HIZLI ERİŞİM

Hakkında

Tarla Bitkileri Bölümü Tahıllar ve Yemeklik Baklagiller, Çayır Mera ve Yem Bitkileri, Endüstri Bitkileri ve Tıbbi Bitkiler olmak üzere dört Anabilim Dalından oluşmaktadır.

Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller, Dünyada ve Türkiye’de tarım alanlarının yarısından fazlasında yetiştirilmekte olan bitki grubudur.  Dünyada ve ülkemizde kurak ve yarı kurak bölgelerde, nadasa bırakılan alanların büyük bir kısmında da bu bitkilerin yetiştirildiği göz önünde bulundurulduğunda, hem dünyada hem de ülkemizde tarım alanlarının yaklaşık %70’inde bu bitkilerin tarımının yapıldığı söylenebilir.

Dünyada ortalama günlük enerjinin %60’ından fazlası bu bitkilerden sağlanırken, bu oran Türkiye ve gelişmekte olan ülkelerde çok daha yüksektir. Diğer taraftan hayvanların beslenmesinde de bu bitkilerin çok önemli olduğu dikkate alındığında; insanlık günlük besin ihtiyacının direkt ve dolaylı olarak yaklaşık %80’ini tahıl ve yemeklik tane baklagillerden sağlamaktadır. Bütün bunlara ilave olarak gıda ve yem sanayinde hammadde olarak ilk sırada bu ürünler kullanılmaktadır.

Türkiye’de tarımsal faaliyetlerin yapıldığı 42 milyon hektar alan bulunmaktadır. Bu alanın 14,6 milyon hektarı çayır ve mera ve 2.7 milyon hektarı yem bitkileri tarımı yapılan alan olarak kullanılmaktadır. Çayır, mera ve yem bitkilerine ayrılan alandan yaklaşık 67 milyon küçük ve büyük baş hayvan faydalanmaktadır (yabani hayvanlar hariç).  Türkiye’de her yıl 15.5 milyon hektarlık bir alanda bitkisel üretim yapılmaktadır. Yaklaşık olarak, bu alana eşdeğer bir alanda çayır, mera ve yem bitkileri üretimine yönelik faaliyetler sürdürülmektedir. Bu durum Çayır Mera ve Yem Bitkileri Anabilim Dalının önemini ortaya koymaktadır. Anabilim dalında çayır, mera yem bitkileri üretim alanlarından sürdürülebilir faydalanma, ıslah, yetiştirme, yem bitkilerinin ve yem kaynaklarının tanıtılması; mevcut ve ileriye yönelik projeler hakkında Lisans ve Lisansüstü düzeyde teorik ve pratik bilgiler kazandırılmaktadır.

Endüstri bitkileri tarla bitkileri içerisinde milli ekonomimize katkıları yüksek olan önemli kültür bitkilerini kapsayan ve sanayinin gereksinim duyduğu hammaddeyi sağlayan önemli bir grubu oluşturmaktadır. Örneğin, endüstri bitkilerinden pamuk, tütün, haşhaş ve şekerpancarı gibi bitkilerin ürünleri, gerek ham (işlenmeden) gerekse de mamul (işlenmiş) madde olarak dünya pazarlarına ihraç edilmek suretiyle ülkemize döviz akışında büyük bir katma değer yaratmaktadır.

Ülkemizde her yıl yaklaşık 2.0 milyon hektar alanda tarımı yapılan endüstri bitkileri; -Yağ Bitkileri, Lif ve Kauçuk Bitkileri ve Nişasta ve Şeker Bitkileri olmak üzere 3 ana grup altında sınıflandırılmaktadır. Anabilim dalında bu üç ana gruba dahil, Dünya ve Ülkemizde tarımı yapılan, ekonomik öneme sahip endüstri bitkilerinin tanıtılması, kullanım alanları, yetiştirme teknikleri ve ıslahı ile mevcut ve ileriye dönük projeler hakkında lisans ve lisansüstü düzeyde teorik ve pratik bilgiler kazandırılmaktadır.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler; gıda, baharat, ilaç, kozmetik ve şifa vermek amacıyla asırlardan beri kullanılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre yaklaşık 20000 bitki tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır. Ülkemizde 12000'in üzerinde bitki türü bulunmakta ve bu bitkilerden endemik olanların sayısı 3700 civarında olup kullanılan tıbbi bitkilerin sayısı yaklaşık 400 civarındadır. Bununla birlikte Türkiye coğrafi konumu, geniş yüzölçümü, iklim ve bitki çeşitliliği sayesinde tıbbi ve aromatik bitkiler ticaretinde önde gelen ülkeler arasında yer almaktadır. Ayrıca tıbbi ve aromatik bitkilerin standart bir sınıflandırılmasının olmamasının yanında genellikle familyalarına, içerdikleri etken maddelerine, tüketim ve kullanımlarına, yararlanılan organlarına ve farmokolojik etkilerine göre gruplandırılabilirler. Tıbbi bitkilerin son yıllarda gittikçe artan popülaritesi de göz önünde bulundurulduğunda ülkemizin tıbbi bitkiler açısından potansiyeli daha da önem arz etmektedir. Bu bilgiler Tıbbi Bitkiler Anabilim Dalının önemini daha net ortaya çıkarmaktadır.

Tıbbi Bitkiler Anabilim Dalı, tıbbi ve aromatik bitkiler ile doğada kaybolmakta olan ve ayrıca endemik bitkilerin yetiştirilmesi, kültüre alınması, tıbbi bitkilerin tanıtılması, tıbbi bitkiler ile ilgili laboratuvar çalışmalarının yapılması, bu bitkilerden elde edilen herba ve drogların insanların kullanıma sunulması ve ürün geliştirme konularında çalışmalar yapılmaktadır.


69642
Öğrenci
390251
Mezun
3160
Akademik Personel
4365
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu