Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği Anabilim Dalımız ve Dekanlığımız ortak iş birliği ile 2022-2023 Eğitim Öğretim yılında iki adet ortak etkinlik düzenlenmiştir.
Bunlardan birincisi İntörn Veteriner Hekimlere yönelik TARSİM Bilgilendirme Toplantısı olup TARSİM Hayvan Hayat Sigortaları Ürün Grup Müdürü Veteriner Hekim Orhan SARITEPE ve beraberindeki heyet fakültemizi ziyaret ederk, hayvan hayat sigortaları hakkında öğrencilerimize bilgilendirme sunumu gerçekleştirmişlerdir.
Etkinlik faaliyetlerinden ikincisi ise "Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Konya İl Koordinatörlüğü Tarafından İntörn Öğrencilerimize Yönelik Bilgilendirme Programı" olarak gerçekleştirilmiştir.
TKDK Konya İl Koordinatörü Yavuz UYSAL ve İletişim Uzmanı Hasan ÇOBAN tarafından intörn öğrencilerimize yönelik "Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Destek ve Hibe Programları Bilgilendirme" konulu programımız fakültemiz Mehmet AKif Ersoy Konferans Salonunda gerçekleştirilmiştir. Programda TKDK Destek ve Hibe Başvuruları, Proje Değerlendirme Kriterleri, Kurumda İstihdam konularında detaylı bilgilendirme yapılmış olup, gelecek yılda da bu programların devamı ve proje hazırlaması konusunda intörn öğrencilerimize eğitim verilmesi kararlaştırılmıştır. Öğrencilerimizin gelişimine yönelik bu programların sayısı ve çeşitliliği önümüzdeki dönemlerde de artarak devam edecektir.
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği AD'da yüksek lisans ve doktora tez projelerinden hariç bağımsız olarak yürütülen güncel bilimsel araştırma projelerine ilişkin bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
1) Burdur, Isparta, Konya, Aksaray İlleri Süt Sığırcılık İşletmelerinde İşgücü Memnuniyet Düzeyi ile Sorunları Üzerine Bir Araştırma
-Proje Amacı, Sonuç ve Öneriler
Bu çalışma hayvancılık sektöründe iş gören ve işletme sahiplerinin mevcut durumu sorunları ve bu sorunlara çözüm önerileri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma kapsamında görüşme hedeflenen çiftlik çalışanı ve çiftlik sahibi-yöneticisi gruplarına ait bulgular farklı alt başlıklarda sunulmuştur. Çalışmaya gönüllü olarak katılmak isteyen işletmelerle görüşme gerçekleştirilmiştir.
Verilerin güvenilir olduğu 75 adet çiftlikte çalışan personeli 65 adet Çiftlik sahibi-yöneticisi ile görüşmenin veri formları çalışmada değerlendirmeye alınmıştır. Formların geliştirilmesinde delphi süreci uygulanmıştır. Geçerlik ve güvenirlik için faktör analizi gerçekleştirilmiştir. Saha çalışması esnasında çiftlikte çalışan personele 38 soru içeren tek bir form uygulanmıştır. Çalışanlara çiftlikteki işleri ile ilgili bazı sorular yönlendirilmiş ve “Çiftlik Çalışanı İş Gücü Memnuniyeti-Ölçeği” geliştirilmiştir.
Çiftlikte çalışan personelin iş gücü memnuniyetinin orta alt düzeyde olduğu söylenebilir. Saha çalışması esnasında çiftlik sahibi-yöneticisine 15 soru içeren tek bir form uygulanmıştır. Çiftlik sahibi-yöneticisine çiftlikteki işgücü ile ilgili bazı sorular yönlendirilmiş ve “Çiftlik Yöneticisi İş Gücü Memnuniyeti-Ölçeği” geliştirilmiştir. Araştırma sonucunda geliştirilen “Çiftlik Çalışanı İş Gücü Memnuniyet Ölçeği” ile herhangi bir çiftlikte çalışanların memnuniyet düzeyleri ölçülüp, çiftlikte hangi alanlarda iyileştirilmeler yapılacağı çiftlik yönetimleri tarafından tespit edilebilir buna ilaveten yapılan değişiklere karşı çalışanların memnuniyetlerinde bir iyileşme olup-olmadığı da periyodik olarak bu ölçek aracılığı ile takip edilerek, işletmede çalışanların devamlılığın sağlanmasına katkı sağlayabilir.
-Saha Çalışmaları
Konya Ereğli, Aksaray ve Burdur Bucak'taki işletme ziyaretlerinden kareler
-Proje çıktıları
1 Adet Uluslararası Kongrede Sözlü Bildiri
2 Adet Uluslarası İndekste (E-SCI ve Scopus) Yer Alan Dergilerde Makale
1- A Study on the Validity and Reliability of the Level of Employee Satisfaction at Livestock Farming Enterprises in Turkey
Erişim Linki: Makaleye Ulaşmak İçin Tıklayınız
2- Büyükbaş hayvancılık işletmelerinde yöneticilerin işgücü memnuniyet düzeyleri
Erişim Linki: Makaleye Ulaşmak İçin Tıklayınız
2) Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortasına Üreticilerin Yaklaşımı ve Risk Faktörlerinin Belirlenmesi
-Proje Amacı, Sonuç ve Öneriler
Sigortacılığın ana prensiplerine ilave olarak hayvancılık alanındaki sigortaların farklı bir prensibinin olduğu ve bu prensip ile farklı bir ekonomik fonksiyonu da yerine getirdiği açıktır. Bu fonksiyon, hayvansal üretimde devamlılığın sağlanarak, kırsalda sosyo-ekonomik dayanışmanın önemli bir aracı olma fonksiyonudur. Hayvan hayat sigortası uygulamaları aynı zamanda üretimde sürdürülebilirliğin sağlanmasının teminatı konumundadır. Özellikle Türkiye’de hayvansal üretim ve hayvancılık sektörünün temel yapısal problemlerinin çözümü ve sürdürülebilirliğin en kritik aşamasında sigortalı pozitif bir rol oynayabilir. Hayvan Hayat Sigortaları (HHS)’nın bilinirliğinin artırılması ve sigortalı yetiştiriciliğin yaygınlaşması için yapılacak çalışmaların sektöre olumlu katkısı olacaktır.
TARSİM Hayvan Hayat Sigortaları Havuzunun katkı ve desteği ile Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği Anabilim Dalı tarafından yürütülen bu saha çalışmasında hayvan hayat sigortalarında üreticilerin yaklaşımım ve risk faktörlerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. 2018 yılında uygulanan saha çalışmasında elde edilen sonuçlar aşağıda rapor haline dönüştürülmüştür.
Projenin amaçları şu şekilde sıralanabilir:
1-Üreticilerin risk alma durumuna göre sınıflandırılması bir takım temel kıyaslamaların yapılabilmesi için, üreticiler hayvan hayat sigortası (HHS) yaptıran, yaptırmayan ve daha önce yaptırıp bırakanlar olarak üç sınıfa ayrılmış ve buna uygun değerlendirmeler yapabilmektir.
2-Üreticilerin büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki risk faktörlerinin belirlenmesi ve puanlamasının yapılması, üreticilerin risklere karşı aldıkları tedbirlerin belirlenmesi,
3-HHS yaptıran işletmelerin sigorta yaptırma ve yaptırmama nedenlerinin tespiti,
4-HHS’ye ilişkin üreticilerin görüş ve beklentilerinin bilimsel olarak ortaya konulabilmesidir.
-Saha Çalışmaları
Aksaray Ortaköy ve Merkez ilçeleri, Afyon Başmakçı ve Dazkırı, Burdur Yeşilova ve Bucak'taki işletme ziyaretlerinden kareler
-Proje çıktıları
2 Adet Uluslarası İndekste (SCI ve Zoological Record) Yer Alan Dergilerde Makale
1- Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerinin hayvan hayat sigortası yaptırmalarına etki eden faktörlerin belirlenmesi
Erişim Linki:Makaleye Ulaşmak İçin Tıklayınız
2- Determination of risk factors in cattle and small ruminant livestock enterprises from the perspective of animal life insurance: a case study in Turkey
Erişim Linki: Makaleye Ulaşmak İçin Tıklayınız
3) TR82 Bölgesi Arıcılık İşletmelerinin Ekonomik ve Teknik Analizi
-Proje Amacı
TR82 bölgesi arıcılık işletmelerinin mevcut durum ve sorunların tespiti, TR82 bölgesi arıcılık işletmelerinin ürün çeşitliliğinin (kestane balı, çiçek balı, bal mumu, propolis vb) belirlenmesi, TR82 bölgesi arıcılık işletmelerinin işletme yapıları (Sabit veya gezginci arıcılık), birim maliyet, konular açısından Türkiye'deki yerinin tespit edilmesi, TR82 bölgesinde veri temini yapılan işletmelerde hayvancılık alt sektörü olan arıcılık işletmelerinin kârlılık ve verimlilik durumunun ortaya konması, TR82 bölgesinde bal pazarlama kanalları, bal pazarlama yapısı ve üreticilerin bal pazarlamada karşılaştığı sorunların tespiti, İşletmelerde 1 kg balın üretim maliyetinin belirlenmesi, TR82 bölgesi arıcılık işletmelerinde birim maliyeti oluşturan masraf unsurları ve gelir kalemlerinin tespit edilmesi, TR82 bölgesi arıcılık işletmeleri ile ilgili gerekli tespitler yapıldıktan sonra, arıcılık faaliyetinin üretimden pazarlamaya kadar tüm süreçlerdeki sorunlarını belirleyerek, hem bölge hem de Türkiye arıcılık sektörünün sorunlarına yönelik somut çözüm önerileri sunulması, kamu açısından sektöre yönelik oluşturulacak politikalara yol gösterici bir çalışma ortaya konması amaçlanmaktadır.
-Saha Çalışmaları
-Sonuç ve Öneriler
TR82 bölgesi arıcılık işletmeleri ile yapılan bu çalışma ile birlikte işletmelerin üretim çeşidini bölgenin coğrafi yapısının şekillendirdiğini söylemek doğru olacaktır. Zira kestane ormanlarının varlığı, bölgede kestane balı üretiminin yoğun yapılmasına, özellikle il içi gezginci arıcılığa teşvik ettiği görülmektedir. Buna karşın arıcılığın birincil gelir kaynağı olmaması sebebiyle sabit arıcılığında yoğun tercih edildiği görülmektedir. Bal maliyetini oluşturan masraf unsurları arasında yer alan arı besleme ve işçilik maliyetleri toplam masraflar içerisinde % 50 ye yakın yer tutarken her geçen gün ise artmaktadır. Bu sebeple karlı bir arıcılık faaliyeti için bu iki masraf kalem fiyatlarının düşürülmesinin sağlayacak politikalar sektöre ciddi katkı sağlayacaktır. Ayrıca kovan varlığı açısından güçlü bir yapıya sahip olan işletmelerin, kovan başına bal miktarında Türkiye ortalamasının altında kalması, sektörün çözüm bulması gereken diğer bir konudur. Bununla birlikte üreticilerin çoğunluğunun polen, propolis gibi ekstra gelir kaynaklarından faydalanmamasının sebebi ise artan işçilik ihtiyacıdır. Bununda maliyete yansıması işletmeyi karlılıktan uzaklaştıracaktır. Kastamonu ve Sinop illerinde bulunan kestane ormanlarının daha yoğun değerlendirmelerinin sağlanması, arı besleme ve işçilik masraflarının azaltılması için gerekli politikaların hayata geçmesi, bal haricinde ürün çeşitliliğinin artırılması hususları başta olmak üzere temel konularda ciddi adımlar atılması bölgede faaliyette bulunan işletmelerin hem gelirlerinin artırılmasına hem de sektörel sürdürülebilirliğe katkı sağlayacaktır.
-Proje çıktıları
Makale süreci devam etmektedir.
1) Ankara, Balıkesir, Erzurum, Eskişehir ve Konya İllerinde Koyunculuk İşletmelerinin Ekonomik Sürdürülebilirlik Faktörlerinin Belirlenmesi
2) Hayvan Hayat Sigortalarında Fiyata Etkili Faktörlerin Belirlenmesi