta başvuru formu. Tarafınızdan ıslak imzalı doldurulup; kimlik fotokopinizle birlikte teslim edilmelidir.
  • EK-3: Staj başlangıcında firma yetkilisine iletilecek form. Form imzalanmaya hazır (imzalanmamış) şekilde doldurulup teslim edilmelidir.
  • Staj yerinin veya sizlerin istemesi durumunda “Staj Yeri Sözleşmesi” de Dekanlık tarafından imzalanmaya hazır (imzalanmamış) şekilde (diğer tüm kısımları doldurulmuş ve firma tarafından imzalanmış) doldurulup teslim edilmelidir.

❗  EK1, EK2 ve EK3 formları belirtilen şekilde dikkatlice doldurularak, her dönem sayfa başında ilan edilen tarihlerde bölüm sekreterliğine teslim edilmelidir.

❗  EK3 formu dekanlık tarafından imzalandıktan sonra sayfa başında ilan edilen tarihlerde staj yerlerinize teslim edilmek üzere bölüm sekreterliğinden teslim alınmalıdır.

* Eksik ve geç teslim edilen evraklar işleme alınmayacaktır! Belgelerdeki tarih ve bilgilerin doğruluğundan emin olunuz. Belgelerde tarihlerde hata olması halinde stajınız eksik kalabilir ya da kabul edilmeyebilir.

  1. Staj Esnasında yapılacaklar:
  • Staja başlangıcında EK-3 formu staj yetkilisine teslim edilmelidir.
  • Staj süresince staj yetkilisiyle devamlı iletişim halinde olarak haftalık düzenli olarak üretim/ tasarım faaliyetlerinin gözlenmesi ve çalışmalara katkı sağlanması gereklidir.
  • Ekte sunulan “STAJ DEFTERİ"’nin ilk iki sayfası doldurulup fotoğraf yapıştırılmalıdır. İçerisindeki bilgiler günlük olarak doldurulup (tüm alanlar), her hafta staj yetkilisine kaşe ile imzalatılmalıdır.
  • Stajınızın son haftasında EK4 formunu doldurarak staj yeri yetkilisine teslim etmeniz gerekir. Yetkili ilgili formu değerlendirip, şirket zarfı içerisine koyarak kapatıp, kaşeleyip imzalayarak, staj defterinizle birlikte size teslim etmeli veya postayla fakülteye göndermelidir.

 

* Staj yerinin veya sizlerin istemesi durumunda “Staj Yeri Sözleşmesi” (ekte sunulmuştur)  2 nüsha olarak tarafınızdan hazırlanıp, staj yapacağınız yere her sayfa paraflatılıp ilgili yerler kaşeli olarak imzalanıp (mavi kalemle) her iki nüshayı de diğer evraklarınızla birlikte teslim etmeniz gerekecektir.

(Sözleşme bölümümüz açısından zorunlu değildir.)

 

  1. Stajdan sonra yapılacaklar:

 

  • Stajını tamamlayan öğrenciler güz döneminde ilgili staj dersine kayıt yaptırmalıdır.
  • Staj defteriniz basılı ve spiral ciltli olarak, EK4 formunun bulunduğu zarf ile birlikte staj dersinin 2. Haftasında staj koordinatörüne teslim edilmelidir.

 

Öğrencilerin teslim ettikleri staj defterleri ders süresince staj sorumlusu tarafından değerlendirilerek başarılı veya başarısız sayılır. Staj sorumlusu gerekli gördüğü takdirde raporlarda revizyon isteyebilir. Staj defterleri ve staj dersindeki sunumları yeterli bulunmayan öğrenciler stajlarını tekrar ederler.

 

Gönüllü stajlar:

 

Öğrenciler deneyim kazanmak amacıyla zorunlu stajlara ek olarak gönüllü staj yapabilirler. Bu stajlar ders ve sigorta kapsamında yer almaz, öğrenciler süreci bireysel olarak yürütür.

 

Ek Bilgiler:


* Mezuniyet için sadece staj uygulaması kalanlar mezuniyet hakkı kazanmışlar ise, stajlarının bitimini müteakip tüm evraklarını ilgili bölüm sekreterliğine teslim etmeleri gerekmektedir.

* Salgın / Afet sürecine mahsus, öğrencilerin mağdur olmamaları ve ders yılı kaybına uğramamaları için, bu yıl yaz uygulama stajı yapamayanların da Staj dersini alıp, sonrasında belirtilen iş günlük uygulama stajını yapabileceklerdir. Staj derslerinden başarılı olup AKTS eksiği olmayan, mezun durumunda olan öğrenciler uygulama stajlarını tamamlamaları ve Staj Komisyonunca değerlendirme sonucu başarılı bulunmaları halinde mezuniyet hakkı kazanırlar...

Staj Koordinatörü İletişim Bilgileri:

Dr. Öğretim Üyesi Seda Duman Köylü

seda.duman@selcuk.edu.tr


68688
Öğrenci
390398
Mezun
3154
Akademik Personel
4354
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu