HIZLI ERİŞİM

VETERİNERLİK BİYOİSTATİSTİK ANABİLİM DALI

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin kuruluşundan itibaren Zootekni Anabilim Dalı bünyesinde “Biyometri Bilim Dalı” olarak hizmet veren bu bilim dalı, 2007 yılında Yükseköğretim Kurulu’na yapılan müracaatla, hem ismi değişmiş hem de anabilim dalı haline gelmiştir. BiyoistatistikAnabilim Dalı, lisans ve lisansüstü düzeyde, teorik ve uygulamalı istatistik dersleri vermenin dışında; gerek Veteriner Fakültesinden, gerekse Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu gibi diğer fakülte ve yüksekokullardan araştırmacıların bilimsel projelerindeki istatistiklerin planlanması, analizi ve yorumlanması gibi konularda da hizmet vermektedir. Ayrıca, üniversite dışından gelen istatistiksel çözümlemeler ile ilgili talepleri, mümkün olduğunca karşılamaktadır.

Biyoistatistik Anabilim Dalı, eğitime ve bilimsel yayıncılığa katkı sağlamanın yanında, araştırma planlama, yeni bilgi üretme, bilimsel yayın yapma, Biyoistatistik bilimine katkı sağlama ve bilim insanı yetiştirme gibi görevleri üstlenmiştir.

Biyoistatistik, bir kısım istatistiksel metotların ve modellerin belirli biyolojik ve medikal uygulamalarda kullanılmasını ifade eden bir kavramdır. Yeni ilaçların klinik denemeleri, yaşama gücü analizleri, epidemiyolojik olaylardaki risk faktörlerinin araştırılması, hayvansal üretim ve gıda hijyeni ile ilgili konulardaki istatistiksel problemleri çözümlemek Veterinerlik Biyoistatistik biliminin görevleri arasında yer almaktadır.

Veterinerlik Biyoistatistik, istatistiğin veterinerlik alanındaki ismi ve uygulamasıdır. Sağlıkla ilgili olması bakımından ve epidemiyolojik yaklaşımla,  Tıp Fakültelerindeki Biyoistatistiğe benzemektedir. Bu anlamda Tıbbi Biyoistatistiğin konularının çoğunu kapsamaktadır. Buna karşılık, Veterinerlik alanında sağlığın dışında hayvansal üretim de söz konusu olduğu için, yurt dışındaki Animal Science ve Türkiye’deki Ziraat Fakültelerinin Zootekni Bölümlerindeki, hayvansal üretim ile ilgili Biyometri konularını da içermektedir. Böylece Veterinerlik Biyoistatistik hem Tıbbi Biyoistatistiğin konularını hem de Zirai Biyometrinin konularını içine alan, ancak onlardan farklı yönleri de olan bir alan durumundadır.

Tüm bilimlerde ve alanlarda olduğu gibi, Veteriner Hekimliği alanında da istatistik biliminin yeri ve önemi giderek artmaktadır. Bugün, hangi bilim dalı ile ilgili olursa olsun, neredeyse bütün bilimsel araştırmalarda istatistiksel analizlere başvurulmaktadır. İstatistik, bilimsel çalışmaların temel şartları ve araçları haline gelmiş ve kullanım alanı bir hayli artmıştır. Ayrıca, gelişen ve çeşitlenen bilimsel çalışmalar çerçevesinde yeni problemler ortaya çıkmaktadır. Bu problemlerin çözümüne yönelik, olaylara yeni ve farklı yaklaşımlar getirme ve farklı çözüm metotları geliştirme ihtiyacı doğmaktadır. Dolayısıyla Veterinerlik Biyoistatistik alanında da yeni bilgi üretmeye ve bilim insanı yetiştirmeye ihtiyaç vardır.

Biyoistatistik Anabilim Dalı’nın amacı ve hedefi, Veterinerlik Biyoistatistiğin geliştirilmesi, Veterinerlik alanında yapılan bilimsel araştırmaların istatistik altyapısının iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi, Biyoistatistik alanı için bilim insanı yetiştirilmesidir.

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veterinerlik Biyoistatistik Anabilim Dalı akademik kadrosu, halen 1 Prof. Dr., 1 Dr. Öğr. Üyesi, 1 Dr. Arş. Gör. ve 1 Araştırma Görevlisi’nden oluşmaktadır. Anabilim Dalımız tarafından, Veteriner Fakültesi 1. Sınıf öğrencilerine ikinci yarıyılda 1 saat teorik, 2 saat uygulama olmak üzere 2 kredilik “Biyoistatistik” isimli zorunlu ders ile “Paket Programlar ile Biyoistatistik” ve “Veteriner Hekimlikte İstatistik Uygulamalar” isimli seçmeli dersleri lisans dersi olarak verilmektedir. Anabilim Dalımızda Yüksek Lisans ve Doktora Programları da bulunmakta olup halen 9 doktora öğrencisi, 3 yüksek lisans öğrencisi ile eğitime devam etmektedir. Uygulama dersleri için Üniversitemizin ortak kullanım alanı olan BİLMER laboratuvarları ve Anabilim Dalımıza ait bilgisayar laboratuvarı kullanılmaktadır.

 

 


Medya
68688
Öğrenci
390398
Mezun
3154
Akademik Personel
4354
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu